Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Отглеждане на мравки – скандал за $2 милиарда

Fang Xiao, Epoch Times

Апелативният съд в провинция Ляонинг, Китай, прие молбата за обявяване на банкрут от групата „Ант Пауър” — някога главен данъкоплатец в провинцията, сега повод за скандал на стойност 2 милиарда щатски долара. Компанията използвала мравки като суровина за производство на здравословни продукти. Решението на съда е пореден удар върху над един милион загубили парите си в инвестиции в компанията фермери. Според вътрешен източник най-малко 18 фермери са извършили самоубийство.

Основана през 1998 г., „Ант Пауър” (Ant Power / YiliShen) сключила договори с фермери - инвеститори и подизпълнители - да отглеждат мравки, обещавайки им, че ако заплатят 10 000 юана (около 1 350 щатски долара), след 14 месеца ще получат обратно 13 250 юана (около 1 790 щатски долара).  

Правителствени служители одобряват инвестицията

Успешна рекламна кампания, съпроводена с продължителната подкрепа на държавни служители, сред които бившият управител на провинцията Бо Шилай (Bo Xilai) и популярен в Китай комик, привлякла над милион фермери. Много от тях инвестирали спестяванията си, правени цял живот и дори взели пари назаем от роднини, тъй като вярвали, че е сигурно да поверят парите си на компания, която се подкрепя от правителството.  

Протести след отложени плащания

На 10 октомври компанията обявила едномесечно отлагане на плащанията, като впоследствие не спазила обещанието си още два пъти. След 20 ноември фермери започнали да се събират из цялата провинция и да протестират в продължение на три дни пред главния офис на компанията, пред правителствената сграда в Ляонинг и пред посолството на САЩ в Шенян [за да привлекат внимание към случая], настоявайки да получат обратно парите си.  

Фермер от Шенян каза пред репортер на Epoch Times, че по време на протеста жена на средна възраст се самоубила в главната зала на офиса на компанията и починала на място. Тялото й било отнесено от служители за сигурност пред очите на 500 души.

Водна струя при минус 20 градуса за разпръсване на демонстрантите

Изправени пред разярената тълпа, компанията и провинциалното правителство казали на фермерите „да си отидат по домовете и да чакат един месец за отговор”. На 22 ноември властите мобилизирали над 20 000 полицаи, за да разпръснат тълпата с водна струя при температура под минус 20 градуса по Целзий.

Повечето от фермерите инвестирали целите си пенсии, компенсационни средства за смяна на местожителството и взети назаем огромни суми пари. След като осъзнали, че шансът да си получат обратно парите намалява и че вместо да им помагат, властите използват жестоки методи, за да ги принудят да приемат реалността, много фермери се паднали духом и избрали самоубийството.    

Фермер от близкия град Тиелинг разкри пред Epoch Times, че според получена от него вътрешна информация от полицейския отдел на провинция Ляонинг близо 18 фермери са извършили самоубийство, но имайки предвид строгия информационен контрол се очаква, че истинският им брой е далеч по-висок.  

Някои фермери също казаха пред Epoch Times, че са получили вътрешна информация, според която след като правителството приключи процедурата по обявяване банкрута на „Ант Пауър”, те ще могат да получат обратно едва 10 процента от стойността на първоначалната си инвестиция.

Над един милион жертви

Според държавно проучване над 1.1 домакинства са жертви на този скандал. Полицейското бюро в Шенян обяви на 23 ноември, че Уанг Фенгию (Wang Fengyou), председател на Борда на директорите на групата „Ант Пауър”, е бил арестуван за незаконна финансова машинация на стойност над 15 милиарда юана (около 2 милиарда щатски долара).

Групата „Ант Пауър” е основана през 1998 г. като земеделско предприятие главно за отглеждане на мравки, разработване на продукти от мравки, както и търговия с тях, с регистриран капитал от 10 милиона юана (около 1.3 милиона щатски долара) и с правен представител Уанг Фенгию. По-късно компанията наела над 8 000 служители и 13 000 търговски представители в провинция Ляонинг, и станала главен данъкоплатец в провинцията.  

През ноември 2004 г. американската Администрация по храните и лекарствата (FDA) предупреди потребителите да не използват продукти на „Ант Пауър”, тъй като те съдържат съставки от рода на медикамента Виагра. А в началото на 2003 г. японското здравно министерство също обяви подобни разкрития.  

Въпреки това Търговският департамент на Китай удостоява „Ант Пауър” с място сред най-престижните компании в страната. По тава време Бо Шилай е министър на търговията в Китай.   

Групата „Ант Пауър” е получила награди и от град Шенян за „изключителен благотворителен принос”, за „поощряване на благотворителността в Шенян”, за „искрена, доверена, образцова национална марка” и т.н. Председателят на Борда на директорите Уанг Фенгию е бил удостояван с награди за „лидер в частните предприятия и индустрията в Китай” за 2006 г., за „предприемач с най-голяма социална отговорност” и други.

Превод Мария Иванова

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!