Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай работи по издигане авторитета на новото си поколение лидери

Guan Jie, The Cheng Ming Monthly

За да може да задържи властта, ръководството на китайския комунистически режим засили усилията си в издигане авторитета на своите нови избраници – Ши Джинпинг (Xi Jinping) и Ли Кечиянг (LiKeqiang), вероятни лидери на Китай през 2012 г. – и унищожи документи с негативни подробности за тяхното минало.

Колективна кампания в подкрепа на вероятните лидери на Китай

В навечерието на китайската Нова 2008 година сегашният лидер на страната Ху Джинтао (Hu Jintao) произнесе програмна реч на събрание на Постоянния комитет на Политбюро на ККП (китайската комунистическа партия) на тема как да се издигне авторитета на новото поколение лидери на Китай, включително Ши Джинпинг и Ли Кечиянг.

Междувременно китайският вицепрезидент Зенг Чинхонг (Zeng Qinghong), бившите членове на Постоянния комитет на Политбюро – У Гуандженг (Wu Guanzheng) и Луо Ган (Luo Gan), бившият зам.-председател на Централната военна комисия Цао Ганчуан (Cao Gangchuan) и други държавни служители, включително Джанг Уаниан (Zhang Wannian) и Чи Хаотиан (Chi Haotian), са все участници в съответните кампании с цел подобряване имиджа на Ши и Ли сред партията, правителството и военните.

Ху е отговорен за наставничеството над Ши Джинпинг и Ли Кечиянг

На събрание на Постоянния комитет на Политбюро, имащо за цел разглеждане организацията на Централната военна комисия, Ху Джинтао спомена, че новото Политбюро трябва да поеме отговорност за наставничеството над Ши Джинпинг и Ли Кечиянг, за да им даде възможност да се заемат възможно най-скоро с важни проекти на партията и правителството. Ху изтъкна съществуващите пред тях различни трудности и препятствия, и предупреди съпартийците си да не действат прибързано или безразсъдно, с което да попречат на работата на централното правителство, или да повлияят на единството в партията.

Ши Джинпинг и Ли Кечиянг подложени на натиск  

Мнозина отбелязват, че причината за подкрепата на Ху към Ши и Ли е, че и двамата не се ползват с голяма популярност и нямат подкрепата на фракции както в партията, така и сред военните, а след повишението си бяха ревностно критикувани от своите колеги. По време на събранията на Политбюро на Централния комитет, на секретариата на Централния комитет и на Държавния съвет, Ши Жинпинг и Ли Кечиянг заявиха, че не биха могли да си вършат работата както трябва при наличието на този огромен натиск.

Индивидуални предупреждения

След 17-ия Национален конгрес Ху Джинтао, У Бангуо и Уен Джиабао разговаряха поотделно с Лиу Чи, Лиу Юншан, Уанг Джаогуо, Джанг Дежиянг, Бо Силай, Хуа Джианмин и Уанг Ганг (Liu Qi, Liu Yunshan, Wang Zhaoguo, Zhang Dejiang, Bo Xilai, Hua Jianmin, и Wang Gang). Освен това, от името на ЦК на ККП Хе Гуочиянг, Ли Чангчун и Линг Джихуа (He Guoqiang, Li Changchun, и Ling Jihua) призоваха местните партийни секретари да вземат под внимание цялостната ситуация и принципите на партийната организация и стратегическото планиране, за да осъзнаят ефекта, който могат да произведат личните емоции и поведение, които са в състояние да разклатят единството в партията.   

Централното правителство издаде документи с настояване за пропагандиране на новото ръководство

Недоволството от новото ръководство съществува не само сред членове на Централния комитет, но и сред членове на местни партийни комитети. Това чувство се разпростира и обичайната широкоразпространена подкрепа на решенията на централното правителство отслабва.

На 26 декември 2007 г. ЦК на ККП разпространи документ, озаглавен „Някои възгледи за съвместната работа при промотирането на новото ръководство”, издаден от Организационния отдел на ККП и Централния отдел за пропаганда. Този документ изисква от чиновниците да се подчиняват на новото ръководство, да му предоставят нужния персонал и оборудване, и да го популяризират колкото се може повече. Освен това строго се забранява създаването на проблеми, намесата или сформирането на групи, които да отправят предизвикателства към новото ръководство.

Унищожаване на негативните сведения за изчистване на имиджа

За да предпазят имиджа на Ши Джинпинг и Ли Кечиянг, Централната комисия по инспекция на дисциплината и Организационният отдел на Централния комитет наскоро са унищожили документи, отразяващи слабото представяне на Ши Джинпинг, Ли Кечиянг и Ли Юанчао по време на мандатите им на местни ръководни постове, под претекст, че те са „обидни, несъвместими с фактите, очернящи и оклеветяващи”.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!