Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГЕРБ ни обеща „високи екологични стандарти“. Къде са?

Първата хакната нация в света вече няма вода, не може и да диша. Буквално

На фона на социалната и екобомба, заложена в България, вотът на недоверие е възможно най-адекватното политическо поведение за една опозиция

Десетина дни преди вота на недоверие заради водната криза и вноса на боклук политическата ситуация рязко се ускори. Много рязко.
Две мащабни акции на прокуратурата, ДАНС, МВР и КПКОНПИ в Перник и в София приковаха публичното внимание, съпроводени със задържания, разпити, изявления, пресконференции, а паралелно с тях премиерът Борисов заговори за коалиционни съвети и оставката на Нено Димов.

Така само за няколко часа палачинката се обърна (с извинение за разговорния език). Това стана два месеца след началото на кризата с Перник и по-важното – седмици след като целокупното статукво стреляше всеки ден от медиите опорните точки, че въпросът не трябвало да се политизира, че БСП е популистка партия, че оставките на министри нямало да напълнят язовир „Студена“, че вотът на недоверие бил абсолютно безотговорно поведение, че Нинова си правела пиар, че правителството трябвало да получи пълна подкрепа (?!) и прочее, и прочее. Все изявления и „анализи“, които на фона на новото развитие, звучат като пълни небивалици.

Ако позволите, ще припомним дори, че залпът срещу опонентите на властта започна с още по-причудливата версия за заговор срещу правителството. Комплот, подобен на този от 2013-а! Но, не, този път кабинетът нямало да подаде оставка, увери депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев.

Никакъв заговор, разбира се, няма. Има обикновено безхаберие, престъпна небрежност, масова некадърност и системно неглижиране на проблеми, които вече ни засягат екзистенциално. „Хакнаха цяла нация“, написаха преди време чужди медии след безпрецедентния пробив в масивите на НАП. Е, първата хакната нация в света вече няма и вода. Не може и да диша в буквалния, не в преносния смисъл.

Цял областен град е на колене заради бедствие, немислимо в европейска страна през XXI век. Днес хората живеят комфортно и в пустинята, но край река Струма се редят пред водоноски и се бият за бутилки с минерална вода.

Двумилионен град като София е принуден да живее в смог и да  диша отровен коктейл с неясни съставки и произход. Данни на airvisual.com от декември наредиха българската столица на трето място в света по замърсяване на въздуха. Пред София са само Делхи, Индия и Лохар, Пакистан. Подчертавам за всички граждани, които реално искат европейско развитие на България -  Делхи, Индия и Лохар, Пакистан. Според Агенцията по околната среда към Европейската комисия въздухът е опасен за здравето, дори когато в София няма мъгла.

И не само Перник и София са жертви на безхаберието и желанието за печалба на фирми, бизнесмени, групировки. В последните години кризата се е разраснала необезпокоявано из цялата страна. Между гражданите и печалбата няма институционален филтър на всички възможни нива.

538 фирми (по данни на агенция Митници) внасят боклук в България. Количеството е десетки хиляди тонове. Трафикът се засили в последните години, след като правителствата на редица други държави забраниха вноса на боклук с аргумента, че не искат да подлагат на риск своите граждани. Китай, Турция, Виетнам...

Какво търси в България чуждата смет? Какво съдържат балите с отпадъци? Кой парафира разрешителните? На базата на какви изследвания и прогнози за въздействието върху здравето на българските граждани и върху природата тук? Кой упражнява контрол? Коя политическа сила е обещала да ни трови с пластмаса и болнични отпадъци?
Само отговорът на последния въпрос е пределно ясен - никоя, естествено. Точно обратното. В политическата програма на партия ГЕРБ е записано, че „високите екологични стандарти са предпоставка за здраве и добри условия за живот“. По темата за здравето, впрочем, са заложили „създаване на електронно досие и електронна рецепта“, „регулиране на паралелната търговия“, „достъпни и ефикасни лекарствени продукти“ и прочее висящи на този етап ангажименти. 

С други думи, преди изборите ГЕРБ ни е обещала да наложи високи екологични стандарти, но, види се, някой саботира властта, заговорничи срещу нея, внася тонове боклук и ги гори у нас.
Шегувам се, разбира се, за разлика от депутата Велчев, който сериозно твърдеше за антиправителствения заговор.

Темата с боклука започна да се развива ударно през декември, след като край Милано бяха задържани 815 тона боклук (пластмаса, каучук, гума, опаковки, текстил) с крайна дестинация България, а италианските служби започнаха операция срещу членове на мафията, ангажирани с доходоносния бизнес с отпадъци.
През януари и у нас започнаха акции, чиято реална резултатност предстои да видим. Факт е друго: жителите на редица населени места започнаха протести във връзка с депонирани отпадъци или проекти за тяхното утилизиране. Проблемът застрашително взе да се превръща в лавина.

БСП логично поиска оставката на цялото правителство и внесе вот на недоверие. На този етап партията на Нинова е сама в настояването си и вотът с много висока степен на вероятност няма да мине. Нито едно правителство в съвременната история на България не е падало след вот на недоверие. Управляващите мнозинства винаги са намирали достатъчно ресурс за оцеляване. Но на фона на екологичната бомба, заложена в България, вотът е възможно най-адекватното политическо поведение за една опозиция. И каквото и да внушават управляващите и техните говорители искането на вот на недоверие очевидно има някакъв ефект. Властта се видя принудена да действа за успокояване на напрежението, а не само да лансира опорни точки и сценарии за завери, които дразнят голяма част от българските граждани.

Дефицитът за трайни решения обаче е все така остър. Забрана за внос на боклук от трети страни би било едно от възможните решения за европейската страна с най-ниска продължителност на  живота и най-високо доплащане за здраве от личния бюджет.

Ако използваме и доскорошното твърдение на властта, че оставките нямало да напълнят „Студена“, то със същата увереност можем да кажем, че и акциите на правораздавателните органи няма да влеят вода в язовира. А градът е изправен пред социално и екологично бедствие, защото на този етап тя застрашително започва да свършва.
И после?

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!