Следвайте "Буднаера" в Телеграм

И роднините на карантинираната от корупцията и измамите в МЗХ министър Танева се агросубсидират от ЕК

За комуниста бизнесмен, бизнесът значи далавера или по точно лъжа и кражба

Вярно ли е, че ако изкъпете 5 гербаджии, ще излязат поне 6 „чисти“ комунисти?

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Георги Василев, организационен секретар на Асоциация "Български Пипер":  "Думите на министър Танева не са извадени от контекста. Преди нейните думи и след нейните думи нямаше нищо. Как са извадени от контекста? Най-много пари се крадат като се очертават площи, но не се засаждат или се имитира засаждание, а после се получават средства. В минало време не може да се говори за кражби. Кражбите са отдавна, откакто сме влезли в ЕС, кражбите продължават. Аз никакво разкритие не съм направил, г-жа Танева се самообвини. По отношение на това, че има кражби в селското стопанство и кражби в разходването на европейските средства - това е тайна, която знае целият български народ."

Георги Василев стана медийно известен от скандалното видео, което сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" публикува. То възпроизвежда конферентна онлайн среща между министъра на земеделието Десислава Танева и зеленчукопроизводителите в България, които работят и по субсидирани от еврфондовете програми. На нея Георги Василев задава въпрос към Танева - защо са получили пари за несвършена работа, на което тя отговаря, че измамите с еврофондове не трябва да се разгласяват, защото ако информацията стигне до ЕК, парите ще бъдат спрени.

Вижте какво точно казва Танева, която след това се оправда, че думите й били извадени от контекста и това са били политически атаки. нещо, което не отговаря на истината. Най-интересното е, че след изтичането на записа в публичното пространство, светкавично и по поръчка зам.-министър на Десислава Танева се "заразява" от коронавирус, тя се поставя под 14-дневна карантина, за да бъде скрита от журналистически въпроси, а сградата на Министерството на земеделието и храните се запечатва.

„Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“

Думите са на земеделския министър Десислава Танева. Те се отнасят за схемата за директно подпомагане „Обвързана подкрепа“. Признанието, че схемата е силно компрометирана от множество констатирани измами идва след въпросите на Георги Василев, който е организационен секретар на асоциацията „Български пипер“. Записът е от Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, проведен вероятно на 27 март тази година. Официално в специализираните в земеделие медии беше съобщено, че Танева и нейните заместници са представили пред бранша мерки, които възнамеряват да предприемат по отношение на сектор плодове и зеленчуци.

Предупреждението на Танева към сектора, да си мълчат за проблемите в „Обвързана подкрепа“ е провокирано от информацията, че в асоциацията „Български пипер“ са постъпили 22 запитвания от нейни членове, във връзка с факта, че те са били финансирани с повече пари, отколкото са очаквали от обвързаната подкрепа, уточнява Биволъ.

„Ние се досещаме от къде може да са тези пари, които са в повече. Аз предполагам, че не е само при нас, а при всички зеленчуци. Бихме искали, ако може с цифри, официално как става така, че получихме тези пари, които получихме?“ пита секретарят Георги Василев.

Във видеото ясно се вижда, че Танева е смутена от въпроса. Тя му отговаря, че от ведомството ще направят съответни изчисления, но… „Ние защо така се въздържаме от много информация? Всички знаят, че ставките се увеличиха заради високия интензитет на проверки. Само че колеги, ако в това се задълбочат европейските служби и си компрометираме обвързана. Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. Тъй че ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията… Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“

На практика Танева казва на Василев и на всички участници в Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, че България е в тежки нарушения, които требва да останат тайна за европейските ни партньори.


Десислава Танева и европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андриукайтис

Екипът на Биволъ няма яснота кой е автор на записа от КС, но има потвърждение, че подобни разговори са текли. След много опити да накараме някого от бранша да коментира схемата за директно подпомагане „Обвързана подкрепа“, единственият който застана с името си е именно въпросният Георги Василев от асоциацията „Български пипер“.

Пред Биволъ той заяви, че схемата се употребява за целенасочено крадене и не става въпрос за допуснати и регистрирани грешки, а за разкрити измами.

„60% от хората, които кандидатстват по тази програма лъжат държавата с помощта на МЗХ (Министерството на земеделието и храните). Това много добре го знаят в ДФЗ и МЗХ. От както я има тази помощ, ние всяка година им го казваме.“

Субсидии влизат, продукция не излиза

Първоначално от министерството отричали и не обявявали обемите на констатираните нарушения. Най-сериозен бил процентът измами при културите, които се обработвали основно машинно и не изисквали разсад, като тикви, картофи и лук.

Някои играели ва банк и само очертавали декари, без да сеят нищо. Повечето обаче правели минимални разходи за културите от по 30-40 лева на дк., а получавали между 120 и 200 лв. субсидия. И двете категории обаче не изваждали продукция на пазара.

