Следвайте "Буднаера" в Телеграм

“Дер Шпигел”: Китай е принуждавал СЗО да прикрива данни за COVID-19

“Дер Шпигел”: Китай е принуждавал СЗО да прикрива данни за COVID-19

Още на 21 януари Си Дзинпин е помолил Гебрейсус да не оповестява, че вирусът се предава лесно от човек на човек

Президентът на Китай Си Дзинпин умишлено и лично е принуждавал ръководителя на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейсус да забави предупреждението към света за COVID-19. Това е записано в секретен доклад на германското разузнаване, съобщи в. “Дер Шпигел”, цитиран от БГНЕС.

Данните в доклада сочат, че още на 21 януари Си Дзинпин е помолил Гебрейсус да не оповестява, че вирусът се предава лесно от човек на човек. В разговора е било дискутирано и СЗО да отложи информацията за задаваща се глобална пандемия. По неофициални сметки на германски разузнавачи, с този си акт Китай е причинил забавяне от поне месец и половина на обявяването на пандемията, а оттам – и на карантинните мерки в отделните страни, което пък е довело до множество смъртни случаи.

От СЗО коментираха изнесените в доклада данни като “фалшиви и неоснователни”.

През времето, в което новината за приближаващата пандемия е била държана в тайна, Китай тайно е увеличил вноса на медицински консумативи, както и е прикрил данни за ранни проби от вируса.

Фактите в доклада на германското разузнаване само ще подхранят твърденията на американския президент Доналд Тръмп, който вече обвини СЗО в прикриване на данни за епидемията в Китай, и спря финансирането на организацията.

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!