Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бум на туберкулоза заради ТЕЦ на Ковачки

Бум на туберкулоза заради ТЕЦ на Ковачки

За бум на туберкулоза, хепатит и куп придружаващи заболявания алармираха жители на Бобов дол, като директно винят ТЕЦ-а на бизнесмена Христо Ковачки. 

Опасенията си те изразиха и пред лидера на БСП Корнелия Нинова, която днес бе в града, за да се срещне с кмета Елза Величкова и местни граждански организации.

"Те ми връчиха подписка срещу замърсяването на околната среда от ТЕЦ “Бобов дол”. Според местните хора там се горят боклуци през нощта, като за целта отпадъците се смесват с въглища. Част от боклука пък се зарива в открития рудник. Всичко това е довело до замърсения въздух в общината, както и до бум на хепатит А и множество случаи на туберколоза. Друг проблем е превозът към ТЕЦ-а, извършван от тежкотоварни камиони, които минават през града необезпокоявано от полицията, въпреки забранителните знаци", написа Нинова след срещата си с бобовдолци.

Къщите край пътя са с огромни пукнатини, което е предпоставка да се срутят в близко бъдеще. Децата също не са в безопасност заради тежките тирове. 

Местните алармират и заради затворения рудник "Бабино", който стоял без какъвто и да е надзор и без план за управление, при положение, че в него се съдържал метан - 60 пъти над нормата.

Освен за водната криза в Перник Нинова ще постави и проблемите на Бобов дол на срещата си с главния прокурор Иван Гешев на 6 януари, като ще настоява за проверка и отнемане на разрешителното за горене на ТЕЦ-а. 

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!