Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайски професор прокарва демокрация в университет

Университетските власти се месят в кампанията на пенсиониран професор относно кандидатурата му за Националния народен конгрес на Китай, заявявайки: „Независим кандидат е подкрепян от чуждестранни сили, за да участва в изборите. На студентите е забранено да слушат речта на кандидата. Посетилите речта му ще бъдат връщани обратно. На никого не е позволено да гласува за него. Ще проверим кой дава гласа си за него. Щом се открие гласувал за Сън, ще го накажем заедно с онези, директно отговорни за него”.

Сън Уенгуан (Sun Wenguang) популяризира своите възгледи за демокрация в училищния автобус. (Epoch Times)
Че Хонян (Che Hongnian) и Чен Ши (Chen Xi), активисти на човешките права от друга провинция, доброволци за предизборната кампания на Сън Уенгуан. (Epoch Times)
Студенти, разглеждащи информационните табла от кампанията на Сън Уенгуан. (Epoch Times)
Цивилни полицаи се месят в кампанията на Сън. (Epoch Times)

Сън Уенгуан (Sun Wenguang), пенсиониран университетски професор, е издигнал независимата си кандидатура за Националния народен конгрес на Китай (Chinese National People's Congress/NPC).  

„Не знам защо университетските власти изпадат в такава паника заради един 73-годишен човек като мен”, каза той. „Всъщност моята кампания не може да окаже голямо влияние върху изборите. Така че предполагам от университета са получили заповеди „отгоре”, да предприемат действия срещу мен.”

Сън провежда кампанията си в университета Шандонг на гр. Джинан (Shandong University, Jinan City), провинция Шандонг, на 300 мили източно от Пекин, където се е пенсионирал преди няколко години. Въпреки че за своята кампанията само е разлепил плакати в района на университета и е изнасял речи пред малки аудитории, университетските власти били алармирани от това и се опитали да саботират всяко негово усилие за кампанията.

В интервю за Epoch Times Сън дискутира някои от мерките, предприети срещу кампанията му от университетската управа.

Тай сподели, че от университета са наредили на охраната да изкъса предизборните му плакати из целия университетски район и да конфискува информационните му табла. Освен това властите положили огромни усилия да попречат на студентите да гласуват за него.

Според Сън всяка катедра от университета е предупредила официално студентите да стоят настрана от него, наричайки го човек с „погрешни политически възгледи” и с „връзки с чуждестранни сили”. Една катедра, например, провела извънредна среща, на която присъствали партийни членове и на която било съобщено следното:

„Независим кандидат е подкрепян от чуждестранни сили, за да участва в изборите. На студентите е забранено да слушат речта на кандидата. Посетилите речта му ще бъдат връщани обратно. На никого не е позволено да гласува за него. Ще проверим кой дава гласа си за него. Щом се открие гласувал за Сън, ще го накажем заедно с онези, директно отговорни за него.”

Дори самият партиен секретар на университета седял пред спалните помещения в пансиона един следобед, за да не позволи на студентите да слушат речта на Сън. В резултат на което много студенти се уплашили достатъчно, за да предприемат някакви действия.

Сън отбеляза, че вече е предизвиквал подобните на Гестапо тактики на университетските власти за сплашване на студентите. Той изтъкна, че според регламента на кампанията е противозаконно застрашаването на правата и свободата на гласоподавателите, както и че ще заведе дело срещу заплахите, ако се наложи.

Сън е решен да продължи кампанията си, но сподели, че за него резултатите от гласуването не са най-важното. „Идеята за основните човешки права и подкрепата на хората около мен са това, което ме мотивира да вървя напред в стремежа си за  демократично и конституционно правителство”, допълни бившият професор.

В речите си Сън насърчава осъзнатостта по отношение на човешките права и призовава хората да се изправят срещу потисничеството, вместо да продължават да бъдат марионетки в ръцете на властите. Въпреки че е успявал да поддържа контакт само с малък брой студенти по време на речите си, той е удовлетворен от резултата.

„Много студенти изглеждаха развълнувани след речта ми, като че ли за пръв път чуваха истината”, спомня си Сън. „Някои от тях дори разпространиха казаното от мен. А други активно ми помогнаха в разпространението на брошури и плакати. Разбира се, имаше и студенти, които предпочетоха да наблюдават мълчаливо.”

Въпреки целия тормоз, Сън е спечелил огромна подкрепа за кампанията си от персонала и студентите в Университета Шандонг, било то публично или по друг начин. „Ако разполагах с още две седмици, вярвам, че бих могъл да спечеля”, уверено добавя той.

Източник/ци: Xin Fei, Epoch Times

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!