Миналата година МЗХ обявило пред бранша, че е проверило по около 20% от заявените площи в половината от областите на България. Там били констатирани нередности при 11000 декара само при зеленчуците. Именно от корекциите наложени на провинилите са били спестени пари, които са били дадени на онези, които са продължили да се ползват със статут на добросъвестни бенефициари, защото са такива, или защото не са били уличени в нарушение. Първоначално уговорката между бранша и МЗХ била уличените не само да бъдат санкционирани за текущата (тогава 2019 г.), но и следващите 3 години те да нямат прао да кандидатстват за каквито и да е субсидии. Те обаче се разминали само със санкция за годината, в която са хванати.

Георги Василев обаче направи уговорката, че ако такъв е процентът на измамите, какъвто е констатиран при онези поверени 20% от заявените площи в половината области у нас, то обемът на само обявените но не и реално обработвани площи със зеленчуци би стигнал 110 000 от 200 000 заявени, което е наистина смущаващо.

Подобна грешка би могла да накара ЕК да ревизира функционирането на схемата за директно подпомагане „Обвързана подкрепа“ у нас или дори да я спре. Разбира се в хода на консултативния съвет от МЗХ обявяват, че проверките са правени и се правят не произволно, а чрез анализ на риска. А и нарушенията се виждали като минава сателита – засаждения нямало.

Публично обявеното в МЗХ желание да се замитат нередности хвърля сянка на съмнение върху желанието на ведомството да констатира и санкционира всички нарушители.

„ Министерството на земеделието непрекъснато обявява, че няма административен капацитет и хора, за да проверява. Аз и представителите на всички асоциации предложихме в тези контролиращи органи да влязат и наши членове. Ние сме производители от 20 години. Нашите членове отлично знаят какво да проверяват и ще са най-добрите контрольори. Те обаче ни отказаха.“

Според Георги Василев най-често в подобни измами се впускали, защото лесно можели да заявят 3 или 4 хиляди декара площи, засети или засадени със зеленчуци. У нас всеки производител на зеленчуци с над 300 декара е приеман за голям, но никой не работел с хиляди декари. Преди години бил обявен случай на лице, заявило 10 000 декара, засети с някакъв зеленчук. Само по себе си това било абсурдно, първо поради липсата на пазар и машини, с които да бъде прибрана реколтата. Ако пък се прибирала на ръка, с тази дейност трябвало да бъдат ангажирани 10-15 000 човека.

„Човек, който работи тази работа веднага ще ти каже, че този е някакъв измамник“ коментар мъжът, но подчертава, че въпреки очевидната измама, бенефициарът си получил субсидията. Групи зърнопроизводители ползвали консултанти, които всяка година им казвали какво да „очертават“. Консултанти, които вероятно били свързани с МЗХ.

Георги Василев е уверен, че ако се обработваха всички заявени у нас площи, то производството при среден добив зеленчуци и плодове е трябвало да съставляват между 40 и 50% от всички зеленчуци, които се предлагат у нас, а те били 20%. Хипотезата за износ също била несъстоятелна, защото той бил мижав или просто за да се усвои ДДС.

„Сега, заради COVID-19 И заради предстоящите избори се търси начин да се демонстрира субсидиране на сектора. Мисленето на МЗХ е, че с оглед намаленото с около 40% потребление на зеленчуци в пандемията, нашите зеленчуци и плодове могат да останат непродадени, което би било удар по имиджа на МЗХ и ГЕРБ. Изхождайки от това, те дават пари, буквално с вертолет, те дават пари не на производителя, а на купувача, бил той верига магазини или преработвателно предприятие. Те дават 80 стотинки на килограм, за всеки, който изкупува от България пипер. Средната цена на пипера е 50 ст., а на прекупвача даваш 80. Който и да е този търговец, той ще зареже всеки чужд зеленчук и ще купи български. Дадоха 5 милиона за домати, краставици и пипер. https://agro-journal.com/startira-priem-po-de-minimis-za-oranzherijni-proizvoditeli/https://www.dnes.bg/politika/2020/04/08/5-miliona-leva-pomosht-za-oranjeriinite-proizvoditeli.445274 Бяха усвоени само 1 милион. Това просто означава, че няма производство.“

Експертът подчерта, че ако се погледнат обявените декари за насаждения от фасул, то България трябва да е основен износител, а страната е основен вносител. „Износът и вносът“ казват много, заключава Василев.

Според много експерти обвързаната подкрепа е много спорна мярка, която поддържа нерентабилни производства, вместо да насочи земеделците към отглеждането на рентабилни култури. Всъщност обвързаната подкрепа е квази обвързана, защото тя не се дава за количество изработена продукция, а за обработваема площ. Изглежда така, защото финансовият инструмент е синхронизиран със Световната търговска организация. Тя е уредена в Регламент 1307.

