Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Yahoo се споразумя с дисидентските семейства, но дали се промени?

Ram Srinivasan, Epoch Times - Ню Йорк

Напълно променяйки курса на поведението си, неотдавна Yahoo се споразумя със семействата на китайски дисиденти, за чието поставяне зад решетките помогна преди време. Но докато някои може да останат с впечатлението, че в Yahoo са настъпили промени, експерти от бранша и правителствени служители са на мнение, че споразумението е станало възможно единствено заради лошите отзиви по случая в пресата.

Д-р Питър Наваро (Dr. Peter Navarro), доцент по икономика и политика в Бизнес-школата „Ървин” към Калифорнийския университет, е автор на „Предстоящите войни на Китай” ("The Coming China Wars") – книга, разглеждаща вътрешния хаос на Китай, както и неговата икономическа и политическа враждебност към други държави.

Той е също така и един от онези, които смятат, че неотдавнашното споразумение на Yahoo е само една аномалия, станала възможна в резултат на обществения натиск.

В интервю за Epoch Times, д-р Наваро заяви: „За съжаление, то [споразумението на Yahoo] изглежда като аномален случай.”

„Всички останали големи играчи – Cisco, Microsoft, Google, Skype – следват политиката ‘когато си в Пекин, прави като пекинците’ на комунистическата партия, или с други думи, те се кланят на местните закони, независимо колко хора ще пострадат”, продължи той.

Yahoo, Microsoft, Google и други Интернет-гиганти прилагат довода, че съществуващите им взаимоотношения с Китай са една възможност да изиграят по-позитивна роля за развитието на свободата на словото в Интернет-пространството на страната. Но по думите на д-р Наваро:

„Доказателствата сочат обратното. Комунистическата партия просто изглежда по-умела в използването на западните технологии за цензуриране на мрежата, отколкото са потребителите в техните опити да избегнат цензурата, така че крайният резултат за свободата на словото и за демокрацията е негативен”.

Yahoo действително пазеше мълчание и дори бе критично настроен към Световния онлайн акт за свобода (Global Online Freedom Act), одобрен от Комитета по външните работи на Долната камара на Конгреса на САЩ през октомври миналата година. За компания, заявила публично само месеци по-рано за необходимостта от постигане на международен консенсус по въпроса за етичен бизнес с Интернет в Китай, това е разочарование и показва ясно, че Yahoo отстъпва от обещанието си.  

Очевидно е, че със своето сервилничене на комунистическия режим Интернет-гигантите не само предават демокрацията, но и самия китайски народ.

„Аз ще се присъединя към тези гласове. Поведението на американските компании е осъдително. То е и глупаво, защото ако тези компании се бяха противопоставили на китайския натиск заедно, нямаше да бъдат принудени да му се кланят, както правят сега”, добавя д-р Наваро.

„Нито една от американските компании няма да подкрепи нещо, което би я лишило от бизнес в Китай. Печалбите са по-важни от хората.”

Според проучване на Харвардския университет китайският комунистически режим изглежда да е по-зает с цензуриране на инакомислието в Интернет, като книгата „Девет коментара за комунистическата партия ”, отколкото с по-традиционно считаните за опасни за обществото неща, като порнографията и съдържащите насилие материали.

Имайки предвид колко важна е свободата на словото във функциониращите демокрации, доста тъжно е, че компании, които са изградени на основата на американски ценности, са станали така склонни да забравят за своите етични ценности, когато става дума за бизнес с Китай.

Още повече що се отнася до Интернет-гиганти, които поставят парите над хората - за тях няма да е нереалистично да се очаква, че в бизнес отношенията им човешките права ще бъдат първото нещо, което ще потъне в забвение.

Обобщавайки поведението на Интернет-гигантите, д-р Наваро каза: „Ще цитирам другия бард (Боб Дилън), ‘Парите не говорят, те проклинат. Пропагандата е всичката мошеническа.”

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!