Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нечовешкото отношение на ККП към минния инцидент в Шандонг

Xiao Jin, Voice of America (VOA) / Epoch Times

ВАШИНГТОН – Напоследък китайските власти оповестяват статистики за смъртните случаи при инциденти в мини. Те признаха, че годишно умират няколко хиляди души. Наблюдатели обаче смятат, че реалният им брой е много по-висок. Дори да се приеме официално съобщаваната цифра, броят на смъртните случаи във въгледобивните мини далеч надхвърля този в другите държави. Миньорството в Китай се е превърнало в една от най-опасната професия в света.

Наскоро слушател на радио Гласът на Америка (Voice of America / VOA) от Китай, г-н Фенг, изпратил писмо до радиостанцията по повод инцидент във въглищна мина в провинция Шандонг (Shandong). По думите на г-н Фенг жестокостта на местния режим била смразяваща по време на причинилото смъртта на 170 миньори наводнение във въглищната мина в Хуаюaн (Huayan), Шандонг.   

„Когато първата група излезе от мината, нивото на водата вътре вече се бе покачило до коленете, но тъй като компанията бе по-разтревожена за печалбата, отколкото за живота на миньорите, те продължиха с изпращането на втората група в мината. Впоследствие инцидентът бе класифициран като природно бедствие. Семейството на всеки един загинал миньор трябваше да получи по 170 000 юана (около 22 666 щ.д.) като компенсация, но ръководството на компанията си присвои парите. В резултат на това последваха ежедневни протести пред Бюрото по минното дело на около 350-400 роднини на загиналите. Местните власти мобилизираха голям брой полиция, за да разпръснат протестиращите, като изпратиха по 3-4 души, които да наблюдават всяко семейство на починал миньор”, пише в писмото си Фенг.

Той каза, че ръководството на мината е жестоко. Миньорите биват принуждавани да работят извънредно под всякакъв претекст, но никога не получават компенсации. Да се работи над 12 часа без почивка е нещо обичайно.

„Според наказателните разпоредби на мината, глобата за закъснение за работа е 20 юана (около 2,6 щ.д.), а глобата за пропускане на една смяна е 100 юана (около 13,1 щ.д.), като миньорите не получават много и за целия месец. През последните години бизнесът с въглищни мини стана много печеливш, но надниците на миньорите изобщо не се увеличиха. Профсъюзът би трябвало да защитава правата на работниците, но сега е на страната на компанията, помагайки й да си намира извинения, за да поставя под наблюдение семействата на загиналите”, се казва по-нататък в писмото.

Г-н Фенг разкри също така, че за да предотврати евентуален протест, компанията е изпратила 17 автобуса с миньори по другите си мини из страната, като Шаанси (Shaan'xi), Шанси (Shanxi), Шинжян (Xinjiang) и Вътрешна Монголия.   

„Прехвърлените по другите места миньори нямат никакви условия. Те живеят в палатки, ядейки туршии всеки ден. Някои от тях се оплакаха на висшестоящите власти, но не получиха никакъв отговор. Други се върнаха по домовете си без разрешение и бяха уволнени незабавно, без значение колко дълго са работили за компанията. За нея са от значение не интересите на миньорите, а само печалбата. Единствената й грижа е да експлоатира въглищната мина за възможно най-кратък период от време, за сметка на безопасността на миньорите и на околната среда.” 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!