Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Премиерски екссъветник замесен в международен скандал, македонски сайт свали разкритието, но остава в Youtube

За комуниста бизнесмен, бизнесът значи далавера или по точно лъжа и кражба

Вярно ли е, че ако изкъпете 5 гербаджии, ще излязат поне 6 „чисти“ комунисти?

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Популярният македонски журналист Васко Ефтов анонсира разследване, което ще публикува в следващите дни под заглавие „Кой е мозокот на аферата Рекет”. Той направо посочи като „ключово име”, както се изрази, Радослав Точев, който освен ролята на официален външнополитически съветник на премиера Борисов, след секретарството по международните връзки на ГЕРБ при идването й на власт. После от 2010 до 2013 г. има и официалния статут на български генерален консул в Ню Йорк. В момента е почетен консул на Кабо Верде у нас, одобрен от правителството ни. В случая важна е не страната, а дипломатическият статут, който дава имунитет и предимството за свободно пътуване.

Той е наречен също „ключов играч на Бойко Борисов” от автора на разследването, който го представя като премиерски посредник с Франция.

Напомняме, че при Тройната коалиция Точев работи с Владислав Горанов в Министерството на финансите, но има по-висок статут от него, като се издига до съветник по европейските въпроси на тогавашния министър Орешарски, чиито кадри са двамата, както и сегашният министър на образованието Красимир Вълчев. Любопитен факт е, че като млад Точев е във ВМРО.

ного е интересно, че публикуваната първа част на разследването на youtube канала с последователи, колкото има и фейсбукът на друг Васко – Божков, но в страна с 3,5 пъти по-малко население, попадна на сайта на Народен глас под название: „Нуклеарна бомба на Васко Ефтов: ова е човекот кой я изрежисира аферата Рекет и му помогна на Камчев...”.

Тя бе илюстрирана със снимка на Точев в централата на ГЕРБ с надпис на партията, извадена от кампанията за евроизборите през 2007 г., от които той отпадна, макар и номер 2, след като уби човек с автомобила си при инцидент на пътя от София за родната му Дупница. Няма данни каква присъда е получил, но не е лежал в затвора. Точев продължи да съветва лидера си, впоследствие и премиер, по френските и балканските въпроси.

След като стоя дни на сайта, вчера публикацията не можеше вече да бъде открита.
Кой е Камчев? Предложен за почетен консул на България в Македония от кабинета Борисов, наложен от нас с втора номинация, въпреки ясно заявеното нежелание на комшийския премиер Заев, срещу когото впоследствие се насочва скандалът Рекет. По време на него, както посочва и авторът на разследването, Орце Камчев се укрива на яхта във Варна.

Странно е кабинетът Борисов да предложи такъв точно консул на нашата страна, след като по данни на немската правителствена медия Дойче Веле той е разследван за пране на пари. При предишното и свалено с граждански демонстрации управление на ВМРО-ДПМНЕ Камчев става един от държавните капиталисти, като състоянието му се оценява на 220 млн.евро по Форбс.

„Но Скопие не откликна положително на предложения от София кандидат, въпреки подновеното миналата пролет предложение. Ако Орце Камчев беше станал почетен консул, той щеше да получи функционален дипломатически имунитет - свързан с наказателно преследване и административно преследване, освен дипломатически номер на колата и връщане на ДДС.

През ноември м.г. Специализираната прокуратура на Северна Македония влезе в офисите на няколко фирми на Камчев заради разследването по случая, наречен “Империя”. В него е замесен и бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване по времето на Груевски - Сашо Миялковски, заедно с още неколцина, разследвани от спецпрокурора Катица Янева и екипа ѝ за корупция, пране на пари, престъпно сдружаване, измами и злоупотреба с власт. Разследващите органи проверяват и дали компаниите “Орка спорт” и “Орка текстил”, част от “Орка холдинг”, създадени още от бащата на Орце - покойния вече Илия Камчев, не са фалирани умишлено, за да се укрият данъци, а през офшорни компании в Швейцария средствата са върнати обратно в Северна Македония”.

За да се защити, бизнесменът извади записи, че бил рекетиран да бъде „оправен”, което коства поста на шефката на македонската спецпрокуратура.

Записите най-вероятно са правени в България. В задачата се пита:
ЗАЩО СТРАНАТА НИ Е ПРИЮТИЛА ИЗДИРВАН ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ БИЗНЕСМЕН, ТА ГО И ПРЕДЛАГА 2 ПЪТИ ЗА ПОЧЕТЕН КОНСУЛ, ЗА ДА МУ ОСИГУРИ ИМУНИТЕТ СРЕЩУ ПРЕСЛЕДВАНЕ И НЕПРИКОСНОВЕНОСТ НА СОБСТВЕНОСТТА МУ?

„По неофициална информация, с която Дойче веле разполага, Камчев е записал разговорите си с изнудвачите. Той запознал и премиера Бойко Борисов със съдържанието на аудио- и видеозаписите, който му осигурил охрана”, пише немската правителствена медия.
„В отговор на запитване от Дойче веле, от пресцентъра на българското Външно министерство съобщиха, че “Орце Камчев не е търсил помощ от Министерството на външните работи на Република България”.

От пресслужбата на Министерския съвет отговориха, че не са информирани по официален ред от Република Северна Македония за образуваното наказателно производство и мерките за неотклонение спрямо г-н Орце Камчев, а научават за тях от публикации в медиите”.

Факт е обаче, че при избухването на скандала Орце е с яхтата си във Варна, което говори повече от всички думи на света.
„Типично за балканска държава, част от някогашния социалистически блок, Камчев не е случайна фигура, нито човек, който охотно би разказвал за първия си милион. Впрочем, неговият първи милион е дело на баща му, който, според публикации в македонски медии, е бил свързан с тайните служби на бивша Югославия. За Орце Камчев се знае още, че е в топли отношения и с гръцкия магнат Димитрис Копелузос, чиято компания е обвързана с общи проекти с Газпром.

Защо България е предложила този човек да е неин почетен консул, не е публично известно. Но някои вероятно знаят”, намеква Дойче Веле.
ПО ИНФОРМАЦИЯ НА 19 МИНУТИ  ДЕЙСТВИЯТА НА ОРЦЕ И ВСИЧКИ, КОИТО СА ОКОЛО НЕГО, СА ПОДРАЗНИЛИ АМЕРИКАНСКИТЕ СЛУЖБИ, ЗАЩОТО ТЕ ГО ОЦЕНЯВАТ КАТО ПРОРУСКА, ПРОСРЪБСКА И ПРОТУРСКА ПОДРИВНА ДЕЙНОСТ на Балканите.
„Не зная случая”, коментира медийният съветник на премиера Севделина Арнаудова.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!