Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бивш китайски доцент е временен председател на нова партия

Xin Fei, Epoch Times

Бившият доцент от Педагогическия университет на Нанджинг (NanjingNormalUniversity / NNU), Гуо Чуан (GuoQuan), бе отстранен от Китайската демократична лига – една от „фасадните” политически организации, поради постоянно публикуваните от него отворени писма, поощряващи демократична реформа в Китай. Скоро след това той бе поканен да заеме временно поста председател на новоучредената Китайска нова народна партия (Chinese New People's Party), или КННП.

В интервю за Epoch Times Гуо сподели, че въпреки че КННП е била току-що учредена, тя вече има 8 млн. члена, които са от всички сфери на живота, в това число загубили земите си фермери, загубили работата си работници, пенсионирани военни, студенти и т.н.

Той изтъкна факта, че за онези, които са били членове на други демократични партии, е достатъчно да се противопоставят на деспотизма и да насърчават демокрацията, за да бъдат същевременно и членове на КННП; но членовете на китайската комунистическа партия (ККП) трябва да се оттеглят от нея преди да се присъединят към КННП.

Отстранен заради публикуването на отворени писма

От 14 ноември Гуо започва да публикува отворените си писма до държавните лидери. На 6 декември Комисията на комунистическата партия в Педагогическия университет на Нанджинг (NNU) го отстранява от доцентската му длъжност и го прави библиотекар. Освен това властите претърсват дома му, конфискуват негови лични вещи и го разпитват в продължение на 12 часа вечерта на 7 декември.

На 13 декември зам.-председателят и специалният организационен пълномощник  на ръководството на Демократичната лига на NNU го посещават и му казват следното: „Вашите отворени писма упражниха огромен натиск върху Демократичната лига и Педагогическия университет на Нанджинг. Смятаме, че уволнението Ви е твърде висока политическа цена, ето защо днес сме тук, за да поискаме Вашата оставка”, на което Гуо отговаря: „Ще приема единствено уволнение, за подаване на оставка не може да става и дума”.

Сутринта на 14 декември председателят и зам.-председателят на Демократичната лига на NNU отново идват в офиса на Гуо, за да искат оставката му:

„Вашите отворени писма оказаха огромно влияние в страната и в международен аспект, и поставиха правителството в неловко положение. Противопоставянето в отворените Ви писма на еднопартийното управление на комунистическата партия е антиконституционно; конституцията гласи, че китайският народ може единствено да подкрепя и настоява за ръководството на комунистическата партия. 

Конституцията на Китайската демократична лига също твърдо подкрепя ръководството на комунистическата партия. Следователно имаме солидно основание да Ви уволним. Но взехме под внимание, че ако Ви уволним, Демократичната лига към Педагогическия университет в Нанджинг няма да получи в продължение на 10 години ‘Наградата за напредък и развитие’ на партията. Моля, помислете за цената, която Демократичната лига може да плати и подайте оставка.”

Тъй като Гуо настоява, че няма да подаде оставка, следобеда на 14 декември той получава уведомление от Комисията на Китайската демократична лига към Педагогическия университет на Нанджинг, с което е отстранен от членство в лигата.

Като действащ председател на КННП, Гуо се подготвя за седмото си отворено писмо до председателя на Китайската демократична лига, Джиянг Шушенг (Jiang Shusheng).

Основаване на нова партия, за да се пробуди обществото

Гуо заяви, че от 2002 г. насам той и неговият екип са предоставяли юридическо и техническо съдействие на активисти за човешки права по цялата страна. Сега екипът му от защитници на човешките права се състои от над 10 милиона члена.

След отстраняването му от Китайската демократична лига, екипът от защитници на човешките права, за който е работил Гуо, оповести трансформирането на правозащитната организация в нова партия – КННП. На 17 декември партията упълномощи бившия доцент по традиционна китайска култура да заеме поста на временен партиен председател.

Той поясни, че името на новоучредената партия има две значения: от една страна, да я диференцира от т. нар. демократични партии, които са вид „фасадни” политически организации в Китай; от друга – да образова хората по отношение на демокрацията и така да ги пробуди. Това е базирано на представата как китайската традиционна култура насърчава мъдростта у хората.

Гуо спомена, че съставя партийната конституция на КННП. И преди Китай да отмени забраната за учредяване на партии, КННП няма да се регистрира, за да избегне репресиите от страна на ККП.

„КННП е демократична партия, напълно отворена за обществеността. Независимо от религия, убеждения или социален статус, ако човек подкрепя с цялото си сърце демокрацията, той може да се счита за член”, уточни той, наблягайки специално, че членовете на китайската комунистическа партия първо трябва да се оттеглят от нея, преди да се присъединят към новата партия.

Гуо добави, че след като Китай отмени забраната за учредяване на партии, тази партия ще се регистрира в съответствие с новия закон. Изборите за партиен председател ще започнат непосредствено след това, като всеки член на КННП може да издигне своята кандидатура. Преди това функциите на председател ще бъдат изпълнявани от Гуо.

Обединяване на всички сили за противопоставяне на диктатурата

По думите на Гуо, формирането на КННП е от огромно значение, тъй като в Китай има значителен брой смели и мъдри хора, които подкрепят демокрацията. Но без да се обединят, тяхната сила не може да бъде приведена в действие.

Той добави, че първата задача на КННП е да обедини хората, да укрепи силите им и да обедини всички, които искат да изградят един истински и пълноценен демократичен Китай, в който думата има народът.  

„Без демокрация няма „нов Китай”! (1) Онези, които пропагандират „че ако няма комунистическа партия, Китай ще рухне и ще бъде в хаос”, имат скритата цел да предпазят авторитарния режим. Китай може да продължи напред, само когато е свободен от настоящото авторитарно управление”, каза бившият доцент.

(1) Китайската комунистическа партия разпространява призива за „нов Китай” отпреди 1949 г., за да оправдае в съзнанията на хората своето съществуване.  

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!