Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Виталий Аверянов: “Пандемия” - едрият капитал забогатява, а правителствата подвиха опашки или КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

/Поглед.инфо/ Къде тече капиталът?

Предположението, че така наречената пандемия 2020 г. е покритие за глобалното преразпределение на финансовите активи намира все повече доказателства. Друго нещо е, че политическите промени не могат да не следват такива мащабни промени в сферата на имуществото и парите. И те вече се случват - изкуствено провокирани вълнения в САЩ, изостряне на борбата на елитите в Китай, Европа и Русия, политическата криза в много страни от Латинска Америка, рязко покачване на алтернативни идеологии - всичко това са забележими белези за Смутни времена.

Световната хибридна война започна, както беше казано …

Бил Гейтс лъга, когато каза, че борбата с вируса „е като световна война“, „с изключение на това, че в този случай всички сме на една и съща страна“. Това, което той казва, е послание, че субектите на войната, разпалвайки я, биха искали да вдъхновят всички останали. В крайна сметка хибридната война ще бъде най-ефективна и победоносна именно докато „противникът“ не разбере, че войната се води срещу него.

Кой е врагът? Според мен това е останалото човечество, което не е включено в златния милиард. Косвено потвърждение за това е динамиката на трупането на богатства на най-заможните хора на земята. (А зад най-богатите хора, както знаете, стоят мощни кланове, корпорации, държавни и полудържавни структури, които надхвърлят конкретна държава - тоест транснационалните корпорации.)

След като пазарите се сринаха в средата на март, “Форбс” съобщи, че 20-те най-богати милиардери на планетата са загубили 68 млрд. долара в резултат на колапса. Създателят на “Фейсбук” Марк Зукерберг, бившият изпълнителен директор на “Майкрософт” Стийв Балмър, основателят на “Оракъл” Лари Алисън са най-засегнати, а най-много собственикът на “Хенеси - Луи Вютон” Бернар Арно.

Изминаха само два месеца - и чуваме съвсем различни новини. Оказва се, че тези нещастни милиардери, които поеха основната тежест на борсовата криза през март, бяха приказно обогатени. Като цяло богатството на 25-те най-богати хора в света нарасна с 255 млрд долара. Говорим за собствениците на компании, чиито акции се търгуват на борсата.

И тук в първите редове са същите имена: богатството на Зукербърг нарасна с 31,4 милиарда, на Балмър - с 14, на Арно - с почти 13, Алисън - с 10,5 милиарда долара. Собственикът на “Майкрософт”, Гейтс, който призовава за солидарност в борбата срещу „новата чума“, има печалба от 11,9 милиарда долара за два месеца. Следва още една седмица и на 30 май сме информирани, че богатството на Бернар Арно е нараснало с 8.1 милиарда повече (за една седмица!), а Уорън Бъфет, който продаде своя дял в”Голдман Сакс”, спечели почти 4 милиарда тегло.

Гешефтарство по време на чума

И така, какъв е финансовият фон на пандемията, при която производството в Америка и Евразия се срина, предприятията фалират, а само в САЩ една четвърт американци са седнали на обезщетения за безработица? Наскоро резултатите за първото тримесечие бяха обобщени там - резултатите са ужасяващи: оперативната печалба на 500-те най-големи американски фирми падна с почти 50 процента в сравнение с четвъртото тримесечие на 19. И тази тенденция продължава и през второто тримесечие. Предстоят масови фалити. Според прогнозата на Федералния резерв американският БВП в годишно изражение ще се срине с повече от 40 процента.

Световната икономика спря, разходите както на отделните граждани, така и на корпорациите навсякъде са рязко намалени. Настъпва свлачищна деиндустриализация, която, както казах по-рано, е целта на играта с коронавирус.

А ние? В Русия картината е напълно съобразена със света - рецесията е очевидна и правителството вече я признава. Но какво е положението на руските милиардери? Според “Форбс” в реално време по време на пандемията съвкупното богатство на милиардерите в Русия се е увеличило с 62 милиарда долара - напред е Владимир Потанин с “Норилски никел” (увеличение от 6,4 млрд, сравнимо с глобалните китове!), Последвано от Леонид Михелсон, Владимир Лисин, Алексей Мордашев, Вагит Алекперов и други.

Експертите приписват този растеж на „възстановяване на фондовите пазари“. Да, теоретично всичко е правилно. Смущаващо е само, че светът като цяло остава в депресия, повечето сектори на икономиката фалират, а търговската активност също намаля. Възниква въпросът кой и защо при тези условия рязко увеличава богатството си.

