Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Призив за демократични реформи и гражданско неподчинение в Китай

Ding Xiao, Радио Free Asia

„Ако всички хора от всички професии в Китай останат по домовете си за една седмица, смятам, че ефектът от „даване израз на общонародната идея за демокрация” и от степента на вредата върху икономиката ще бъде по-голям от каквато и да било ядрена война”, се обръща към своите съграждани уволненият от длъжност доцент от Педагогическия университет в Нанджинг, Гуо Чуан в своето шесто отворено писмо.

Откакто постоянният член на Консултативната комисия на провинция Анхюи Уанг Джаожун (Wang Zhaojun) публикува отвореното си писмо до държавните лидери с предложение за политическа реформа и компенсации на жертвите от кръвопролитието на пл. Тянанмън и на последователите на Фалун Гонг, хора от различни сфери на живота започнаха да използват отворени писма, за да правят предложения за демократични реформи в Китай.

Гуо Чуан и неговото движение за гражданско неподчинение

След няколко партийни акции, насочени срещу него, Гуо Чуан (Guo Quan), член на Китайската демократична лига и уволнен доцент по китайска традиционна култура в Педагогическия университет в Нанджинг (Nanjing Normal University), публикува шестото си отворено писмо. За разлика от предишните, адресирани до държавните лидери пет писма, в това той се обръща към всеки китаец в страната и чужбина. Гуо призовава всички китайски граждани, които  са против диктатура и за демокрация да проведат демократична реформа, като не напускат домовете си в продължение на седем дни.  

Писмото на Гуо гласи: „Ако всички хора от всички професии в Китай останат по домовете си за една седмица, смятам, че ефектът от „даване израз на общонародната идея за демокрация” и от степента на вредата върху икономиката ще бъде по-голям от каквато и да било ядрена война”

Пред Радио Свободна Азия (Radio Free Asia / RFA) Гуо заяви, че използването на движението за гражданско неподчинение да се принуди тоталитарния режим да се вслуша в народа, е най-ефективният и най-евтин метод. „Шестото писмо е това, което направих – действия. Експериментирал съм с този тип мерки многократно (като протеста срещу покачващите се в гимназиалното кафене цени) и беше успешно. Никоя държава не може да си позволи загубата на десетки милиарди юана ежедневно. Не смятам, че ще отнеме седем дни, може би само три. Надявам се, че хората по света, които желаят демократично и проспериращо бъдеще за Китай, ще се присъединят. Изберете си ден и разпространете това послание по Интернет или чрез текстови съобщения; това е технически възможно.”   

Със своята остра критика, както и като човек, работещ все още в комунистическата система на страната, Гуо е един от най-упоритите сред желаещите демократично бъдеще за Китай. През последните няколко месеца той публикува много писма, изтъкващи социалните проблеми, като тези на уволнените работници, на ветераните и на фермерите, загубили земите си. Гуо предлага въвеждането на демократична система с многопартийност и национализация на войската. Той бе отстранен от доцентската си длъжност в Педагогическия университет в Нанджинг за нарушаване на Конституцията и Преподавателския закон. По-късно полицията го подлага на разпит, обискира дома му и конфискува компютъра му.

Австралийски форум дискутира писмата на Уанг Джаожун и Гуо Чуан.

Във връзка с набиращата популярност сред китайски активисти тенденция за писане на отворени писма, демократични активисти зад граница проведоха форум в Сидни, обсъждайки ефекта на доминото, предизвикан от отвореното писмо, публикувано от Уанг Джаожун. По време на форума бяха изразени и опасения за съдбата на тези в Китай, които изразяват открито своите политически становища.   

На форума бяха осъдени и репресиите на комунистическите власти срещу Гуо и бе изразена загриженост за неговото състояние. Джанг Шиаоганг (Zhang Xiaogang), домакин на форума, сподели пред RFA, че ако Пекин не може да приеме дори предложения, целящи разрешаване на остри социални конфликти, кризата само може да се задълбочава за в бъдеще. „Жалко, че Пекин не можа да приеме толкова умерен подход [първите пет писма], за да предложи разрешение на социалните конфликти”, каза той.    

Над двадесет учени и дисиденти взеха участие във форума и обсъдиха влиянието на отвореното писмо на Уанг. Според получена информация Пекин вече е наредил на заместник-председател на Националния комитет на Политическата консултативна конференция да окаже натиск върху Уанг.

RFA потърси Уанг на домашния и мобилния му телефон, но не успя да се свърже.

Чен Йонглин (Chen Yonglin), отказал се от поста си в китайско консулство бивш дипломат, който емигрира в Сидни, сподели за RFA, че според него най-големият резултат от писмото на Уанг е куражът, който то дава на хората в Китай да говорят открито.

„През последните години той е най-висшестоящият чиновник, изказал се смело, докато все още живее в Китай. Фактът, че не бе репресиран, означава, че комунистическата партия е обърнала внимание на този въпрос и че китайските лидери донякъде са се съгласили с тази гледна точка. Действията на Уанг намаляват страха на повечето китайци – това е и вид напредък”, смята Чен.  

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!