Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Най-романтичните замъци в света

sgrada.com

В Средновековието замъците са строени с една основна цел – да бъдат надеждни при война. По-късно, когато войните придобили друго измерение, те се превърнали в символ на романтика и аристократизъм. В контекста на днешния празник на влюбените, сайтът About.com направи класация на най-романтичните замъци.

Замъкът “Нойшванщайн” (Нов лебедов камък) в Германия е разположен на 1100 м. надморска височина в Алпите. Всъщност точно той е прототипът на замъка във филма “Спящата красавица” на Уолт Дисни, както и в още няколко продукции на компанията. “Нойшванщайн” е построен през 18 в. от Крал Лудвиг ІІ, по-известен като Лудият крал. Интересното е, че замъкът е построен като сцена за произведенията на композитора Вагнер, но той самия никога не го е посещавал.

Въпреки че е първоначално “Нойшванщайн” е замислен като място за уединение, днес той е посещаван от няколко милиона туристи годишно.

Замъкът “Нойшванщайн” (Нов лебедов камък)
Замъкът "Алхамбра" (Alhambra)
Болдт (Boldt Castle)
Замъкът Храдчани
Хърст

Замъкът "Алхамбра" (Alhambra) се намира в южната част на Гранада, Испания. На арабски името му означава “пурпурен камък”. Първоначално той е построен с изцяло военни цели, но с течение на времето се превръща в туристическа атракция. Комплексът е разделен на четири основни части, като във всяка една могат да бъдат видени уникални фрески и интериорни детайли.

Болдт (Boldt Castle) в САЩ всъщност е модерна интерпретация на замък. Той представлява истински пъзел от средновековен и викториански стил и е по поръчка на състоятелния американски бизнесмен Джордж Болдт. Той планирал да го подари на съпругата си Луис на 14-ти февруари през 1905 г.

В построяването на внушителната сграда участвали повече от 300 човека - строители, ландшафтни специалисти, изкуствоведи, декоратори и т.н.. За съжаление Луис така и не получава подаръка си, тъй като умира преди той да бъде завършен. От своя страна Джордж Болдт също се отказва от проекта. Едва през 1977 г. местната управа реновира и възстановява сградата.

Една от атракциите в Прага е замъкът Храдчани. Той е построен през 9 в. и се отличава с внушителни размери – дължина 570 м. и ширина 128 м. Всички владетели живели в него са променяли облика му с годините, като днес той притежава класически вид с деликатни готически нотки.

Днес Храдчани изпълнява функцията на официална резиденция.

“Хърст” е замък в Калифорния от ново поколение. Той е построен през 1926 г. по поръчка на медийния магнат Уилям Рандолф Хърст. Проектът е дело на дизайнерката Джулия Морган, като част от интериора са италиански и испански антики.

Броят на стаите е 165, а градините, терасите, басейните и алеите заемат близо 514 хил. кв. м. Любопитно е да се узнае, че именно в “Хърст” са снимани сцени от култовия филм “Кръстникът”.

Замъкът "Лийдс" в Англия е известен и под името – “Замъкът на дамите” и “Най-красивият замък в света”. Донякъде това се дължи факта, че е заобиколен от живописно езеро, а освен това залите му са пълни с изкуство, антики и история.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!