Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Адвокат Марковски по БНТ: Милен Цветков е убит умишлено

"Действията на Кристиан Николов са били умишлени. Той не е искал конкретно да убие Милен Цветков, защото едва ли го е познавал, но действията му са умишлени. Той е извършил няколко нарушения - шофирал е с многократно по-висока скорост, не спира на червен светофар, заплашва живота на още много хора и кара след употребата на наркотици. Не е взимал за пръв път наркотици и е знаел какъв е ефектът от тях", заяви адвокат Марковски

Очаква се следващата седмица да бъдат представени нови мерки срещу дрогираните шофьори на пътя.

Тази тема ескалира след смъртта на журналиста Милен Цветков.

Какви да бъдат наказанията за дрогираните шофьори и нормална ли беше реакцията на обществото коментираха пред БНТ адвокат Марин Марковски и терапевтът по зависимост и основател на общност "Ново начало" Желяз Турлаков.

Според адвокат Марковски реакцията на обществото след смъртта на Милен Цветков е нещо нормално и разбираемо.

"Този, който взима наркотик, той има решение да го вземе или да не го вземе, в стадиите, когато се получи зависимостта, тогава е много по-трудно. Наблюдавал съм хора, които след присъдата в затвора, понеже не могат да го вкарат, скачат по килиите, хапят решетките, обаче абстинентният период минава. Следователно, този, който взима наркотик, дали е привикнал или не, може да го вземе, може и да не го вземе, може да се качи на колата, след като се е надрусал, може и да не се качи. Този негов личен избор е и основанието и за наказателната и за чисто човешката отговорност."

Адвокатът беше категоричен, че наказанията в такива случаи със сигурност трябва да бъдат завишени.

Терапевтът Желяз Турлаков също изрази мнение, че тези деяния трябва да се наказват, но е по-добре такива ситуации да бъдат предотвратявани преди да се случат.

"Но една зависимост не може да бъде наказвана, трябва да бъде лекувана. Ако говорим за промяна на законодателството и нещо, което ние като неправителствена организация сме предлагали, и залегна в новата стратегия 2020-2025, е именно това - задължителното лечение. Ние трябва да изпреварваме събитията и такива ситуации трябва да бъдат предотвратявани преди да се случат."

Източник/ци: https://petel.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!