Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мутафчийски просто трябва да изчезне от щабове, публичност и шефското кресло във ВМА

В началото на коронавълната, в края на февруари, Мутафчийски каза, че Б-грипът, който върлуваше тогава е далеч по-опасен от коронавируса, който е съвсем обикновена инфекция, а маските са за фалшиво спокойствие.

Това за маските го каза с подигравателен тон за онези, които ги носят. В края на извънредното положение, в средата на май, очаква много хора да измрат, яко да измрат. Така и не можа да уцели ваксата. Всичките му прогнози се оказаха грешни, а действията на неговия началник го опровергаваха през цялото време на кризата.

Борисов правеше точно обратното на онова, което говореше мутафчийски. И което казва всичко за неговата безрадостна роля в този театър – на безполезно бостанско плашило.

Борисов го употребяваше политически и Мутафчийски много добре знаеше това. Иначе нямаше да остане и един ден в щаб, чието мнение няма никакво значение за властта, която прави точно обратното на препоръките. Оттам и неговата несигурност и изнервеност в едно съвсем рутинно интервю. Той е некомпетентен, без реална тежест и с внезапно сполетяла го популярност, която разкри неприятни черти от характера му – държи се арогантно, не отговаря на въпросите по същество, обижда и си позволява хашлашко и надменно поведение, неприемливи за публична личност, камо ли за лекар.

Това започна още преди месец на пресконференциите, а вчерашното интервю е само логичния им завършек. Впрочем, едно от малкото реални неща за които този щаб можеше да се погрижи предвид лекото преминаване на вируса през България не бе свършено – много заразени лекари и домове за стари хора от липса на елементарна организация. За капак – в отговор на репликата за яката смъртност, която иде, Борисов отвори моловете и фитнеса. Съвсем разумно, впрочем.

Мутафчийски има фенове, но причини големи щети върху психиката на много хора. За мен суетното му оперетно присъствие и безкрайните глупости, които се лееха от устата на този човек бе една от най-неприятните страни на карантината. Но извън личното мнение трябва да се каже, че поведението му по време на интервюто с Миролюба Бенатова е абсолютно недопустимо и не може да се извини с нищо.

Виждам, че има големи спорове, но истината е една. След такова интервю и репликата яко много хора ще умрат Мутафчийски просто трябва да изчезне от щабове, публичност и шефското кресло във ВМА. Такива са правилата навсякъде по света.

Явор Дачков

Източник/ци: https://svobodnoslovo.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!