Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нивото на яз. "Студена" стигна мъртвия си обем, Борисов спешно отпусна НОВИ 35 млн.лева на Перник – УСВОЯВАНЕТО продължава КАКТО ПРЕДИ?

Лиляна Павлова през 2016 г.: Държавата дава 32 млн. лв. за язовир ”Студена”, няма да има воден режим в Перник! ВИДЕО

Кризата в Перник се задълбочава, нивото на язовир "Студена" достигна мъртвия си обем, предаде "БНТ".

В 17.00 часа в кабинета на министър-председателя започна спешно съвещание на всички, които имат отношение към водната криза в Перник. В Министерския съвет са финансовият министър Владислав Горанов, икономическият  Емил Караниколов, МВР шефът Младен Маринов, зам.регионалният министър Николай Нанков, кметът на Перник Станислав Владимиров, научи Епицентър.бг.

В 17.23 съвещанието завърши.
Борисов обяви пред медиите, че се отпускат спешно 35 милиона лева на община Перник за справяне с водната криза. "От днес МВР започват проверки на всички ВиК в страната. Виновните през години, кой каквото си е надробил, ще го изсърба, но това е работа на прокуратурата, аз не им се меся, посочи премиерът след сбирката.

"Утре като получат парите, на 31 декември до 16 часа ще работят машините и бригадите и на другия ден, на 1 януари ще продължат", обяви министър-председателят на извънредния брифинг в МС.

Кметът  на Перник благодари на премиера за отпуснатите 35 милиона. "Това е най-големият подарък за перничани и то на рождения ми ден", каза Станислав Владимиров. 

"Догодина Перник ще реализира и цялостен воден проект за 120 млн. лева, след който ще има чисто нови пречиствателни станции и довеждащи водопроводи и нова ВиК мрежа. Това не е правено през последните 70 години. Благодаря, г-н премиер!"', каза в заключение Владимиров.

"Обръщам се към всички - карайте внимателно и не прекалявайте утре на празника. Да изпратим една добра година и до няколко месеца през новата да се справим с кризата в Перник", призова премиерът.

По-късно пред журналисти икономическият министър Емил Караниколов уточни, че в северния град акцията е във връзка с управлението на отпадъците.

Той изрази надежда, че режимът в Перник ще бъде отменен в края на януари при дебит между 400 и 900 литра в секунда (в момента е под 200 - б.р.), като за целта предстои тежка работа - с влизане на обучени специалисти в пещери, пълни с вода, както и сондажи в района на самия язовир, които трябва да се правят внимателно, за да не бъде засегната екосистемата.

"Надявам се ремонтът да приключи преди да се достигне мъртвия обем" , каза днес Борисов по време на изненадващата проверка на ремонтните дейности в Перник и хвърли вината за водната криза върху БСП.

"Кметът днес възлага, държавната фирма "Монтажи" поема, благодарение на инвеститорите от "Стомана", че това, което минава през тяхна територия, моментално ще го прехвърлят на Общината, за да си е собственост на Общината, което е трябвало да бъде направено преди 20-30 години може би, не е направено. Искам ТЕЦ-а да го проверите как е приватизиран", настоя днес Борисов.

Проблемът с водоснабдяването в града изостри политическият тон между управляващи и опозиция. БСП поиска оставката на правителството. Лидерът на опозицията Корнелия Нинова заяви, че БСП ще внесе вот на недоверие към кабинета за провала на политиката по околната среда и водите.

Днес стартира аварийният план за водоснабдяване на Перник, който ще бъде изпълнен на четири етапа. Премиерът Бойко Борисов провери на място строителните дейности.

Предвижда се да бъде изграден нов магистрален тръбопровод с дължина километър и 200, на стойност 2,2 млн. лв. успоредно на досегашния, през територията на "Стомана Индъстрис".

Обсъжда се вариант той да заобиколи ТЕЦ-Перник, но тогава ще струва 3 млн. и 100 хил. лв. Днес започна и модернизация на една от двете пречиствателни станции. Целта е да се повиши техният капацитет, за да може да обработват по-замърсена вода, при по-ниски технологични разходи, ако нивото на язовир "Студена" падне под мъртвия обем.

Последният етап предвижда подмяна и ремонт на вътрешно-градската ВиК-мрежа. Водната криза в Перник обаче придоби остър политически оттенък и предизвика скандал между управляващи и опозиция. "Ако изключим вчерашното присъствие, всички, които идваме тук, и аз за пръв път си позволявам да кажа и нещо политическо, но бях нападнат, не за друго. Нашият интерес на всички е да решим тази криза по най-добрия начин", заяви днес премиерът.

Източник/ци: http://epicenter.bg/a

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!