Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Горанов крие срещите с Божков, няма го и ритона

Без внятен отговор остана запитването на Дневник относно евентуални договорки между хазарта и властта. Медията попита Министерството на финансите (МФ) дали бизнесменът Васил Божков и министъра на финансите Владислав Горанов са провеждали срещи в кабинета му, колко пъти и на кои дати в периода от 2014 до 2019 г.. Ведомството нито потвърди, нито отхвърли информацията на обвиняемия предприемач, че многократно е провеждал такива виждания и комуникирал с министъра  за хазартния си бизнес.

Въпросите бяха изпратени по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), а отговорът, получен след изтичане на 14-дневния срок, предизвиква още повече въпроси, посочва медията.

В него се казва, че с въпросите си Дневник не изисква обществена информация по смисъла на Закона за достъп до обществена информация, доколкото "никой от тях не засяга изпълнението на правомощията на министъра на финансите съгласно чл. 6 от Устройствения правилник на ведомството или друг нормативен акт, а се търси потвърждаване или отричане на твърдения за факти и обстоятелства".

Вместо да посочат дали и колко пъти Божков се е срещал с Горанов в кабинета му, от министерството припомнят какво бил казал министърът на пресконференция.

Освен това, отговорите на ведомството предизвикват и въпроса - ако тези срещи не засягат правомощията на министъра (подробно описани в цитирания член 6), на какво основание са били.

"Категоричен съм, че законът е нарушен. Не смятам, че това не е обществена информация, защото не били поставяни въпроси по чл. 6 от Устройствения правилник. Въпросът е какво прави министърът в качеството си на министър. Това е въпрос, който интересува гражданите, и във всяко демократично общество той е длъжен да отговори", коментира пред Дневник адвокат Александър Кашъмов, ръководител на програма Достъп до информация за прилагането на закона в конкретния казус.

По думите му, припомняне на изявление на брифинг не може да замести задължението на институциите за предоставяне на информация.

Той подчерта, че трябва да има регламент или задължение да се записват тези срещи или да се водят бележки, тъй като в противен случай няма гаранции, че не се прекрачва границата на нормалната среща към лобиране.

Междувременно, все още няма ясна информация и за ритона от иззетата колекция на предприемача, обявен за продажба на аукцион в чужбина, което поражда редица съмнения и с почва за спекулации. Припомняме, че преди седмици Божков е открил един от уникалните си артефакти, прибрани от прокуратурата, обявен за търг. За това алармира самият той чрез профила си във фейсбук, като е приложил снимки и документи.

Той обяви, че стотици артефакти от частната му колекция са "заграбени незаконно и във фолио и вестници".  И досега няма ясно опровержение на тези твърдения.

„Прокуратурата показа снимки от февруари, представяйки ги като актуални”, заяви Божков във Фейсбук по повод на последната информация пусната от държавното обвинение. Това личи наистина по метаданните- проста дата на кадъра. Неговата фондация - Тракия е изпратила сигнали до редица международни институции, включително ЮНЕСКО, от където предават случая на Постоянната делегация за България.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!