Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американски военен експерт: Отношенията с Русия ще се влошат при Байдън -- Ще стане ли България фронтова държава?

Съединените щати, а не Русия са грабнали мантията на "Империята на злото"

Скот Райтър*

/Поглед.инфо/ Докато идващият на власт демократ се заобикаля с враждебни русофоби, мразовитите американско-руски отношения не изглежда вероятно да се размразят скоро. В очакване Москва вече преминава към политика на възпиране.

В коментари, отправени към медиите в навечерието на Коледа, руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков критикува политиката на САЩ спрямо Русия. Обсъждайки поредния кръг от икономически санкции, наложени от Вашингтон срещу Русия, Рябков обвини САЩ в:

"приспособяване на вътрешните нужди на заинтересованите от по-нататъшно непрекъснато ескалиране на напрежението в отношенията с Русия и уведомявайки ги, че Вашингтон, воден от настоящата администрация, няма намерение да забавя антируската си кампания."

Той отбелязва също така:
"Следващият американски президент ще получи едно трудно наследство".

Рябко казва, че:

"Не съм сигурен, че тези, които могат да са отговорни за Русия след 20 януари (когато Джо Байдън се закълне) ще са склонни и готови да започнат сериозно засилване на една здрава основа".

Руският министър добави, че ситуацията се движи "от лошо на по-лошо".

Коментарите на Сергей Рябков не могат да се разглеждат изолирано, а по-скоро трябва да бъдат разгледани в контекста на последните две десетилетия.

Време, през което Съединените щати гневно се хвърлят срещу руския президент Владимир Путин за "престъплението" , че се е опитал да оправи руски кораб, който потъваше и се люшкаше в бурните морета на летаргия след Студената война, породена от години на лошо управление от страна на Борис Елцин.

От гледна точка на Съединените щати, Борис Елцин беше съобразителен и лоялен актив, който търсеше руската стабилност чрез прилагането на дефектна пазарна реформа.

Става въпрос за реформа, която жертваше руската демокрация, позволявайки на "икономическата либерализация" да се трансформира в руска версия на американския капитализъм на "бароните-грабители" от 19-ти век.

След години, в които гледаше как Съединените щати преследват грубо една изгубена Русия, купуват избори и унижават Борис Елцин в телефонни разговори, където той моли

американския си колега Бил Клинтън да даде на Русия малко уважение, Владимир Путин пое юздите на властта. При това като лично избран от президента Борис Елцин наследник.

Владимир Путин спечели руските президентски избори през 2000 г. и никога не се е отклонил от визията си за възстановяване на Русия до онова, което според него е законното й положение като една от "великите сили" в света.

Това е постоянно раздразнение за Вашингтон, който се стреми да поддържа статута на Русия след Студената война като "победена" нация, чиито амбиции трябваше да бъдат постоянно подчинени на "победоносния" съюз на САЩ и НАТО.

Докато новоизбраният президент Джо Байдън се обгражда с актьорски състав от русофоби, известни още като "шептящи името на Путин", и чийто главен фокус е върху това как най-добре да се подкопае легитимността на руския президент, той трябва да обърне внимание на думите и оценките, предложени от руския министър Рябков.

Бъдещето няма да бъде "както обикновено", където Съединените американски щати диктуват политически възможности на Русия, която чака в тила.

Русия вече няма да стои безучастно, чакайки Съединените щати да се опомнят, а по-скоро ще се отнася към Америка като към това, в което се е превърнала - злобен субект, който трябва да бъде възпиран, вместо да бъде задоволяван.

Именно Съединените щати, а не Русия са грабнали мантията на "Империята на злото".

Изявленията на Рябков не представляват заплаха , той наистина даде да се разбере, че Русия е готова и желае да работи със САЩ за подобряване на отношенията.

"Ако на който и да е етап от развитието на процеса на своето мислене за Русия, Вашингтон демонстрира готовност да се опита да разчисти пътя поне в някои области, ние няма да ги караме да чакат," заяви вторият руски дипломат.

"Ние сме готови за това. Но няма да ги молим да го направят. Нуждаем се от отношения със Съединените щати, както Вашингтон има нужда от отношения с Русия. Те трябва да са наясно с това", добави той.

Заместник-външният министър също така обяви:

"Зависи от американците да изберат как, кога и какво трябва да се направи относно нашите двустранни отношения."

"Ние не да инициираме никакви контакти с преходния екип на Байдън и няма и да го направим. Когато те се заинтересуват, са добре дошли - всеки адрес е добре известен", подчерта той.

Но Рябков не беше оптимистично настроен за някаква промяна, която може да дойде от новата американска администрация. Той отбеляза следното

"Би било странно да очакваме нещо добро от хора, много от които са изградили кариерите си на русофобията и хвърлянето на кал по моята страна."

Русия, каза Рябков, ще обмисля двустранен подход към отношенията си със Съединените щати. Подход, който ще се води от реалиите, а именно:

"Политиката на Съединените щати по отношение на Русия е дълбоко враждебна и противоречи на нашите основни интереси. Като такава Русия ще търси пълно възпиране на Съединените щати във всички области."

"Втората писта това е селективен диалог. Тя ще бъде ангажирана само в онези области, които са интересни за нас, вместо в областите, интересни само за тях", заяви руският дипломат.

Рябков се възползва от употребата от Байдън на термина "противник", когато новоизбраният президент описва Русия.

"Ако сте противници, трябва да си седите във вашия окоп, докато ние ще правим всичко, което можем за да създадем по-лошо и трудно положение за вас. Това е същността на американската политика за Русия, кристално ясно е", отбеляза той.

"Ето защо ние трябва да изхождаме от това и да нямаме никакви илюзии с кого си имаме работа от другата страна. Ситуацията ще продължи напълно при новата администрация", категоричен бе Рябков.

Американско-руските отношения при администрацията на Джо Байдън, обяви Рябков, ще отразяват:

"...исторически момент на истината, когато маските падат и когато няма нужда да се покриват с празни думи някои неща, които са станали очевидни напоследък."

"Това е, което се нарича гола истина на живота. То трябва да се възприема в цялото му разнообразие такова, каквото е", отбеляза той.

Русия беше търпелива с Тръмп, действайки под заблуждението, че настоящият държавен глава се стреми към по-добри отношения. Но не повече.

"Със сигурност знам, че нямаше интерес от нормализиране на отношенията с Руската федерация, когато администрацията на Тръмп беше на власт", заяви Рябков.

Вратата, водеща към подобряване на отношенията, ще остане отключена, ако Съединените американски щати решат, че искат да влязат. Но тя вече няма да остане отворена с Русия застанала като момиче, готово да бъде изпратено на абитуриентската си вечер.

Тези дни свършиха и никога няма да се върнат.

Това е новата реалност, с която Джо Байдън и неговите котерии от русофобски съветници ще трябва да се справят напред.

Става въпрос за прагматична реалност, която вече не търси или не желае отношения основани на приятелство, върху които да се гради.

* Скот Райтър е бивш разузнавателен офицер от морската пехота на САЩ, автор на книгата "Кралят скорпион: Самоубийствената прегръдка на ядрените оръжия от страна на Америка от Франклин Делано Рузвелт до Тръмп". Служил е в Съветския съюз като инспектор, прилагащ споразумението за ракетите и стратегическите оръжия със среден обсег. Служил също така в щаба на генерал Шварцкопф по време на Войната в Залива. От 1991 до 1998 година е оръжеен инспектор на ООН.

Превод: СМ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Американски военен експерт: Отношенията с Русия ще се влошат при Байдън - Поглед Инфо (pogled.info)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!