Следвайте "Буднаера" в Телеграм

“Свободна Европа” клати СТАБИЛНОСТТА и БЛАГОДЕНСТВИЕТО: Защо 13 месеца прокуратурата бави проверката на Владислав Горанов?

Повече от една година продължава да е мистерия съдбата на прокурорската проверка за престъпление по служба и търговия с влияние, образувана срещу финансовия министър Владислав Горанов. От ноември 2018 г. Горанов е проверяван заради луксозния апартамент на бизнесмена Иван Сариев, в който министърът от години живее, без да плаща наем.

След като оповести, че държавното обвинение работи по случая, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров обеща проверката да приключи бързо. 13 месеца по-късно това не се случва, а Цацаров вече не е главен прокурор.

От пресцентъра на Специализираната прокуратура няколко дни поред обясняваха пред Свободна Европа, че ще дадат информация по случая "до 10 минути". Това обаче така и не се случи по различни причини, изтъкнати в следната последователност: разместването по върховете на обвинението, обедната почивка на магистратите, предстоящите Коледни празници и др.

Според неофициална информация по случая с Горанов и кръстника му изобщо не се работи, а проверката е на "трупчета". Причината, според представители на ГЕРБ, е че "така много лесно можеш да държиш няколко под контрол".

Когато има проверка, която може да прерасне всеки момент в разследване срещу теб, ако си министър ще си внимателен, нали, питат реторично колеги на Горанов.

Дали това е така или държавното обвинение е прекратило случая без шум на този етап, не може да се установи.

Самият финансов министър също не беше открит за коментар на случая.

Началото

Проверката започна по искане на държавното обвинение след като в. "Сега" писа за случая, цитирайки данни от имуществената декларация на Горанов за 2017 г. Министърът декларира за пръв път това обстоятелство през 2018 г. заради новите разширени законови изисквания, свързани с предотвратяването на конфликта на интереси.

По това време Горанов обясни, че имотът му е бил предоставен през 2012 г. от неговия кръстник, когото познава от много години. "Декларирал съм и ползването на този имот с ясно съзнание, че по мои оценки не представлява конфликт на интереси", заяви той днес. "Разбрах, че главният прокурор е възложил проверка. Единственото нещо, което твърдя и с което не съм съгласен, са неверните факти, с които се спекулира, че това е собственост на Домусчиев", допълни Горанов.

Апартаментът

Става дума за жилище в комплекса "Есте", който е управляван от "Есте пропъртис", дъщерно на "Адванс пропъртис", в което съдружници са Кирил и Георги Домусчиеви.

Според версията на Горанов поводът той и семейството му да се преместят в скъпото и чуждо жилище е бил пернишкото земетресение от 2012 година. Преди него те живеели на 10-я етаж, но трусът така изплашил съпругата му, че те нямало как да продължат да живеят на толкова висок етаж. Горанов споделил това с кръстника си Иван Сариев и той му предложил апартамент, който притежава, но не използва.

КПКОНПИ: Горанов няма конфликт на интереси

След оповестяването на случая и разпоредената прокурорска проверка, започна и друга – за конфликт на интереси, водена от КПКОНПИ. Резултатът от нея бе оповестен в началото на март тази година: министърът не е в конфликт на интереси.

Дни по-късно стана ясно, че преписката по другата проверка – тази на обвинението, е изпратена в спецзвеното му. Обяснението е, че именно спецпрокуратурата се занимава с корупционните престъпления на политици. Формално тя трябва да прекрати проверката или да образува разследване срещу Горанов.

Какво се случва обаче остава неясно. Причините за 13-месочното забавяне на обещаната от Сотир Цацаров "бърза" проверка, също оставят мистерия.

Източник: Свободна Европа

Източник/ци: http://www.5gmedia.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!