Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Най-високата сграда в света

(фото: mysticolors.com)

Burj Dubai, бизнес кулата, която в момента се изгражда в Дубай, тази година официално стана най-високата сграда в света с височина 555,3 м. "Burj Dubai вече е по-висока от Taipei 101 в Тайван, която е 508 м. и от момента на откриването си през 2004 г. носи титлата на най-високата сграда в света", съобщават от Emaar Properties, които изграждат кулата в Дубай. "Burj Dubai вече има 141 етажа – повече от която и да било сграда в света", допълват от компанията.

Предприемачът си е поставил за цел кулата да е най-високата сграда в света според всичките четири критерия на базирания в Чикаго Съвет за високи сгради и градска архитектура. Той класира постройките според най-високата точка на сградата, най-високия обитаем етаж, височината на покрива и върха на кулата или шпила на сградата.

От компанията не предоставят информация относно това колко висока ще бъде сградата, когато бъде завършена. За цялостното завършване на кулата от началото на строителството й ще са нужни общо 330 хил. куб. м бетон, 39 хил. тона стомана и 142 хил. кв. м стъкло. Тя ще има 56 асансьора, които ще се движат със скорост, варираща от 1,75 до 10 м в секунда.

В средата на април постройката беше 422,5 м висока и имаше 120 етажа, а по последни данни от 24.10.2007г. кулата се извисява на фантастичните 585,7м. височина със 156 етажа. Кулата е част от мащабен проект в Дубай на стойност 20 млрд. долара, който ще включва жилища, търговски и бизнес части.

Съвсем наскоро обаче в Интернет изтече информация относно точната височина на Burj Dubai. Публикуваната информация бе придружена с детайлизирана диаграма (виж диаграмата). На нея са изобразени последните 200 метра от мега-структурата с коментари на всяко ниво от 583-я метър до 818 метър. Авторът на информацията твърди, че информацията е била снета от архитектурните чертежи, въпреки, че те се съхраняват под строг контрол. Интересното, съдейки по диаграмата, е че бетонното тяло на Burj Dubai свършва на 586-я метър, а от там нататък кулата ще се строи със специални конструкции от стомана. Ако се вярва на този източник и непотвърдената официално информация, то кулата Burj Dubai ще се извисява до невероятните 818м. над земната повърхност.

Строителната компания Emaar Properties отказа коментар относно достоверността на диаграмата и изтеклата информация в световната мрежа. Грег Санг, проектният ръководител на Burj Dubai, съобщил на местната преса, че "те са очаквали на финалния стадий на проекта да се появят слухове и провокации". "Считам, че не е нужен коментар на данните за изтекла информация. Мога само да кажа едно, а именно, че Emaar Properties достигна заявените 700 метра и продължава да строи все по-нагоре".

Източник/ци: .mysticolors.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!