Още в средата на 80-те години на ХХ век става ясно, че схемата с произведен литър мляко или килограм жито няма как да работи в Европейската общност. Тогава субсидията се изчислява на обработваема площ. Именно тази нейна особеност обаче дава поле за злоупотреби от страна на производители, които само са регистрирани, като такива, без да предлагат продукция на пазара.

СВЕКЪРЪТ И ЗЪЛВАТА НА ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА С МИЛИОН АГРОСУБСИДИИ ЗА ДВЕ ГОДИНИ

Димитър Каранашев – свекър и Зоя Каранашева – зълва на агроминистъра Десислава Танева, са усвоили чрез фирми и като физически лица близо 1 милион лева агросубсидии за 2018 и 2019 г. Това показа проверка на Биволъ в онлайн системата на ДФЗ.

Съпругът на Десислава Танева и кмет на Котел е Коста Каранашев. Неговият баща Димитър Каранашев е регистриран като земеделски производител и до средата на 2019 е собственик и управител на фирмата “Клак” ООД. Той е собственик и в момента на “Амалтея” ЕООД.

Зоя Каранашева – сестра на Коста Каранашев и зълва на Десислава Танева, също е регистрирана като земеделски производител и до средата на 2019 е собственик на фирма “Геобат” ООД. Прави впечатление, че баща ѝ Димитър и самата Зоя се разделят с дяловете си във фирмите на една и съща дата – 7 юли 2019 г., месец след като Десислава Танева стана министър.

Новите собственици на фирмите обаче не са случайни лица. Сегашният собственик на “Геобат” е Захари Стоянов – управител на общинския футболен клуб в Котел. Новият собственик и управител на “Клак” пък е Веселина Василева. Тя дели покрив в Сливен с Мая Радева, управител на фирмата “Балден” ООД, която до 2015 е принадлежала на кмета на Сливен Стефан Радев. Балден е успяла да усвои 349 292 лв. по ПРСР за създаване на насаждения от праскови. Радев и Танева са били в управата на  “Мел Фураж” и “Грейн Инвест”.

Ето и разбивката на агросубсидиите по фирми и години, която може да бъде извадена от сайта на ДФЗ тук:

2018

Клак ЕООД – 63 447,34

Амалтея ЕООД – 290 053,03

Геобат ООД – 37 559,65

Димитър Каранашев – 67 520,74

Зоя Каранашева – 50 450,18

2019

Клак ЕООД – 79 138,13

Амалтея ЕООД – 118 909,22

Геобат ООД – 46 746

Димитър Каранашев – 69 423,95

Зоя Каранашева – 68 548,25

Общо – 891 796,49 лв.

Отделно от това има данни, че Амалтея ЕООД е получила през текущия период 196 682 лв. по проект на ПРСР.

Малко вероятно е фирмите да не са получили субсидии и през текущия период 2020 г., което означава, че милионът отдавна е преминат.

Биволъ се обърна към Министерството на земеделието с въпрос дали този обръч от фирми и лица, свързани с министър Танева, не я вкарва в хипотезата на конфликт на интереси. От пресцентъра поискаха да изпратим въпросите ни в писмен вид, което и направихме. Ангажираме се да публикуваме позицията на Десислава Танева след като я получим.

Обновено: Отговорът получен от пресцентъра на МЗХГ гласи следното:

Коста Каранашев е баща на двете ми дъщери, родени през 2017 година.
Нееднократно съм декларирала обстоятелството, че се намирам във
фактическо съжителство с Коста Каранашев, като не сме сключвали
граждански брак, което е публично известно и може да бъде видяно в
декларацията ми в Комисията за противодействие на корупцията и за
отнемане на незаконно придобитото имущество.

Фамилия Каранашеви се занимава от дълго време с животновъдство и
земеделие като са регистрирани от 2006 година. Няма причина те, подобно на
всички останали български стопани, да не кандидатстват за подпомагане.
Всички средства, които Държавен фонд „Земеделие“ изплаща към
земеделските производители са публикувани на сайта на институцията.

В началото на седмицата Биволъ публикува видеозапис, на който се чува как министър Танева предлага да не се шуми около нарушенията в плащанията на агросубсидии с европейски пари, за да не спрат парите от Брюксел. “Но сега, да се хвалим какви измамници сме. Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“ , казва буквално Танева. Впоследствие тя обясни, че думите ѝ били извадени от контекста.

Биволъ продължава работа по обръчите от фирми, свързани с политически лица, които са бенефициари на субсидии с европейски средства. Всички медии, които желаят да работят по темата, могат да използват новия онлайн инструмент за засичане на свързани лица в ПРСР, създаден от нашите специалисти по журналистика на данните.

Водеща снимка: Десислава Танева и Коста Каранашев. Сливен Днес и Утре

За комуниста бизнесмен, бизнесът значи далавера или по точно лъжа и кражба

Вярно ли е, че ако изкъпете 5 гербаджии, ще излязат поне 6 „чисти“ комунисти?

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://liberta.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!