Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пореден разгорещен конфликт в Китай поради незаконно строителство

Gu Qinger, Epoch Times

Властите наемат банди, за да охраняват незаконните строителни обекти и да се противопоставят на протестиращите жители

Над 1000 жители на Донгджоу, общ. Шануей, разположено в южната крайбрежна част на Китай, се сблъскаха отново с над 500 гангстери, наети да охраняват незаконен строителен обект. Разгневените селяни подпалиха микробуса, натоварен с дървени колове и дълги ножове, които гангстерите планирали да използват като оръжие срещу тях.

Селяни подпалиха микробуса с оръжията на гангстерите – главно дървени прътове и дълги ножове. (Epoch Times)

Подобни широкомащабни конфликти са се случвали неведнъж в Шануей (Shanwei) от началото на незаконния строеж на електроцентрала през 2003 година. Губейки земите си и природните ресурси поради строежа, след отказ за справедлива компенсация  отчаяните местни жители се опитали да възпрепятстват строежа като вид протест срещу отношението на властите. Селяните обаче се сблъскват с жестока разправа от страна на управляващите. През 2005 г. въоръжена полиция открила огън срещу протестиращите и убила 13 души, които настоявали за компенсация за изгубената от тях земя поради строеж.

Въпросната електроцентрала, разположена в непосредствена близост до мястото на стрелбата от 2005 г., ще започне да функционира след завършването на последната й предавателна кула А11. През последните няколко дни властите в Шануей проведоха няколко извънредни събрания относно изграждането на А11 с настояването за вземане на всички мерки за скоростното й завършване. Селският комитет назначил няколко местни криминално проявени банди, които да охраняват обекта.

Сутринта на 5 ноември властите се опитали да започнат строежа на А11. Над 400 въоръжени гангстери охранявали строителната площадка от селяните. Седем коли на гангстерите били паркирани пред полицейското управление на Донгджоу (Dongzhou).

„Селски управници и гангстери обикалят постоянно с автомобилите си из града, за да наблюдават селяните”, обясни местен жител. „Освен 40-те мотоциклета, патрулиращи наоколо, те наеха и два автобуса, с които да превозват гангстерите от Шануей. На всеки гангстер бяха заплатени по 200 юана (27 щ.д.)”. По време на сутрешното придвижване на местните жители до работните им места, по местната радиостанция се разнесъл призив: „Гангстерите са отново в града. Моля, всички жители на селото да се съберат днес следобед на мястото на кървавата разправа.” 

Жител на селото на име Чен разкри, че над 200 наети гангстери обядвали в полицейското управление. Следобеда повече от 1000 селяни се запътили към строителната площадка, където избухнал конфликт между тях и бандата.

Някои от гангстерите в тълпата не могли да бъдат различени от местните жители, тъй като били назначени да ги наблюдават. Микробус, принадлежащ на гангстерите, бил паркиран на улицата пред строителната площадка. В превозното средство били натоварени 15 снопа от 90-сантиметрови дървени колове – общо 150 кола – и 20 дълги ножа.

„Разгневените селяни подпалиха микробуса”, припомня си местен жител. „Местните конфискуваха дървените колове, но не взеха ножовете. Оставиха ги да изгорят с микробуса. Този път нито един полицай не дойде на мястото на събитието”.

Репортер позвъни в местното полицейско управление. Вдигналият телефона полицай отговори: „Не зная. Аз съм само портиер. Не зная какво се е случило.”

Изграждането на електроцентралата в Шануей започва в края на 2003 г. без официално разрешение. Централата си е присвоила незаконно над 330 акра земеделски земи и над 825 акра от плажната ивица, унищожавайки над 40 кв. мили от езерото Уайт Санд (White Sand Lake), някога изобилстващо с риба и скариди. Строежът е нанесъл огромни щети на природните ресурси и екологичната система, както и на препитанието на местното население. Въпреки съществуващите в това отношение правни регулации обаче, властите предлагат на всеки един от местните жители еднократно заплащане на 250 юана (34 щ.д.) като компенсация за загубите им. Нещо повече, от управата на електроцентралата непрекъснато оказват натиск върху селяните, отправящи искове за полагащата им се по право компенсация за изгубените им земи.

На 24 август 2007 г. общинските власти на Шануей изпращат близо 1000 въоръжени полицаи, за да разпръснат демонстрацията на жителите на селото. Тогава полицията използва сълзотворен газ и водни пистолети, за да разпръсне приблизително 2000 селяни. По време на стълкновението са ранени 8 селяни, като трима са със сериозни наранявания. По-голямата част от ранените са възрастни хора. В този конфликт възмутените жители на селото подпалват основите на кула А11.

Според сведенията електроцентралата е заплатила над един милион юана (135 000 щ.д.) за охраната на строежа на всеки високоволтов далекопровод. Впоследствие таксата е била увеличена на 2 млн. юана (270 000 щ.д.). При повторното увеличение на  охранителната такса, три местни криминално проявени банди са получили пълни права над ръководството на изграждането на А11.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!