Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Два милиона китайци изхвърлени от домовете си за Олимпиадата

Китайска демонстрация (SM)

Nick Owens, Sunday Mirror UK / boycott2008games.blogspot.com

Специален репортаж на SundayMirror разследва случаи на семейства, прогонени от домовете си поради събарянето на къщи в Китай с цел освобождаване на площи за олимпийски стадион на стойност 200 млн. британски лири и за градски паркове. 40 000 души са хвърлени в затвора и са изтезавани заради протестите си, че са изгубили всичко.

Блестящ и удивителен, Олимпийският стадион в Китай на стойност 200 млн. британски лири бива показван на света като символ на гордост от драматичната промяна в страната. Но двата милиона души, прогонени от домовете си поради тазгодишната Олимпиада, биха могли да разкажат по-различна история … ако им бе позволено.

История за това, как животът им е бил съсипан в името на олимпийската мечта на техните управляващи.

Или за това, как домовете им са били разрушени само с едномесечно предизвестие.

И как осмелилите се да се оплачат са били изтезавани и хвърлени в затвора.

Над 40 000 души са били арестувани поради организирането на протести срещу начина, по който се съсипва живота на хората в столицата на Китай. Много от тях са били подложени на жестоко отношение от страна на полицията.

А повече от 200 000 души са били принудени да живеят на улицата, докато търсят ново жилище – в градове, далеч от предишните им домове.

Но при своето неотдавнашно посещението в Пекин премиерът Гордън Браун не видя и следа от тях. Полицията бе „измела” тези хора от улиците преди неговото пристигане.

Амнести Интернешънъл протестира наскоро пред китайското посолство в Лондон срещу отношението към граждани като Йе Гуоджу (Ye Guozhu), прогонен от дома си със своите съпруга и син.

На него му било казано, че домът му ще бъде съборен, за да направи място за парк, който да разкраси столицата за Игрите. Нямало предложение за компенсация, нито съвет за това къде биха могли да живеят. 38-годишният Йе започнал да планува протест, в който да вземат участие 10 000 души.

Когато полицията научила за плана, Йе бил арестуван и бит до загубване на съзнанието. Събудил се в мръсна килия.  

Като отказал да признае, че е виновен в подклаждане на размирици, Йе бил отново бит и изтезаван с електрошокови палки, след което бил оставен вързан за стол 23 часа в денонощието. Накрая той направил „самопризнания” и бил осъден на четири години затвор.  

17-годишният му син, Йе Мингджун (Ye Mingjun), каза: „Завели сме жалби срещу тази присъда, но съдът непрекъснато отказва да приеме случая [за разглеждане], тъй като според тях баща ми трябва да подпише документите лично. Но той не може – в затвора е и ние нямаме контакт с него.”

Преди шест месеца 200 мъже и жени, на които им предстоеше да бъдат прогонени от къщите им заради Игрите, се вързаха с вериги за домовете си. Всички те бяха изпратени в „трудови превъзпитателни лагери” за пет седмици.

Скандалът с изселването на милиони хора от Китай е само един от многото провали по отношение на човешките права в една страна, която има вероятност да стане най-голямата икономика в света до 2020 година.

Миналия месец Sunday Mirror разкри как политиката за „едно дете” води до принудителни стерилизации, до ставащи жертви на човешкия трафик деца, и до пребити родители, дръзнали да нарушат правилото.

Наскоро филмовият режисьор Стивън Спилбърг напусна поста си на художествен директор за Олимпиадата в знак на протест срещу пасивността на Китай относно жестокостите в Дарфур, Судан – чийто лидери страната подкрепя. Освен това Китай провежда повече екзекуции от всяка друга държава – над 7 000 годишно.

Но историята за китайските граждани, губещи домовете си, си остана до голяма степен нечута, тъй като правителството се опитва да заглуши протестите.

Бе съобщено, че трима души са загинали по време на участието си в кампанията срещу тази несправедливост – но експерти твърдят, че броят им е вероятно далеч по-висок.

Директорът на кампаниите на Амнести Интернешънъл – Великобритания, Тим Ханкок, заяви:

„Китай обеща, че домакинстването на Олимпиадата ще подобри човешките права. Но хората загубиха домовете и прехраната си, за да бъдат освободени площи за Олимпийски съоръжения. Тези, които се оплакаха, загубиха и свободата си”.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!