Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как комунистите се превърнаха в КРИПТОКОМУНИСТИ-демократи: Наздраве, другарки и другари!

Белчо ДОНЧЕВ
Про§Анти

1989
.....
Другарки и другари,

Понеже наскоро се случиха разни неща, като свалянето не на кого да е, а на другаря Живков, сиреч мен от власт, ви събрах тука в моята скромна виличка, където живея сам и по цял ден си кърпя чорапите, в навечерието на новата хилядо деветстотин и деведесета година, за да ви тегля чертата...ха-ха-ха, не на вас, другари, не че некои тука не го заслужават, а на старата година така да се каже. И понеже заедно с годината си отива и цело десетилетие, и на него ще му теглим чертата.

Ние сме теглили чертата на кой ли не, и на какво ли не, и как ли не... Пък и да зарадвам дечицата на некои наши другари, все пак Нова година е, все некой требва да е Дедо Мраз.

Некои тук си мислят наверно, че ето на, изтърваха работите другарите отгоре, другарят Живков, казват си те, мекушав излезе, Мека Мария, не се справи окончателно и с железен юмрук с монархофашистките лакеи, царски офицери, едра, средна и повечето дребна буржоазия, кулаците и недоубитите контри, продажната гнила интелегенция, лентяите и вредителите по заводи и фабрики, предприятия и юзини, нивя и градини, поля и долини, изобщо всички там, с които требваше да се справим и доубием, ако искахме да пострoим успешно комунизъма, започвайки естествено от неговата първа фаза-социализъма, така да се каже.

Дълбоко се лъжете, другари! Партията затова е Партия, за да мисли една гигантска крачка напред. Извършена е така да се каже огромна работа, в пълна секретност, така, както Партията ни е учила...

- Бе-Ка-Пе! Бе-Ка-Пе! - се чу детското гласче на Сергейчо, вече в голямата група на специалната детска градина за деца с всякакви умствени и физически достатъци, стига да са нормални, в която се учат децата на всички сегашни управляващи и се подготвят за бъдещи още по-управляващи. Изшъткаха му. Детето се разплака, защото го бяха учили винаги, когато чуе думичката “Партия” да вика това, което извика. Не разбираше нито едното, нито другото какво точно значи, но това се отнася и за повечето възрастни тук. Изведоха го да си играе навън. Тато продължи.

- ...А как ни е учила Партията? Партията ни е учила винаги да се учим от Великия Съветски съюз и от още по-великата КПСС! …Още когато…

- Ка-Пе-Ес-Ес-Бе-Ка-Пе! Ка-Пе-Ес-Ес-Бе-Ка-Пе! - чу се откъм прозореца треперещото гласче на Сергейчо. Детето не можеше да върви против своята природа. Пък и все му се струваше, че не го забелязват.

- Още когато другарят Ленин създавал така да се каже Великия Съветски съюз, вече е знаел, че за Нас, другари, социализъмът е най-краткият път към капитализъма! Но каква е тази тайна, партизанска така да се каже пътечка, знаел само той! Първият, който е разбрал гениалния план на гениалния вожд на световното прогресивно социалистическо човечество Другаря Ленин, е Другарят Димитров, създателят, вождът и учителят на Нашата измислена държавица, която по инерция все още наричаме България! Той закодира това свое презре...призре...прозрение, другари, в думите, че това, което Ние требва да постигнем за неколко десетилетия, други, неНаши народи, при други, неНаши условия, постигат за векове!

Другари, капитализъмът е възникнал през шестнайсети век! Ще рече към хилято петстотин и педесета. Сега сме хилядо деветстотин осемдесет и девета така да се каже. Колко прави това, Андрей?

- Четиристотин трийсет и девет години, другарю Живков -мълниеносно отговори той. Много го бива в числата, понеже винаги си ги представя в долари.

- А Ние сме на власт само от четиресе и пет години и вече имаме пълна готовност за Наш, Собствен преход от изстискания от Нас така да се каже социализъм, към Нашия си зрял, та зрял капитализъм. Откъде знам ли? Знам, защото аз самият моя си капитализъм съм си го построил отдавна, ха-ха-ха. Как да си построите и вие вашия, слушкайте Андрей. А Андрей знае кого да слушка. В слушкането, другари, е разковничето! Защото, който не слушка - не папка! Но требва да знаеш и кого да слушкаш. Знам го от дългия си опит...Та от четиресе и четвърта, сега сме осемдесе и девета…колко прави това, Андрей?

- Четиресет и пет - отговори Андрей, без изобщо да смята, защото, от една страна, това за него са нищо пари дори и в долари, от друга страна, дочуваше как някакви лумпени си дерат гърлата: “Четиресе и пет години стигат!” Море, ще видите вие стигат ли или не, закани се Андрей, и продължи слушкането....