Правителството на Мишустин разкри план за икономическо възстановяване на стойност 5 трилиона рубли. Това обаче са занижени цифри. Де факто най-вероятно Националният фонд за благосъстояние, който сега по официални данни е натрупал над 12 трилиона, ще бъде поставен под ножа. От гледна точка на световния пазар всъщност това ще се превърне в един от активите, с които световната финансова олигархия ще запуши дупките, които се образуваха след предстоящия срив на борсовия балон ... Нашите олигарси са само органи и части от октопода , далеч от най-важните му части.

На фона на тази динамика, приказките, че някой прави пари от производството на лекарства, маски, ръкавици и антисептици, като цяло не са много сериозни. По-скоро те са настоящи тактически бенефициенти, в зависимост от мерките, предприети от местните власти. Ярък пример за този вид приходи е преоборудването на “Крокус Експо” в коронавирусна клиника. Собственикът на “Крокус” Араз Агаларов съобщи, че е успял да оборудва пространството с над 1000 легла за 8 дни. В същото време той твърди, че парите, получени от региона на Москва по този специален проект, няма да могат да компенсират загубените печалби, свързани със спирането на работата на изложбеното му пространство. Това е само частична компенсация и не се говори за ръст на приходите.

Слоят на господарите на света, 200-те най-богати клана в света, бързо се обогатяват. Не всички процеси в тази среда са прозрачни, далеч от всичко, което можем да проследим. Но според номерата, с които разполагаме, абсолютните лидери при припечелването от пандемия са Зукерберг, Джеф Безос от “Амазон”, Гейтс и Балмър (“Майкрософт”), Лари Пейдж и Сергей Брин (“Гугъл”), Бернар Арно, който притежава цял куп модни европейски марки. Франсоа Пино, който продава луксозни стоки, се откроява от другите компании бенефициери (ясно е в какви богати хора инвестират сега, опасявайки се от падането на всички валути - в злато, в бижута, в антики). Въпреки че в абсолютно изражение растежът на другите компании е по-малък, дигиталният бизнес доминира : онлайн търговията и компютърната индустрия.

Да излезеш от световната война като господар на положението

Гейтс в същото интервю по същество приспива бдителност, когато заявява: „Надявам се пандемията да помогне на страните да работят заедно за решаването на сложни проблеми, включително изменението на климата, но сега, тъй като сме в разгара нещата, е много трудно да се предвиди какво ще се случи по-нататък ... "

Въпреки това, казана дума-хвърлен камък. Пандемията трябва да формира някои надстройки, които ще позволят централно решаване на глобалните проблеми: първо ваксинация, след това борба за климата, след това може да е друга идея на поправката на „добрия клуб“: преход към нулев и след това до отрицателен прираст на населението.

Преминаваме в нова ера, когато държавите и политиците ще бъдат възнаградени и насърчавани, че са успели да намалят населението на своите държави по-добре от останалите. По този начин решаването на проблема с кислорода и въглеродния диоксид, намаляване на "натоварването" върху екосистемата на планетата. Междувременно, най-лоялните към Клуба на “Добрите” и на групата на милиардерите политици (като нашите Собянин и Греф) се надпреварват да постигнат успех в борбата срещу пандемията и ранното установяване на дигитален контрол над населението. Такива отлични лоши момчета!

Други политици, които изглеждаха суверенни довчера, сега, усещайки, че нещо е нередно, са свили опашки и седят спокойно. Прогнозата-предсказание на Ник Бостром се сбъдва, което по същество беше идеологически ултиматум, а не прогноза - за срива на националния суверенитет и договорената глобална борба срещу „черните топки“. Освен това няма причина да се смята, че „черната топка“ се е появила, чрез световна координация, или по-скоро към световното управление, вече е ясно видим.

Разбира се, новините от “Форбс” които се актуализират в реално време, са отчасти спекулативни и сензационни. От друга страна, по време на двете световни войни и по време на студената война през ХХ век, информацията за обогатяването и обедняването на най-големите корпорации идва с големи закъснения и беше по-малко точна от сега. Сега, по време на новата хибридна световна война, виждаме динамиката много по-ясно. Трябва да се разбере, че не всички връзки са видими. Много процеси остават „под водата“, някои от водещите мениджъри на голям бизнес могат да бъдат зиц-председатели или просто „надзор“ от корпорациите.

Въпреки това, въпреки наличието на скрити бенефициенти и финансови империи, човек може да говори за световните тенденции с увереност.

В крайна сметка ползата от пандемията няма да бъде в цифрата в банковите сметки, а в новото разпореждане с имуществото и следователно властта. Доларът може да бъде обезценен или дори заменен с друга валута. Но представители на диамантеното малцинство - очакват да излязат от кризата като господари на ситуацията.

В предишните световни войни те успяха. В резултат на това всички пострадаха, с изключение на тях - граждани, предприятия, индустрии, държави. Империи се сриваха, цели съсловия бяха разрушени, народите изпаднаха в глад и опустошение.

Това ще се случи ли отново в наше време?

Превод: В. Сергеев

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://pogled.info/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!