Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американски въздушен удар или водна криза предпочитате?

.
Това е останало от ударения джип на ген. Солеймани...

Сред управниците има хора, които Борисов трябва да крие в някое чекмедже в МС, ако не иска да сринат и последното доверие във властта. Такива са регионалната Петя Аврамова, заместникът й Николай Нанков, икономическият Емил Караниколов и екологичният Нено Димов. Това са само на първо четене. Безличността им е най-малкият им кусур.
Тези хора с появата и обясненията си са в състояние да ядосат и най-коравия фен на властта и ГЕРБ.

Аврамова и Нанков дали пресконференция за състоянието на язовирите в страната. "Спекулации са появилите се в последните дни данни, че в страната има водна криза. Воден апокалипсис в България не се задава". Това било и въведението, и поантата на министърката. Казала още: „БСП се готви за дебатите в парламента и вероятно подгрява, но не е редно това да става със заиграването с тази тема". Че с коя друга тема в момента е редно политиците да се поизпотят? Аврамова да пали свещи, че БСП ще нищят скандалното безводие и ще задават въпроси в парламента, а не перничани.

Аврамова заявила още, че истински проблем с водата има, но това не са източените и неремонтирани язовири, а неплатените 80 млн лева от абонати на ВиК. Разбрахте ли сега, кой е докарал кризата?! Вие, нелоялни платци и саботьорите, дето си пускат зиме чешмите в дворовете да църцорят, че да не замръзват. Аврамова обаче не обелва и дума за изпарилите се 32 милиона още от времето на Лиляна Павлова, които уж били за ремонт на яз „Студена“, след който "водна криза" щяло да е понятие от историята… Егати глупостите. Не е за вярване, че човек с образование като Аврамова може да говори подобни нелепици…

Все пак Аврамова и Нанков изброяват пред журналисти проблемни язовири и области, където водният режим всъщност е на разстояние от 10, 3 и 30 месеца. Но само ако не се източват язовирите, ако не изтича водата от пробитата като цедка водопроводна мрежа, ако яз. „Бебреш“ това, яз. „Тича“ онова, яз. „Асеновец“ трето и т.н. Все условия, които при управленци като Аврамова и Нанков никога не се случват. Което всъщност е истинският апокалипсис, ако ползваме терминологията на Аврамова вероятно заимствана от Франсис Форд Копола...

Икономическият министър Емил Караниколов пък се въртя известно време пред камерите като танцуващ дервиш, за да го видят всички колко много работи за водата на перничани, но после се позагуби. Какво въобще правеше там – не е ясно. А може и да е ясно, защото е считан за един от квотата на Делян Пеевски в кабинета, а онази ВЕЦ под яз. „Студена“ се свързва от някои именно с Пеевски. Освен това да не забравяме, че правителството щедро отпусна 500 млн лева на Държавната консолидационна компания (ДКК), ръководена пряко от Караниколов, който след това прехвърли сумата на странната фирма „Монтажи“, която трябва да ремонтира язовирите. Караниколов – 500 милиона – Пеевски. Сега стана ли ви ясно? Може да са слухове и съмнения, но ако прокуратурата тръгне по следите на половиния милиард, сигурно ще излязат любопитни неща. И точно заради това няма да тръгне.

Колкото до еко-министър Димов, той пък взе, че се изцепи, че виновен за кризата в Перник е екипът на бившата кметица на града от БСП Росица Янакиева. Само че Янкиева е починала през 2015 г и няма как да му отговори подобаващо. Дори само за този брутален опит да прехвърли вината другаде Нено Димов не заслужава да е министър нито секунда повече. Но това е морална категория, непонятна за български министър.

И докато тук се надвикваме кой е виновен за безводието в Перник, докато политически кръгове се опитват да манипулират истината и общественото мнение, американците удариха автоколона край летището в Багдад и убиха командващия елитните ирански бригади „Ал Кудс“ генерал Касем Солеймани. Изстреляните от самолети ракети с прецизно насочване са убили общо осем души.

За сравнение, само в Пернишко кризата с водата е засегнала тежко над 100 000 души, от тях деца, възрастни и болни, училища, болници, детски градини... Още няколко хиляди са на режим в други селища на страната, а прогнозите не са розови. До пролетта още десетки хиляди може да се окажат в кошмара. Заради немарливост, безхаберие, криминални източвания и вопиюща некомпетентност на управленци по цялата верига. Та се питам: Кое е по-страшно - американски въздушен удар, който да поразреди групичката на властниците или водна криза? И дали щяхме да заплашим САЩ с война заради двама-трима министри или щяхме да им благодарим горещо за добрата работа…

Д-р Димитър Попкутуев

Източник/ци: https://frognews.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!