Следвайте "Буднаера" в Телеграм

14-дневната карантина за българи от чужбина пада от 15 юни?

Не предприемайте далечни пътувания, само в границите на ЕС, посъветва Екатерина Захариева

След 15 юни е възможно да няма задължение за спазване на задължителна 14-дневна карантина за българите, които се завръщат от държави в региона, които са с по-нисък риск. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред Нова телевизия.

Далечни пътувания, извън континента, е 90% вероятно да няма това лято, не препоръчвам хората да си правят планове. Но за съседни държави в границите на ЕС и с по-нисък риск съм оптимист, че след 15 юни или началото на юли е възможно да се случи това, допълни Захариева.

В момента карантината важи за всеки, който влиза на територията на България, независимо дали е българин или чужденец. Тя ще остане до края на май, обясни вицепремиерът. Не мога да посоча точна дата за отпадането й, тя ще се определи в зависимост от обстановката. Но се очаква хората да могат да пътуват в съседни държави със сходни нива на заболеваемост без задължителна карантина след това, обясни Захариева на въпрос дали българите ще могат да почиват в Гърция и Сърбия.

Очаква се ЕК да обяви днес, че държавите в региони със сходна епидемиологична обстановка и нисък риск ще трябва постепенно да премахват ограниченията за влизане и карантината, обясни министърът. Всички правителства в ЕС мислят как координирано да се отслабват ограниченията, без това да доведе до втора вълна, допълни тя. Но до средата на юни се очаква ЕС да бъде затворен за пътуващи от други страни.

В момента сме в разговори с Гърция и Северна Македония за пограничните работници - да могат да пътуват до работното си място и да се прибират, без да важи карантината, но това е въпрос на двустранни договорки, обясни още министърът. Важно било да се реши бързо и въпросът с краткосрочните бизнес пътувания. Затова ще се отправи предложение за двустранно споразумение с Гърция по този въпрос.

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!