Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайският лидер заяви, че корупцията ще убие ККП

Luo Bing, Chengming Magazine

Корупцията ще доведе до унищожаването на Китайската комунистическа партия (ККП), предупреди лидерът на партията и държавата Ху Джинтао (HuJintao )  по време на 35-минутна реч на втората среща на Централата комисия по инспекция на дисциплината към Седемнадесетата пленарна среща на ККП.

Ху посочи, че бремето на корупцията в администрацията причинява проблеми и насилие сред цялото китайско общество.

Той изтъкна два индикатора за общественото мнение: първо, че икономическият растеж е довел до по-голяма политическа и лична свобода; и второ, че степента на доверие към различните нива на правителството е спаднала до кризисна точка.

Корупция и некомпетентност

Според Ху, растящите нива на корупция могат да убият евентуално ККП. Той направи преглед на различните промени в режимите по света от 1960те години насам. С изключение на тези, дължащи се на исторически причини и чужда намеса, двата главни фактори за тях са: първо, корумпирането и некомпетентността на управляващата партия, довели до катаклизми сред народа; и второ, широко базирани социални проблеми и икономическа рецесия, завършили с разочарованието на хората, поради което те са поискали смяна на режима.

Китайският лидер спомена, че историята е показала как корупцията сред управляващата партия може да я противопостави на интересите на народа, губейки по този начин както легитимността на своето управление, така и способността си да обединява обществеността, разтърсвайки с това основите на социалната система.

Секретарят на Централата комисия по инспекция на дисциплината, Хе Гуочианг (He Guoqiang), каза, че зачестилите напоследък обвинения в корупция и злоупотреби с властта се случват в голям мащаб. Въпреки че обществото има все още надежда за правителството и за ККП, и двете страни са под огромен натиск и се сблъскват със значителни предизвикателства, като положението е достигнало кризисен момент, отбеляза той.

Всички нива на управлението се оказват корумпирани

Докладвани са общо 4.2 милиона случая на корупция на централни, провинциални и общински нива на управление.  

Повече от случаите попадат в четири главни категории:

1)   подкупничество: 3 078 367 докладвани случая;

2)   развратен живот: 212 430 случая;

3)   злоупотреба с властта: 457 436 случая; и

4)  други нарушения: 469 217 случая.  

Секретарят Хе Гуочианг подчерта, че в правителствените организации се шири злокачествена криминално-гангстерска дейност, проявена в следните области:

1)   междурегионална и междуведомствена контрабанда;

2)   сформиране на фракции за контрол на местните политически и икономически дейности;

3)   сътрудничество на правителството с банди за контрол на културни и увеселителни центрове и за организиране на хазарта, проституцията и търговията с наркотици;

4)   контролиране на секторите за сигурност и финанси, и разпространяване на лъжлива информация с цел печалба; и

5)   незаконно организиране на военизирани полицейски сили, опериращи като правителствени и държавни единици и наемащи убийци да нападат политически и икономически съперници.

Само за миналата година имаше 3 144 случая на атаки от наемни убийци, които са били платени от правителствени агенции или държавни институции.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!