Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кирил Симеонов пред Фрог: Със сделката с ПИБ показахме на Европа, че сме най-обикновени тарикати

.
Кирил Симеонов

Това което показваме на Европа със сделката с ПИБ е не толкова, че сме готови за Еврозоната, а това че сме едни най-обикновени тарикати. Това каза пред Фрог нюз икономистът Кирил Симеонов. Ето какво още допълни той пред екипа ни:

Г-н Симеонов, противоречива информация се появи за доклада на ЕЦБ. Като икономист бихте ли казали какъв е вашият професионален прочит на казаното за България в него?

Любопитно е да се отбележи как министърът на икономиката Емил Караниколов и някои големи проправителствени медии се опитаха да представят последния доклад на Европейската Централна Банка като позитивен.  Това не ме учудва, защото за правителството априорно всеки доклад е положителен, независимо какво пише в него.

А какво пише реално в доклада?

 На първо място стои проблемът с инфлацията, който е и един от Маастрихтските критерии. За последните 12 месеца инфлацията у нас е 2.6%, вместо да бъде 1.8%. Тоест, не отговаряме на критерия за ценова стабилност. След това може да отбележим, че в доклада се споменава нуждата от структурни реформи - нещо което при нас реално липсва.

Изненадва ли ви, че според ЕЦБ от гледна точка на качество на работа на институциите сме на ПОСЛЕДНО място в ЕС?

Не че е нужно да ни го казва ЕЦБ - ние си го знаем прекалено добре. В доклада се сочи  също, че не отговаряме на лихвения критерий за конвергенция (сближаване). Дългосрочните лихвени проценти са много под референтната стойност и България не е покрива този критерий за сближаване. Но безспорно най-любопитният момент от доклада касае българското законодателство.

Защо смятате така?
Защото от от ЕЦБ казват, че то не съответства на всички изисквания за независимост на централната ни банка, за забрана на парично финансиране, и за правна интеграция в Евросистемата.

 Ако трябва да го преведем на по-разбираем език какво ще рече това?

Казват ни, че  има проблеми с независимостта на БНБ. И като дръпнем чертата, от последния доклад преди 2 години правителството не е свършило нищо съществено за влизане в “чакалнята на Еврозоната”.  Докладът е негативен, независимо какво ни облъчват от управляващите. Ето тук е моментът да спомена към темата за увеличение на капитала на Първа Инвестиционна Банка /ПИБ/.

Изпреварихте въпроса ми. Но кажете за този скандал, който набира скорост от два дни.

Укрепването и премахване на капиталовия недостиг беше едно от последните условия поставени пред България за влизане във валутния механизъм. Трябва да споменем, че след като не се намери голям частен инвеститор да иска да закупи акции за 200 милиона лева, министър Караниколов призна, че държавата ще участва. Това си го очаквахме.  С наши пари да укрепваме частна банка. Икономическият министър спомена, че до последно е държано в тайна, че държавата ще участва, за да не сме откажели потенциален частен инвеститор.
За какъв частен инвеститор говори този човек?  Демагогия на макс.

Защо го наричате демагогия?

Кой разумен инвеститор би искал да закупи акции на цена около двойна над пазарната? Но пък държавата винаги е на линия, за да придобие два пъти по-скъпите акции. Няма проблем - все пак е с парите на българските данъкоплатци.

Сега - да споменем “тънкия” момент.

Винаги става интересно, когато зад едни действия се провиждат и други неща.

С тази цена за акция, държавата и още един неназован участник с доста по-малък дял ще придобият 26.18% от капитала на банката.
Така, а сега си представете, ако цената на акцията е близка до пазарната, тоест около два пъти по-ниска.  С тези 200 милиона лева хипотетично новият инвеститор би могъл да има два пъти повече акции или над 50%. Ерго - сегашните мажоритарни собственици нямаше да имат контрол над банката. Интересно нали? А при сегашните условия  те ще запазят общо над 60% от дяла. С един изстрел два заека - хем покриваме изискването на ЕЦБ, хем спасяваме собствениците на ПИБ. Всичко това с парите на данъкоплатеца.
Това е скандално.  И всичко това идва след безумните идеи за държавни бензиностанции, лотарии, огромен ВиК холдинг.  Държавен капитализъм от “дясната партия на България”.

Какъв сигнал изпращаме към Европа и света с тези действия на властта?

- Това което показваме с тази сделка е не толкова, че сме готови за Еврозоната, а това че сме едни най-обикновени тарикати.

Въпросите зададе  Катя Илиева

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!