Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Държавата плаща милиони глоби на ЕК за тази сеч, за да могат олигарси на ГЕРБ да спечелят...

За комуниста бизнесмен, бизнесът значи далавера или по точно лъжа и кражба

Бойко Методиев Борисов е един от най младите комунисти в България станал член на БКП още на 18-годишна възраст. Баща му Методи Борисов е с чин майор от ДС. Борисов напуска пожарната която е част от системата на МВР защото отказва да се съобрази с новия приет закон за деполитизиране на силовите министерства. Борисов е активист на митингите на БКП, после БСП като не пропуска нито един от тях. Борисов още не си е върнал партийния червен билет. Тоест Борисов никога не е подавал заявление за напускане на БСП, така че във всеки един момент може да се върне там откъдето произхожда. Билета на БКП, още си стои във вътрешния джоб на сакото му! Отказал се е от червената идея само устно!

Бойко Борисов е бил агент на ДС (ДОКУМЕНТИ)

Как призракът на комунизма управлява нашия свят: Глава 1: СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

Имот от скандална държавна заменка в гората над Св. Влас, собственост на братя Диневи, вече се застроява с ваканционно селище.

За да не пречи на строителните дейности, само преди месец и половина МОСВ е изключило част от точно този имот от защитената зона по “Натура 2000” BG0001004 „Емине – Иракли“.

Но още преди това скандално узаконяване там са изникнали на груб строеж осем ваканционни къщи от бъдещото екоселище “Венид Еко Вилидж”.

Строителството е в боровата гора над Св. Влас, която е изсечена.

Това е поредният строителен скандал на българското Черноморие, след като стана известно, че край “Алепу” са изникнали три етажа от хотел, замаскирани по документи като подпорна стена на свлачище.

Проверка на “Зелени Закони” установи, че става дума за терен от заменките, признати от ЕК за схема за държавна помощ. През 2019 г. държавата е оценила размера на помощта на 1 128 980 лв. Сега обаче тя не може да открие бившия собственик, за да си ги прибере. А още през 2008 г. той е успял да продаде терена с огромна печалба.

От заменката до незащитена зона “Диневи”

Историята на имота е показателна за механизма на разграбване и унищожаване на зелените ресурси на България, в който дейно участие вземат властите и конкретно екоминистерството, призвано да ги опазва.

Имотът с кадастрален номер 11538.15.156 е обект на заменка през 2007 г. Тогава фирмата “Маркетинг В”, свързана с бизнесмена Борислав Гигов, заменя свои 540 декара гори в Миджур, Белоградчик, Говежда и Чупрене срещу 52 декара в Свети Влас, собственост на държавата. Дотогава имотът се е водел “Дървопроизводителна гора”

Въпреки анекс към договора за заменката, че статутът на терена не може да се променя, той е сменен още същата година.

Месец след заменката е вписан анекс към договора, според който новият собственик няма право да променя предназначението му, освен по Чл. 14 от Закона за горите. Това изобщо не пречи още в края на същата година, на на 6 декември 2007 имотът да бъде изключен от горския фонд.

Междувременно заменената гора сменя собственика си веднага. Две седмици след заменката тя е продадена от “Маркетинг В” на “Белведере резорт” ООД, която е дъщерна на “Маркетинг В”. 30% в “Белведере резорт” държи лично Борислав Гигов.

Веднага след покупката “Белведере резорт” инициира процедура по екологична оценка на ПУП-ПРЗ за жилищно застрояване на имота, която завършва с положително становище на РИОСВ БС-218-ЕО/2007. А на 6 декември 2007 имотът е изключен от горския фонд въпреки уж забраната вписана в договора за заменка.

Вече готовият за строителство имот е продаден на 24.07.2008 от Белведере резорт на фирмата “Венид ООД” за скромните 3,4 милиона лева.

След като подготвя заменката за строителство, фирмата Белведере печели добри пари от него.

След тази сделка следва затишие от няколко години, вероятно свързано с настъпилата финансова криза. Но през 2019 г. Венид ООД активира плановете си за екоселище и получава 9 разрешения за строителство за проект “Венид Еко Вилидж” от Община Несебър.

В края на 2019 Венид ООД получава 9 разрешителни за строеж.

Диневи не губят време и започват веднага строителството на бъдещото луксозно ваканционно селище, което изниква на груб строеж през зимата на 2020 г.

Остава обаче един последен проблем. Цели 13,5 декара от имота попадат в защитената зона “Емине – Иракли”, а върху тях вече се строи.

Този проблем е услужливо решен от новия екоминистър Емил Димитров прякор “Ревизоро” в проект на заповед от 24 април 2020 г., пуснат за обществено обсъждане. Възможно е  също решението да идва от неговия заместник Начев, който има ресор “Натура 2000”. Ако номерът мине, всички екопречки пред строежа на екоселището на Диневи ще отпаднат.

Така въпреки, че точно на тези 13 декара вече се строи в нарушение на няколко закона, вместо да санкционира нарушението, МОСВ пробва да урегулира нещата в полза на Диневи, като просто очертава имота им извън защитената зона.

Как държавата ще плати милиони, за да спечелят братя Диневи петнадесет

Селището на братя Диневи ще е с РЗП 11 400 кв.м. и от страницата на проект може да бъде видян тук. Имотите се продават от 1300 евро на кв. м. При пълна реализация на имотите те ще донесат на инвеститорите към 15 милиона евро.

Тъй като заменката е призната от ЕК за част от схема за държавна помощ, държавата ще си я търси от бившия собственик “Маркетинг В”. По информация на Медиапул успехите в това направление са мижави. МЗХГ не е успяло да открие “Маркетинг В”, за да ѝ връчи акта за помощта, оценена на 1 128 980 лева. А ако “Маркетинг В” не плати, държавата ще трябва да плати на ЕС несъбраната помощ.

Въпреки проактивната дейност на държавата в лицето на МОСВ, за да узакони напълно отхапаните от горския фонд декари, остава мистерия кога и как е направена оценка за съвместимост с “Натура 2000” на инвестиционното намерение. Ако такава няма, това представлява нарушение на ЗБР и чл. 6.3 от Директивата за хабитатите. И вещае нови глоби от ЕС, които пак ще бъдат платени от държавата.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://bivol.bg/

https://speednewsbg.blogspot.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!