Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайски фермери обявиха: „Земите са отново наши!”

Над 40 000 фермери в североизточен Китай заявиха притежанието си на обработваема земя, която са изискали обратно от местните власти. Незаконните изземвания на фермерски земи от властите доведоха до многобройни масови протести из цялата страна напоследък. Този иск на фермерите е първият случай, при който те се обединяват, за да се противопоставят на държавния монопол върху притежанието и продажбата на земя.

В град Фужин (Fujin), провинция Хейлонджян (Heilongjiang), фермерите са оповестили по Интернет, че ще си възвърнат над 247 050 акра земя, насилствено отнета им от властите от 90-те години насам.

В изявлението се обяснява, че земите ще бъдат върнати на 72-те села, на които са принадлежали първоначално. Всяко село ще разпредели земята наравно между неговите жители.

Десетилетия наред китайският комунистически режим е непреклонен в правилата си по отношение притежанието на земя. Преди години властите обявяват, че цялата земя принадлежи на държавата и за частна собственост изобщо не може да става и дума.

Със стремителното покачване на цените на земята през последните години, все повече хора в страната бяха насилствено прогонени от домовете си или земята им бе отнета, когато режимът счете за необходимо. През последното десетилетие незаконни изземвания на фермерски земи от властите причиниха многобройни индивидуални борби, предизвиквайки масови протести из цялата страна. Искът на фермерите за връщане на земите им е първият случай, при който толкова голям брой от тях се обединяват, за да се противопоставят на държавния монопол върху притежанието и продажбата на земя.

„Нямахме за цел да предизвикваме властите. Апелирали сме много пъти, но без никакъв резултат”, заяви Ю Чангу (Yu Changwu), говорител на фермерите от област Фужин. „Не искаме нищо повече от основните си права. Търпението ни се изчерпа.”

В миналото Фужин бе четвъртият по големина град в Китай по производство на зърнени култури и основен снабдител на соя. В началото на 90-те фужинските власти изземат 10% от общото количество обработваеми земи, за да разработят земеделски проект, финансиран от Корея. За сделката местните фермери получават нищожна компенсация. Въпреки че строежът на корейската ферма впоследствие е отменен, фужинските фермери така и не получават обратно правата над земята си. И което е по-лошо, фужинските власти си сътрудничат с местните гангстери, за да продължават да изземват почти 40% от 658 800 акра обща обработваема земя на града.

Според Ю след като земите били прехвърлени на общински чиновници, фужинските фермери били принудени да наемат на много висока цена земята, която някога била тяхна. „Откакто земята им бе отнета, фермерите никога не са получавали ежегодно отпусканите им от държавата суми, тъй като парите се прибират от общинските власти”, обяснява Ю, като добавя, че общата отпусната сума за 2007 г. възлиза на 26.4 млн. юана (3.58 млн. щ.д.).

Селяните се борят за загубените си земи години наред. По-рано тази година Ю и други активисти за правата на фермерите се обърнали към чужди медии и показали събраните от тях подписи в знак на подкрепа, като предложили призива „Искаме човешки права, не Олимпиада”. Китайските власти реагирали бързо с жестоки репресии, заплахи, рушвети и разпространение на слухове за заблуда на хората. Ю и други двама представители били арестувани незаконно, като един от тях е все още задържан.

Тези енергични мерки обаче не сплашват селяните. Вместо това, по думите на Ю те са започнали да осъзнават, че обещанията на комунистическия режим да се подобри никога няма да бъдат изпълнени. Сега фермерите са твърдо решени да разчитат на собствените си сили и да се борят за собствените си права.

Ю разкри, че едно село е провело конференция и е избрало свои собствени представители, които да върнат и разпределят земята – процесът вече е наполовина приключил. По думите на Ю, други села ще последват този пример, за да върнат обратно земите си.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Fang Xiao, Epoch Times

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!