Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румен Гечев призова: Горанов, вън от държавата!

НИЩО ЛИЧНО: Румен Гечев призова: Горанов, вън от държавата!

Горанов и всички до девето коляно, допуснали загубата на 700 милиона, вън от държавата, но някой го е страх да ги махне, защото ще проговорят. Това каза депутатът от БСП и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси проф. Румен Гeчев пред журналисти в Народното събрание във връзка с изтекла кореспонденция между Васил Божков и потребител на име Vladi Goranov.

Проф. Румен Гечев каза, че не може да коментира тази комуникация, тъй като тя не е потвърдена. "Не ми е работа да се занимавам с комуникация. Аз многократно казах, че няма как министърът на финансите да не знае какво става в един от ключовите сектори, който осигурява на бюджета милиарди годишно. Ако министърът на финансите не е знаел, той не е за тази работа. Ако е знаел, той е за друго място. Това, че е имало комуникация между тях, нямам никакво съмнение", подчерта Гечев, който беше вицепремиер и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов.

Според червения депутат, ако са верни данните, че държавата е загубила стотици милиони левове, то това не може да става без политически чадър. "Няма дете, което ще повярва, че стотици милиони не влизат в хазната на България и това става просто така. Г-н Горанов тук в парламента каза, че това изключение е било само за г-н Божков. Той каза тук в парламента, ако си спомняте. Има тук видеозаписи. Ако това е така, това улеснява работата на следователите и прокурорите. Как така? Комисията по хазарта, назначена от министъра на финансите прави специална писта за един играч в хазарта. Ако това е така, възможно е други да не са плащали", заяви още проф. Румен Гечев.

"Във всяка цивилизована държава, в която се установи, че финансовият министър е пропуснал стотици милиони, близо милиард в бюжджета, той си отива на секундата. Какво има да коментираме тук? Тоя не чул, оня не видял. С години наред в Министерство на финансите има заместник-министър, министър, Комисия по хазарта. Къде са те? Аз ви казах - всички членове от Комисията по хазарта са на топли държавни служби на огромни заплати в момента. Ако са верни данните на държавата, защото аз коментирам данните на държавата, че ги няма 700 млн. лв, до девето коляно вън от държавата тези, които са допуснали тази грешка. А те не са вънка, те са на огромни заплати, което ще рече, че някой го е страх да ги махне оттам, защото като ги махне, те ще проговорят", посочи още проф Гечев.

Той заяви, че БСП многократно са искали оставката на Горанов. "Нищо лично. След като той установява, че ги няма 700 млн., трябва по най-бързия начин да се изнесе.Как е възможно такова нещо? Няма държава в света, която ще нанася такива загуби на държавата от умишлено неприбиране на данъци", допълни още депутатът от БСП.

Според него най-вероятно Държавната финансова инспекция брои кокошките в Костинброд. "Освен това защо никой не задава въпрос как така Агенцията за финансова инспекция установява 200 млн., а след това новата комисия по хазарта установи 700 млн. И двете са към министъра на финансите. Те или са некадърници, или крият нещо. Няма значение какви са смс-ите. Г-н Божков видяхме ли го в кабинета на премиера. Видели ли сте някъде в Европа премиерите да се срещат с футболни клубове? То не може да се срещаш по ловни стопанства и да си каниш ключови олигарси в кабинетите и после да пищиш, че ги няма парите", допълни още Румен Гечев.

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!