Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Още ЧНГ: Губим и 1,2 млрд. долара след новия газов договор и старта на „Турски поток“, властта гордо мълчи

temenujka-petkova-pkf-gaz-cena

От 1 януари 2020 година цената на природния газ за България ще намалее с около 5 %, а входната точка за доставка на синьо гориво се променя, обяви вчера енергийният министър Теменужка Петкова.

Доставките вече са по линия на новия „Турски поток“, който можеше да бъде „Южен поток“ и да бъдат директни от Русия.

Никой от правителството обаче не е дал отговор на един друг голям въпрос:

Какво става с парите по стария транзитен договор – който беше в сила до 2030 г. – и по който ние трябваше да получаваме по 120 млн. долара на година, независимо дали Русия транзитира газ през България или не.

„По-скоро няма да получаваме тези пари, защото правителството е предоговорило контракта. Но въпросът е дали няма да плащаме и санкции, защото трябваше да осигурим капацитет за т.нар Балкански поток за Сърбия, а ние закъсняхме“, коментира пред Lupa.bg топ енергетик.

Същата теза застъпи и енергийният експерт Еленко Божков. Той обясни, че намалената с 5% цена на газа най-вероятно ще се дължи на по-ниската транзитна такса през Турция за България. За сравнение – Румъния увеличи тройно своята такса.

„Тези 5% са някаква мноого малка компенсация за това, че спира големият транзит през България, от който губим пари. Това е нищожно“, обясни Еленко Божков.

Той припомни, че от 1 януари 2020 г. транзитът за Турция през Украйна спира и южната ни съседка ще си получава доставките директно по „Турски поток“, като няма да има нужда да минава по линията Украйна–България -Турция.

Колкото до промяната на входната точка за доставка на руски природен газ – точка Странджа-2 – тя се наложи, след като след като „Газпром“ и Русия решиха да обърнат движението на газовите потоци. „Ако не бяхме променили точката, просто оставахме без газ“, безапелационни са енергетиците.

За ЧНГ: "Америка за България" си поиска 1,2 млн. долара от университета в Благоевград

Лупа БГ

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!