Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ердоган: Предците ми не са завладявали земи, а са печелили сърца, били са великодушни

В момента няма нито една джамия в Атина, тъй като всички те са били унищожени, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турското англоезично издание Hurriyet Daily News в материал, представен без редакторска намеса. 

"Нито една наша джамия не е останала в Атина. Всички са били унищожени до земята. Но ние не прибягваме до такива методи в град като Истанбул", заяви президентът Реджеп Ердоган, говорейки по случай 567-годишнината от завладяването на Константинопол, която бе отбелязана на 29 май.

"Нашите джамии и символични паметници на места, които ние трябваше да напуснем преди век, бяха унищожени за кратко време." 

Изказвайки се по време на церемонията по откриването на болница в Истанбул, Ердоган каза, че когато султан Мехмет Хан - известен също като Мехмет Завоевателя - завладява Истанбул, той не е посрещнат като враг, а като „очакван спасител. "

„Нашите предци считаха завоеванието не просто като отнемане на повече земи, а като спечелване на сърца“, каза той. Ердоган каза, че неговите предци са се грижили за всичко добро, полезно и благоприятно за човечеството не само по време на завладяването на Истанбул, но и по време на завоеванията на всички други места.

"Света София беше отворена за служене на мюсюлманите като тяхно право на завоюване, като я направи още по-красива, вместо да я разруши до основи заради религиозна враждебност", каза той и добави, че други места за поклонение не са били докосвани и са поддържани за отговарят на нуждите на общността. „Само тази картина е достатъчна, за да демонстрира великодушието на нашите предци“, добави той.

Ердоган подчерта, че през изминалия век страната не е била "достатъчно успешна", за да поддържа живи реликвите на своите предци. Той подчерта, че през последните 18 години Турция е защитавала цялото наследство на своята география, а не само наследството на собствените си предци. 

"Когато дойдохме на власт, видяхме, че са възстановени само 460 сгради. През последните 18 години реставрирахме 5 060 сгради и ги представихме в услуга на нашата нация и човечество."

Турция на 30 май реагира срещу възражение от Гърция относно четенето на пасажи от свещената книга на мюсюлманите, Корана, в Аясофия (Света София), бивша църква и настояща джамия, превърната в музей. 

Обвинявайки Атина, че прави "безполезни и неефективни изявления" по време на събитието, което отбеляза 567-ата годишнина от превземането на бившата византийска столица, говорителят на турското външно министерство Хами Аксой заяви, че недоволството на Гърция илюстрира нейната "нетолерантна психология".

„Фактът, че Гърция, единствената останала европейска държава без джамия в столицата си, е обезпокоена от рецитирането на Свещения Коран в Света София, е важен показател, илюстриращ нетолерантната психология на тази страна, особено в момент, когато призиви към молитвата може да бъдат чути от минарета в Европа и значението на принципа на взаимно уважение все повече се цени “, се казва в онлайн изявлението. 

Изявлението на Аксой дойде след по-ранни забележки на гръцкото външно министерство, според които този ход не е в съответствие с Конвенцията на ЮНЕСКО относно опазването на световното културно и природно наследство.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!