Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Съвременна версия на „Новите дрехи на царя”

Guo Quan, Epoch Times

Когато Ху и Уен са очевидно голи пред CCTV няма да чуем детето да извика „Царят е гол”. Царят в Андерсеновата приказка е добър и не би изпратил агенти на Държавна сигурност да арестуват казалото истината дете, и да го обвинят в „подстрекателство към подривна дейност срещу държавната власт”….Всяка година службите на Държавна сигурност харчат толкова пари да ме наблюдават, контролират, изнасят лекции и превъзпитават, колкото правителството харчи за строежа на едно основно училище или за обучението на 50 ученици от първи клас до завършване на училище…

Вчера излязох да си купя нещо за обяд. Не бях ял пикантна храна доста време и изпитвах желание за пържено люто говеждо. Взех 10 юана (около 1.35 щ.д.) със себе си и устата ми се пълнеше със слюнка при мисълта за пикантното, люто ястие.

За моя изненада, цената се бе удвоила на почти 60 юана за килограм. Един от купувачите там каза: „Цената на агнешкото се е увеличила от 16 юана/кг. преди няколко месеца на 36 юана сега. Това е повече от двойно увеличение”.

Докато чакаха на опашката, купувачи обвиняваха комунистическата партия за покачването на цените.

Един от тях коментира: „Надниците се увеличиха, но това е нищо в сравнение с размера на инфлацията!”

„Вие поне все още заработвате надници. Трудността е за нас, които сме уволнени – без приходи и с покачващи се цени. Това е срам за комунистическата партия, човещина нямат!”, отвърна друг.

„Комунистическата партия е толкова корумпирана, че тях ги е грижа единствено как да печелят пари – те не обръщат внимание на нашето положение. А вие освен да се оплаквате, за друго кураж имате ли?” – попита трети. Настъпи мълчание и смут.

След което друг от опашката се обади: „Много хора казват, че Ху (Джинтао, Hu Jintao) и Уен (Джиабао, Wen Jiabao) са загрижени за народа; но аз смятам, че те най-безочливо говорят големи приказки. Цените стигнаха исторически висоти в Китай и това ми го наричате грижа за хората?”

„Всеки ден показват Ху и Уен по телевизията как присъстват на всевъзможни срещи и се преструват, та да изглежда, че ги е грижа за народа. Всъщност понижението на цените е нещо, което доста би помогнало на хората. Лидерите обичат представленията си, независимо дали на нас са ни дошли до гуша или не. Понижаването на цените е единственото смислено нещо, което биха могли да сторят!”  

Аз се усмихнах и му отвърнах: „Хората могат да видят действителността! Всъщност ние знаем какво става, Ху и Уен също знаят. Те просто повдигат вежди и продължават с театъра, точно както царят в „Новите дрехи на царя”, който през цялото време знае, че хората му се присмиват. Те също са наясно с това.”

Можех да си позволя само малка порция пикантно говеждо с моите 10 юана. По пътя към вкъщи си мислех за китайските медии, които имаха дързостта да заявят, че „стойността на ренминби (китайската валута) се повишава” и че „животът става все по-добър”, когато хората всъщност се оплакват и страдат от скъпия живот.

Всъщност всеки е наясно с корупционната действителност и със западащия жизнен стандарт в Китай – включително и самата комунистическа партия. Но авторитарната система на управление означава, че гласовете на справедливост ще бъдат чути само от малки групи хора, не и от главните медии. Тъй като китайските новинарски медии са „партийна собственост”, за да оцелеят, работещите в медиите трябва да разгласяват стопроцентови лъжи.

Ето защо във вечерните новини на CCTV1 бе съобщено, че китайците са усетили „много слабо” 6,6-процентовото покачване на цените.

По CCTV4 в програмата „По протежение на Тайванския пролив” показаха хора, скандиращи „твърде високи за живеене”, имайки предвид увеличението на цените с 4,5 процента в Тайван. Защо от двете страни на пролива хората реагират така различно? Явно е, че ако в Китай кажат „твърде високи за живеене”, това никога няма да бъде излъчено.  

Когато Ху и Уен са очевидно голи пред CCTV няма да чуем детето да извика „Царят е гол”.

Но царят в Андерсеновата приказка е добър и не би изпратил агенти на Държавна сигурност да арестуват казалото истината дете, и да го обвинят в „подстрекателство към подривна дейност срещу държавната власт”, както биха сторили в Китай.

Всеки китаец, който говори за реалността на икономическата криза, би бил обвинен в „подривна дейност срещу държавната власт”. Царят е вложил далеч по-многобройни усилия в контрола над гласовете, отколкото в контрола над покачването на цените.

Всяка година службите на Държавна сигурност харчат толкова пари да ме наблюдават, контролират, изнасят лекции и превъзпитават, колкото правителството харчи за строежа на едно основно училище или за обучението на 50 ученици от първи клас до завършване на училище.

Разходите, необходими на държавата да контролира, арестува, дава под съд и хвърля в затвора политически затворници и активисти на демократични движения, биха могли да бъдат използвани за осъществяване на направеното от мен предложение – политическа и икономическа система, изградена с многопартийни избори, както и въвеждане на система за подпомагане на социално слабите в обществото.  

За съжаление, царете не са склонни към промяна. Те по-скоро биха хвърлили честното дете в затвора, отколкото да облекат новите дрехи на цивилизацията, свободата и демокрацията.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!