- Та четиресет и пет до днес. Айде да ни требват още максимум петнайсе години за Нашия си преход от недозрел, ха-ха-ха, социализъм към зрел капитализъм, колко прави - шейсет години прави това, другари! Е, не е ли верно, че това, което капиталистите с голем, ама голем зор постигнаха за четиристотин трийсе и девет, кaжи го четиристотин и четиресе, ние ще постигнем за шейсе!!! Под наш контрол вече са всички, абсолютно всички животоподдържащи и животопрекратяващи системи на държавицата, апропо създадени от нас под мъдрото ръководство на Великия Съветски съюз, КПСС и верните им съратници. А там всички са верни. Защото неверните изчезват. Или стават опасно радиоактивни за себе си. Наши са армията, полицията, свободно, Петков, свободно, Руменчо, седни, наша е и пожарната. Бойко, хубаво ли е да си пожарникар?

- Много е хубаво, другарю Живков. Обаче на мен ми омръзна да си играйкам с пожарникарската кола и разни маркучи. Искам да си играйкам на кмет, после на премиер, после...

- Чекай малко Бойко, не тичай като пърле пред Партията, за всичко е помислено. Та докъде бех стигнал?...Да, сетих се, Тато не е още съвсем изкуфял, ха-ха-ха - та Наши са нервната, кръвоносната, храносмилателната дори и отделителната системи, образованието, науката и културата, хотелиерството...Миленчо, що ме гледаш така тъжно, моето момче?

- Не ми се котира.

- Какво не ти се котира, душичко?

-Ами пуснах БеГеА Балкан на борсата, тате ми я даде, ама не ми се котира.

- Не се коси, детенце, ние такъв външен дълг ще ти приготвим за преструктуриране, че тая БеГеА що не я оставиш на некой Иван Костов? Не ме разбираш? Ще ме разбереш, пиленце, ще ме разбереш, вервай ми. И целата администрация. Държавна, столична, областна, окръжна, околийска, градска и селска. Като казах администрация, се сетих - Николайчо, изправи се дядовото.

- Изправен съм, другарю Дядо Мраз.

- Не те виждам, Николайчо, що не се покачиш на некое столче?

- Покачен съм, другарю Дядо Мраз.

- Ами какво да ти кажа. Където и да се покачиш, все не те виждам. Нищо де, докъде бех стигнал?...Да не споменавам, електроразпределението, твърдите, течни и газови горива, Руменчо, това, другари пък е другият Руменчо, на другаря Овчаров, вижте само как му светнаха като двеставатови крушки очичките, като чу за електроенергия, газ, горива, Руменчо, ще има да си играйкаш с тях като пораснеш, моето момче, а като станеш мъж, и от атомната ще се облажиш... сядай, Руменчо и загаси лампите, че ще ослепея. Продължавам.

На територията на една никаква държавица, ние съумехме да създадем две отделни такива. Една богата, образована, представителна, лъскава и напълно истинска държава за Нас и втора - бедна, проста, вулгарна, нискокултурна, мръсна, повтарям - много мръсна, много очалгаросана и много измислена държавица за всички останали. Имаме всички основания да верваме...

- Вярваме, другарю Живков, вярваме се казва.

- Ти кой беше, младежо? Не си ли Георги Седефчов Първанов, историк под прикритие, иначе Гоце? Познах те, прав си, обаче и теб те чека един по-нататъка, дето щеш не щеш ще требва да му верваш, ако че не му вярваш. Това са различни неща, Седефчов, ама по-късно ще разбереш. Сега да си довършим изречението... , че тези държавички ще са Наши завинаги! Но от тех само първата заедно с

Нас ще вземем в капитализъма, а втората ще държим около социализъма, като я лъжеме, че те това е то капитализъмът, те това е демокрацията, дето оревахте орталъка за тех. Защото некой все пак требва да ни избира на власт, другари, така да се каже. Требват ни прости хора, неуки хора, заблудени хора.

Защото само те ще ни държат на власт. Нас, да си признаем, умен човек нема да ни избере. Те затова ни е необходима тази втората, измислената държавица. Ние да се гаврим с нея, а тя да ни избира.

Е, не е ли социализъмът най-прогресивният строй? Не е ли той най-краткият път към капитализъма? Ха доведете сега Сергейчо да поскандира детето, че и него големо бъдеще го чака! Пък после отиваме да празнуваме Новата година и свалянето ми от власт...ха-ха-ха…сваляйте ме колкото си искате, аз моята си я свърших. Другото вас чака. Нали, Андрей?

Ха честита ви новата хилядо деветстотин и деведесета! Таз година комунисти, до неколко години - капиталисти!!! Наздраве!

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Kafene

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!