Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Доц. Славов: Тезата, че Божков говори тези неща за да се защитава, не издържа

.
Атанас Славов Източник: БГНЕС

„Тезата, че Васил Божков говори тези неща, за да се защитава, не издържа. Всички изнесени данни, които са проверими, прокуратурата трябва да ги провери… За съжаление, прокуратурата често действа селективно. Но когато иска да работи, може да работи, само че не се позволява на редовите прокурори да си вършат работата“. Това каза доц. Атанас Славов, преподавател по конституционно право в СУ .

„Изобилстваме всяка седмица от конкретни случаи на подронване на авторитета и на независимостта на съдебната власт“, посочи пред БНР конституционалистът.

Той е категоричен, че мониторингът в областта на правосъдието и върховенството на правото няма да отпадне. „От тази година Европейската комисия стартира нов механизъм за оценка на върховенството на правото във всички страни – членки. Ще има общ мониторингов механизъм… Реално по отношение на България ще има два мониторингови механизма“.

„Ефектът, който пораждат тези механизми, е да усилват реформаторските гласове, да дават подкрепа на лидерите на мнение, но окончателните решения зависят от българските институции, а те правят всичко възможно или да заобиколят, или открито да не се съобразят с препоръките. Тази игра я играем вече 13 години и няма изгледи, че това ще престане“.

По думите на конституционалиста „политическата корупция не може да бъде разкрита без съдействието на хора, участвали в нея“:

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!