Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Наглост! Пореден ГЕРБ-министър с евтин имот. Този път в Копривщица

Наглост! Пореден ГЕРБ-министър с евтин имот. Този път в Копривщица.

Вярно ли е, че ако изкъпете 5 гербаджии, ще излязат поне 6 „чисти“ комунисти?

75% от ръководителите на "дясно"-комунистическата бкп-ГЕРБ са бивши леви комунисти – начело с лидера си

Комунистите в ГЕРБ са повече от БСП! Бойко уж се отказва от партията-майка едва през 1995-а: Разследване на Narod.bg

Хитрите деца на Лукавия: Един от най-младите някога членове на БКП, израснал в семейство на комунисти – По наглост и лъжа е първи в ЕС!

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Сдружение „Зограф“: Министър Боил Банов да каже как е съумял да се сдобие с къща с двор в Архитектурен резерват Копривщица само срещу 56 700 лева

Как министър Банов успя да си напазарува учудващо евтин имот във възрожденска Копривщица?

Дори и незастроените парцели в китното подбалканско градче се продават много по-скъпо, отколкото е платил културният министър Банов за имотната си придобивка, категорични са от гражданското сдружение.

Неотдавна при гостуването си в телевизионната рубрика на журналистката Диана Найденова „Карай направо” министърът на културата Боил Банов се похвали, че си е закупил къща в гр. Копривщица, в която вече с голямо удоволствие отсяда и преспива при всяка една възможност.

От имуществената декларация на министър Банов в регистъра на лицата, заемащи висши публични длъжности, която е качена на сайта на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), става ясно, че през 2018 г. той се е сдобил в Копривщица с къща с обща разгъната застроена площ от 140 кв. метра, както и с дворно място към нея от 324 кв. метра срещу сумата от 56 700 лева, отбелязват от сдружение „Зограф“.

Шансът да ударите шестицата от тотото обаче е многократно по-голям, отколкото да успеете наистина да си закупите къща с дворно място във възрожденска Копривщица за такива направо смешни пари – ако се поразровите и прегледате обявите на агенциите за недвижими имоти, бързо ще установите, че всъщност къщи с тази квадратура и с дворни места на подобни свръх занижени и повече от атрактивни цени в китното подбалканско градче не се предлагат и не се продават – нито днес, нито през последните поне няколко години, констатират от гражданското сдружение.

В тази ситуация министър Банов дължи най-малкото публично обяснение за въпросната си изгодна имотна придобивка за сумата от едва 56 хиляди лева, както и доколко е реална обявената от него цена за покупко-продажбата на къщата с дворното място в Копривщица в имуществената му декларация на сайта на КПКОНПИ, заявяват от сдружение „Зограф“.

Всъщност не е тайна, че сред въпросите, които често се повдигат преди подписването на всеки един нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот, е дали в този акт да бъде вписана истинската, реално уговорената между страните цена на имота, или пък да се посочи там една доста по-ниска цена, равняваща се на неговата данъчна оценка или надвишаваща със съвсем малко данъчната му оценка, напомнят от гражданското сдружение .

От страна на купувача главната причина да се настоява за това е свързана със спестяването на местни данъци и нотариални такси – изповядването на покупко-продажбата на значително по-ниска от уговорената цена води до заплащането на по-ниски нотариални такси, както и на по-нисък местен данък (а този данък е от 2.5%  до 3% върху посочената в акта цена, в зависимост от местонахождението на имота).

Ако сте уговорили обаче една цена, а в нотариалния акт за покупко-продажбата на имота посочвате и фиксирате различна такава (с цел спестяване на данъци и нотариални такси), това означава да декларирате невярно обстоятелство, за което носите и наказателна отговорност. Посочването на невярно обстоятелство в нотариалния акт, каквато е по-ниската цена, е престъпление, подчертават от сдружение „Зограф“.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.informiran.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!