Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Брюксел: Земеделският министър на България прикрива престъпления! (ВИДЕО)

За комуниста бизнесмен, бизнесът значи далавера или по точно лъжа и кражба

Вярно ли е, че ако изкъпете 5 гербаджии, ще излязат поне 6 „чисти“ комунисти?

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Авторитетната независима общоевропейска медийна мрежа EURACTIV със седалище в Брюксел публикува компрометиращ българската държава запис, в който земеделският министър Десислава Танева подтиква родни производители да си мълчат за злоупотреби с европари, за да не спре финансирането от ЕС.

Става въпрос за скандален запис, в който земеделският министър Танева обяснява, че трябва да се крият нарушения по европрограмата “Обвързана подкрепа”, защото иначе Брюксел ще спре финансирането. Записът е от Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, твърди разследващият сайт “Биволъ”.

Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране, бел. ред.) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме… Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!”. Това обяснява Танева на Георги Василев, който е организационен секретар на асоциацията “Български пипер”.

В асоциацията “Български пипер” са постъпили 22 запитвания от нейни членове, които са били финансирани с повече пари, отколкото са очаквали от обвързаната подкрепа.

Ние се досещаме откъде може да са тези пари, които са в повече. Аз предполагам, че не е само при нас, а при всички зеленчуци. Бихме искали, ако може с цифри, официално как става така, че получихме тези пари, които получихме?”, пита Василев.

Министърката казва, че ще бъдат направени изчисления. Но добавя: „Ние защо така се въздържаме от много информация? Всички знаят, че ставките се увеличиха заради високия интензитет на проверки. Само че, колеги, ако в това се задълбочат европейските служби и се компрометираме. Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. Тъй че ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията…”. И съветва винаги всичко да се екстраполира и от обратния ред.

Пред “Биволъ” Георгиев коментира, че схемата се употребява за целенасочено крадене и не става въпрос за допуснати и регистрирани грешки, а за разкрити измами. “60% от хората, които кандидатстват по тази програма, лъжат държавата с помощта на Министерството на земеделието и храните. Това много добре го знаят в Държавен фонд “Земеделие” и в министерството. Откакто я има тази помощ, ние всяка година им го казваме“, обяснява той.

Министерството на земеделието побърза да се реабилитира за скандала с лаконичното твърдение:  „Думите й са извадени от контекста!“

По-късно земеделското министерство обяви, че публикуваният запис е “изваден от контекста на разговора”. Институцията обяви, че прави много повече проверки от преди и именно поради това добросъвестните стопани да получат по-високи субсидии. Това е за сметка на фермерите, които ги отглеждат култури само по документи.

Министър Танева даде специален брифинг по темата, за да обяви, че става дума за политическа атака срещу нея, но не сподели кой я провежда. Тя няколко пъти повтори, че информацията от проверките на българските земеделци се споделя автоматично с Европейската комисия.

Министерството обяснява, че през 2019 година са проверени половината от заявените за подпомагане площи. По европейски регламент е необходимо да бъде направена проверка на 5 на сто от площите, т.е. 10 пъти по-малко. В нито един друг политически мандат такъв висок процент на проверки не е извършван, се казва в позиция на министерството.

Най-много проблеми са открити в Хасково, Пловдив, Плевен и Благоевград. Над 73 млн. лв. са изплатени по обвързаното подпомагане за 2019 г. Те бяха разпределени на близо 13 000 стопани.

Обвързаното подпомагане беше въведено по време на втория мандат на правителството на ГЕРБ от министър Десислава Танева. Целта беше да се стимулират производителите на плодове и зеленчуци, където разходите са многократно повече в сравнение със зърнените култури.

След изтичането на записа обединението “Демократична България” (ДСБ, “Да, България” и “Зелено движение”) поиска оставката на министър Танева.

“След тази откровена защита на измамите с европейски средства, тя не може да остане министър нито минута повече. Да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред.” е фраза, достойна за мото на управляващите”, се посочва в позицията на най-голямата извънпарламентарна формация.

Гражданскато сдружение БОЕЦ веднага сезира българската прокуратура и ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши за изтеклия запис.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!