Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Amnesty International иска Китай да освободи анти-олимпийските активисти

Китайският адвокат за човешки права г-н Бяо Тенг (Biao Teng, в центъра на снимката) присъства на демонстрацията на активисти от германския клон на Амнести Интернешънъл в Берлин на 7-ми декември 2007 г. Амнести Интернешънъл обвини Китай в неизпълняване на обещанията си относно подобряване на положението с човешките права в страната преди нейното домакинстване на Олимпийските игри през 2008 г. (Marcus Brandt/AFP/Getty Images)

Reuters / Epoch Times

ПЕКИН – Базираната в Лондон международна организация за съблюдаване правата на човека призова Китай да освободи активистите, затворени за организиране на анти-олимпийски протести заради отнети земи и принудителни изселвания.

Амнести Интернешънъл (Amnesty International) отправи апел към Китай да освободи незабавно и безусловно Янг Чунлин (Yang Chunlin), който беше задържан през м. юли заради участието си в петиция "Искаме човешки права, не Олимпиада", подписана от протестиращи срещу изземането на земята им фермери. 

Според сведенията крайниците на Янг са били многократно опъвани и оковавани за четирите ъгъла на желязно легло, съобщава Амнести, добавяйки, че в това положение той бил оставян да се храни и изхожда.    

В навечерието на срещата на изпълнителния борд на Международния олимпийски комитет (МОК) на 10-12 декември в Лузана, Амнести Интернешънъл призова Китай да освободи също така и активиста Йе Гуоджоу (Ye Guozhou), който излежава 4-годишна присъда за организиране на протести срещу принудителните изселвания преди Олимпийските игри през 2008 г. в Пекин.

Братът на Йе Гуоджоу бе задържан през септември по подозрения за "подстрекаване на подривна дейност". Синът на Йе Гуоджоу,  Йе Мингжун (Ye Mingjun) бе освободен под гаранция и е в очакване на съдебен процес по подобни обвинения.  

Амнести Интернешънъл повдигна също така въпрос и за Уанг Линг (Wang Ling), която беше изпратена миналия месец за превъзпитание в трудов лагер за 15 месеца, заради подписването на петиции и приготвянето на банери в протест на събарянето на дома й заради олимпийски проекти. На нея й се нанася многократно побой, съобщава Амнести.

Случаите "подчертават спешната нужда от предприемане на мерки относно положението с  човешките права в Китай в навечерието на Игрите", гласи изпратено от организацията изявление в имейл, видян в събота.

"Трябва да се разследват докладите за изтезанията и да се вземат мерки срещу тези, за които се установи, че носят отговорност за това. Малтретираните трябва да получат компенсации", добавя Амнести Интернешънъл.   

Олимпийските игри са дебют за това правителство, а за по-голяма част от населението на най-гъсто населената в света държава те представляват значителен източник на гордост. 

Комунистическата партия, която управлява необезпокоявана от 1949 г., е вманиачена от идеята за стабилност и за всичко, което може да причини провал.      

С 21 600-те акредитирани журналисти за Игрите следващата година и очакваните около половината от тази цифра репортери да предават от града без акредитивни писма на МОК, Игрите в Пекин обещават да бъдат най-интензивно критикуваните в историята Олимпийски игри.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!