Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Еленко Божков разкри, че абонатите субсидират топлофикациите на Ковачки!

Еленко Божков разкри, че абонатите субсидират топлофикациите на Ковачки!

Енергийният експерт Еленко Божков нарече в ефира на бТВ “шикалкавене” твърденията на КЕВР за поевтиняване, защото те вземат за база миналогодишната цена, а не реалната.

Според него не бива да се взема прогнозна цена.

“Наричат я прогнозна, защото тя ще се сравнява в истинската цена, която КЕВР определя. Те, вместо да изчисляват реална цена, дават прогнозна, което е абсурд. Цената на природния газ ще бъде увеличена, съгласно техните сметки”, прогнозира Божков.

Той припомни и парадокса, че регулаторът прави сравнение спрямо старата най-висока цена от началото на 1 юли миналата година, но не отчита поевтиняването, което трябва да изчисли със задна дата.

“Защо го правят това нещо, след като всеки месец, съгласно договора на руснаците се определя актуализирана цена на природния газ. Трябва да се отмени Наредбата и да се изчислява всеки месец или на три месеца”, попита експертът.

Божков, припомни, че 8 от общо 12 топлофикации в страната са свързани с Христо Ковачки и по този начин с пари на абонатите на ток се субсидират тези дружества.

“Цената, която ще заплащат абонатите на Топлофикация София ще бъде по-висока с 22 процента спрямо цената, която те са плащали през март и април. И така ще плащат до 2021 година. Какво има повече да се обяснява. Премиерът е прав.  Колкото по-бързо поиска оставката на Теменужка Петкова и Иван Иванов, винаги реакцията му ще е закъсняла. Ние в момента кредитираме ТЕЦ чрез прогнозно потребление. Сега ще ги кредитираме още веднъж по прогнозна цена. Големите Топлофикации са 12 , а 8 от тях са на Христо Ковачки. Ние трябва да кредитираме Топлофикациите на Ковачки.

“Некоректна е информацията. Цената на природния газ е намалена. Няма основание цената на топлинната енергия да се повишава. Шефът на КЕВР обясни колко по-ниска е цената на топлинната енергия за следващата година”, заяви министър Теменужка Петкова, която се включи по телефона в разговора.

“Определена е нова цена на газа. Ще се връщат средствата в рамките на следващата седмица. Дружествата имат закон в рамките на 30 дни да направят преизчисление на сметките. Работата на изпълнителната власт е изпълнена и то прекрасно”, коментира тя и обвини Еленко Божков, че съобщава невярна информация.

Източник: faktor.bg

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://otupor.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!