Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Антикорупционен фонд“ пита: Каква беше целта на мисия ”Абу Даби”?

.
Кадър от визитата на министър Караниколов в ОАЕ

Ново разследване на „Антикорупционен фонд“ продължава темата със скандалното дарение от 12 тона фурми, което получи страната ни от ОАЕ. Видеото, озаглавено „Мисия „Абу –Даби“ – истини и неистини“ проследява размяната на храни между България и Обединените арабски емирства, която у нас бе представено като бартер между производители. Оказва се, че въпросните производители мълчат по темата.

Каква е истината за хуманитарната мисия показват документите:

В един от брифингите на НОЩ, председателят му ген. Мутафчийски обяви, че е извършена „сериозна акция с размяна по инициатива на две български фирми – „Интръст“ и „Градус“, които изнесоха 32 тона храни за ОАЕ и съответно България е получила 15 тона медицински консумативи“.   Припомняме, че дружеството „Интръст“ е еднолична собственост на депутата от ДПС и издател Делян Пеевски.

 Според показаните  във видеото документи става дума за 6 тона медицински средства и 12 тона фурми.  „Размяната“ идва като дарение от името на ОАЕ на името на Министерството на икономиката, чиито ръководител Емил Караниколов лично отиде до  ОАЕ, след което му се наложи да остане 14 дневна карантина в дома си.

Според показаните документи става въпрос за два полета на 12 април 2020 г. За единия от тях е посочено, че „пратката представлява предпазни маски, предоставени от Абу Даби, ОАЕ, под формата на безвъзмездна помощ във връзка с борбата срещу COVID-19 и са предназначени за Българския червен кръст, който ще ги използва по предписания на Националния кризисен щаб“.  В кадри „Антикорупционен фонд“ показва, че официалните дарения от ОАЕ винаги се изпращат с правителствен самолет, който носи държавния герб.

Втората част от дарение е частно и представлява размяна на храни. „Фурмите са ни предоставени от производители на фурми“, заявява министър Караниколов. В документите обаче, се вижда, че доставчик е дружеството „Пал Технолоджи“ от Абу Даби, което се занимава с инженеринг и строителство, а на посочените телефони не отговаря никой.

По думите на министърът дарението е направено с изискването то да се използва от Националния оперативен щаб за нуждите на хората, които имат нужда от тази храна.

Оказва се, че министерството на икономиката не е очаквало в приложените въздушни товарителници и карго манифести към двата полета да има фурми и заради това ги оставя в полза на държавата, четем  в приложените  документи, под които стои подписа на Емил Караниколов.


.

Всъщност получателят обявява дарените фурми за „изоставяне“ в полза на държавата, с писмо до Агенция „Митници“. От Агенцията предоставят „изоставените в полза на държавата фурми“ на БЧК на 14 април  2020  г.

„Даренията са благородно дело, но каква точно беше целта на Мисията „Абу-Даби“ и защо фирмите –дарители не желаят да коментират при запитване?“, завършват  разследващите.


Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!