Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Доказа се: Коронавирусът е възникнал още през август 2019-а в Китай

Възможно е новият коронавирус да се е разпространявал в Китай още през август 2019 г. - цели 3 месеца преди смятания за началото на епидемията критичен декември. Това сочи изследване на Медицинския факултет на Харвардския университет, огласено днес. То се основава на сателитни снимки от движение на коли на болнични паркинги и данни от интернет търсачки, предаде Ройтерс.

Сателитните кадри показват силно нараснал автомобилен трафик по болнични паркинги в Ухан, където официално коронавирусът се е появил в края на 2019 г., а проверка в интернет установила нараснало търсене на симптоми като "кашлица" и "диария".

На графиките се забелязва увеличен трафик от автомобили, който в един момент е цели 4 пъти над обичайния

"Макар и да не можем да потвърдим, че нарасналият обем (на трафик и данни от търсачки) е пряко свързан с новия вирус, нашите доказателства подкрепят други неотдавнашни изследвания, които показват, че извънредната ситуация е възникнала преди идентифицирането ѝ на пазара на морски храни Хуанан" в Ухан, се казва в изследването. "Тези данни също така потвърждават хипотезата, че вирусът е възникнал по естествен път в Южен Китай и потенциално вече се е разпространявал по времето на клъстъра в Ухан", се посочва в него.

Изследването отчита рязко нарастване на броя на паркираните автомобили на болнични паркинги през август 2019 г. - над 4 пъти. Освен това по същото време рязко се увеличават търсенията за "диария" в интернет - с цели 157% - нещо, което не е установено през предишни грипни сезони.

Говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин заяви, че е "смехотворно, напълно смехотворно да се правят такива изводи въз основа на повърхностни наблюдения като обем на автомобилния трафик". "Не бива да се правят такива изводи без никакви фактически основания. Трябва да уважаваме науката. Не бива да се ползват необосновани изследвания в подкрепа на някакви изводи", каза тя, цитирана от ТАСС.

По изчисления на Ройтерс към 9,30 ч. по Гринуич (12,30 ч. българско време) днес общият брой на заразените с новия коронавирус е достигнал над 7,14 милиона. 406 929 от тези хора са починали.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!