Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Суджукът Живко Мартинов, бившият шеф на КЗП и депутат от ГЕРБ-Добрич завлекли китайски инвеститори с 14 млн. евро

Тримата ползвали протекцията на настоящия депутат от ГЕРБ Румен Иванов, който им осигурявал чадър върху реализацията на различни схеми, включително и един куп далавери в сектора на земеделието

За комуниста бизнесмен, бизнесът значи далавера или по точно лъжа и кражба

Вярно ли е, че ако изкъпете 5 гербаджии, ще излязат поне 6 „чисти“ комунисти?

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Скандално известният бивш депутат от ГЕРБ и лице на аферата „Суджукгейт“ Живко Мартинов, заедно с бившия шеф на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров и бившия шеф на полицията в Добрич – Валентин Василев, са завлекли с 14 000 000 евро китайски инвеститори, имащи намерение да строят ветропаркове в Добруджа, предаде nbox.bg.

Тримата ползвали протекцията на настоящия депутат от ГЕРБ Румен Иванов, който им осигурявал чадър върху реализацията на различни схеми, включително и един куп далавери в сектора на земеделието. Това показва сигнал от потърпевши, получен в редакцията на BIG5.

Схемата с китайските инвеститори се развива в периода 2011 – 2013 година, показва искова молба до Софийски градски съд от „Си Ай Би Холдинг“ ЕАД с изпълнителен директор Гриша Ангелов.

 В молбата си от 11.07.2013 г. засегната компания иска от съда да обяви за „нищожен по отношение на ответниците на Договор за продажба на дружествени дялове, вписан в регистъра на Нотариалната камара под № 210“.

Предмет на въпросния процесен договор е продажбата на притежаваните от „Си Ай Би Холдинг“ 245 дяла от капитала на „Смин Еко Енерджи 12“ ООД.

Според твърденията на изпълнителния директор Гриша Ангелов, договорът за продажбата на притежаваните от „Смин Еко Енерджи 12“ е нищожен, тъй като е привиден договор. Той противоречи на закона, тъй като липсва съгласие за сключването му.

Каква е фабулата?

През 2011 г. Живко Мартинов, Дамян Лазаров и Валентин Василев обещават на китайския инвеститор, че ще му осигурят терени в Добруджа за строеж на ветропаркове. В схемата, в която са намесени серия от фирми, чрез юридически врътки успяват да измъкнат от инвеститорите 14 милиона евро, без реално да изпълнят ангажиментите си, а след това напускат общата фирма. В компанията остават Валентин Василев и дъщерите на Дамян Лазаров, като по този начин бягат от отговорност.

В същото време, източниците на BIG5 твърдят, че именно въпросните лица заедно с депутата от ГЕРБ Румен Иванов образуват един от най-мощните картели в земеделието у нас. В продължение на години те придобиват хиляди декари земеделски земи не само в Добруджа, но и в землището на Разград, като заменят арендовани пасища и пустеещи земи за обработваема плодородна земя.

Припомняме, че през 2017 г. бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, се прочу с аферата „Суджукгейт“ и с това, че изнудвал бизнесмен за тонове суджук от името на премиера Бойко Борисов. Тогава прокуратурата му повдигна 6 отделни обвинения.  Освен за „Суджукгейт“, Мартинов бе обвинен още за оказване на натиск над полицейски началници, прокурори и други собственици на фирми. Бившият депутат бе обвинен и за това, че в периода 2012-2013 г. поискал на няколко пъти от добрички бизнесмен тонове суджук и десетки килограми филе „Елена“ и телешка пастърма, заплашвайки с проверки от полицията, данъчните и Агенцията по безопасност за храните.

Дамян Лазаров пък подаде оставка като шеф на КЗП по настояване лично на премиера Борисов без разяснения. Той бе председател на комисията три мандата поред и бе наложил впечатлението, че е несменяем и недосегаем, а през това време – уж докато  изпълнява безпристрастно функциите си по контрола на пазара, неговите дъщери са собственици на 56 търговски дружества, повечето от които в зелената енергия.

Очаквайте продължение от мащабно разследване във връзка с измами със земеделски земи в района на Добруджа.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!