Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайските маски, които правителството купи, не могат да опазят лекарите: "Капитал"

'Капитал': Китайските маски, които правителството купи, не могат да опазят лекарите

Автор: Десислава Николова, capital.bg

От здравното министерство съобщиха, че са получили, но още не са разпределили 1 млн. маски, които не отговарят на обявеното ниво защита. Става въпрос за маски и респиратори по договора на България с Китай от март за около 3 млн. евро. Доставките са платени със средства от оперативна програма "Региони в растеж", съобщава "Капитал".

"Капитал" разполага с един от договорите, одобрен от правителството на 30 март. Той е за 1 млн. маски, предназначени за защита на медиците, на обща стойност 1.670 млн. евро. Според сайта на компанията производител обаче се оказва, че договорът не е за медицински маски, а за респираторни маски за граждани, които по-скоро предпазват от твърди частици, а не от вирус. Според лабораторното проучване на защитни маски от САЩ, направено на 1 май, тоест месец след сключването на договора, се оказва, че маските на компанията Anhui RYZUR Medical Equipment Manufacturing Co., Ltd. от този тип имат максимална филтрация 33.9% при посочено в доклада на министъра 95% филтриране.

На 17 април здравният министър Кирил Ананиев получи лично на летището в София над половин милион от маските. На 2 май пристигнаха лекарства и още 158 хил. маски. Те са по друг договор 1.176 млн. маски.

От здравното министерство съобщиха пред "Капитал", че маските от Китай са получени наскоро и все още не са разпределени, а освен това, че те не са медицински, а само предпазни и няма да бъдат разпределяни сред медиците. Отделно от това договорените 1 млн. маски, които се водели медицински, не са получени още. Те, обаче, са от същата фирма и същия тип. 

Цялата статия можете да прочетете тук

Източник/ци: http://glasove.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!