Следвайте "Буднаера" в Телеграм

130 министри и заместник-министри са били агенти на ДС

bulgarianpost.com

Комисията за разкриване на досиетата на бившата Държавна сигурност е проверила всички членове на Министерски съвет от 1990 г. насам. Това са 673-ма човека. Според Валери Кацунов, член на комисията, като процент, броят на агентите на ДС, излезли при тази проверка, е най-висок от всички до момента.

Валери Кацунов съобщи, че около 130 министри и заместник-министри от 1990 г. насам са били сътрудници на Държавна сигурност.

“Изненада за мен са определени лица, дори разочарование. За някои не съм предполагал, че са работили за ДС и то като щатни сътрудници”, коментира Кацунов пред Агенция “Фокус”.

След проверката на членовете на Министерски съвет, Комисията по досиетата ще се заеме с проверка на журналисти. Очаква се резултатите от проверката на министерски съвет да бъдат обявени официално в сряда тази седмица.

На 4 септември миналата година Комисията за досиетата обяви имената на над 130 депутати от Великото Народно събрание до сегашното 40-о Народно събрание, за които е установена принадлежност към бившата ДС.

В списъка на огласените агенти фигурират имената на един президент - Георги Първанов, един вицепрезидент - Атанас Семерджиев, един бивш министър-председател - Жан Виденов, един бивш вицепремиер - от същото правителство - Румен Гечев, и на много партийни лидери.

Сред тях са и имената на бившия шеф на следствието Бойко Рашков, депутатът от 4 различни партии, сега съветник на президента Първанов Венцислав Димитров, бившият депутат и конституционен съдия Георги Марков, бившият член на управата на БНБ Кольо Парамов, Гюнер Тахир, Кемал Еюп, Осман Октай, Нансен Бехар, Тодор Батилов, бившият депутат, актьорът Тодор Колев, Христофор Дочев, Любен Гоцев, Дончо Каракачанов, Евгени Еков.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е обявен за агент на бившата ДС, сътрудничил под псевдонимите Ангелов, Сергей и Сава. Вербуван е от ст. лейтенант Стайчо Любенов Стайков на 21.08.1974 г.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов също е обявен за агент на бившата ДС, работил под псевдоним "Иван".

Жорж Ганчев е бил сътрудник във Второ главно управление - ДС. Той е бил с псевдоним Жорж, народен представител е от 37-о и 38-о Народно събрание.

Актьорът Тодор Колев, който е депутат от Великото Народно събрание, е посочен като агент с псевдоним "Петров". Вербуван е на 11.03.1987 г., като е сътрудничил на СГУ на МВР-ДС, 06, 02.

От сегашния парламент агенти на Държавна сигурност са 16 депутати, сред които и на избраният вече за евродепутат Евгени Кирилов.

Сред неоповестяваните досега действащи депутати са имената на Тодор Батилов, Пламен Ранчев, Стоян Витанов и Георги Юруков от левицата, Ваньо Хърков, Георги Георгиев и Станислав Станилов от Атака, Бойко Ватев от Български народен съюз.

Комисията изнася данни и за Лютви Местан и Рамадан Аталай от ДПС, както независимият Станчо Тодоров. Сред неоповестяваните имена е и това на Стоян Денчев, депутат в 37 Народно събрание.

Пълен списък на огласените имена можете да прочетете на официалната страница на Народното събрание .

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!