Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов все по-малко се държи като цивилен, и се мъчи да се държи като генерал. Макар че неговите генералски звания са виц.

Борисов: "Ананиев!"

Ананиев: "Аз!"

След това министърът получи разрешение да докладва.

Като в казармата. Борисов все по-малко се държи като цивилен, и се мъчи да се държи като генерал. Макар че неговите генералски звания са виц.

От сутринта ни заляха с новини, коя от коя по-добри.

Да погледнем хвалбите за дефицитите - имали сме най-ниския дефицит в ЕС. Как да не се почувстваш горд за Отечеството? Може да сме последни в ЕС и все по-изоставащи, но ние не сме материални и живеем заради едната гордост.

Днес Той заяви че сме "геостратегическа държава" !? /още не мога да се оправя от внезапния прилив на необяснима гордост заради това откритие, което го няма в учебниците по геостратегия или международни отношения/, тоест аз съм геостратегически българин и така декориран си ходя цял ден.

Дори "Стара планина" с две ленти не може да ми надуе самочуствието, така като званието "геостратегически българин". Прибереш у дома, па погледнеш семейството си и те до един геостратези - съпруга, деца, внуци.

Ударихме в земята и сърби, и гърци, и руснаци и американци ще се претрепват за "геостратегичско" българско гражданство - защото от тръбите на Турски поток следващите поколение геостратези българи ще бъдат заляти от Неговия рог на изобилието.

Но не ровете за контекс на новината с бюджетния дефицита, за да останете по-дълго горди. Защото знаете "разровиш ли ....". Причината за ниския дефицит, не е някакъв изключителен

и дълбок стратегически замисъл, или шедьовър на публичното управление, а сривът в капацитета за реализация на разходи по големи публични проекти и разрешението на ЕК да се харчат евросредства като антикризисна мярка. Публичните разходи по големите проекти не се правят основно защото без съпровождаща корупционна схема институции и държавната администрация няма достатъчно мотивация и капацитет за ги придвижи като процедури. Нали чухте само "наши" фирми, само българи юнаци и "България юбер алес". Корупционните схеми стават все тежки, защото изискват работа, и все по-трудно е да се измислят така, че да могат да бъдат обществено незабележими. А и политиците и държавните служители разбогатяха и вече ги мързи да работят на за друго освен за себе си. Това с "ползу роду" остана в миналото. За това и публичните разходи се свиват.

Още по-зле е работата с геостратегическата ни гордост - щели сме поколения напред да получаваме транзитни такси. Ей богу никога не съм знаел, че главен национален интерес и цел в публичното управление е да получаваме транзитни такси от пренос на конкретен руски газ. България с БВП от над 55 милиарда долара!?! Карат да се гордея с такси от няколко стотин милиона, които едно държавно предприятие щяло да получи като приходи. А тя работата е като във вица - "не Люлин, а Младост, не Москвич, а Трабант и не го купува, а продава".

Трябвало да се гордея като съсобственик на тръбата Турски поток, но ми спестяват истинската "брадва", че съм и съдлъжник по един дълг от 3 милиарда лева, голяма част от който потъна в джобовете на кръга около самия Борисов. И че приходите са вероятни, докато дългът е сигурен.

За нас гордостта, за Тях парите е работата.

Сигурен съм днес българите ще празнуват "яко". Фойерверки, шампанско, хайвер.

Българи геоюнаци, а отпред баш геоюнак - Бойко.

Геостратегическо ми е.

Хайде, да ви е честита Новата Година!

Илиан Василев

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!