Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Коя родина са защитавали?

Точно на 25 ноември 1982г, служителят на Българска гражданска авиация (БГА) "Балкан" в Рим - Сергей Антонов, е арестуван от италианските власти по обвинение за участие в подготовката на атентата срещу папа Йоан Павел II. Самият атентат беше на 13 май 1981 г.

От тогава минаха повече от 20 години, но “българската следа” продължава да вълнува не малка част от хората по света. Всъщност, според редица наблюдатели, по-редно е да говорим за “съветска следа” и за “обслужваща роля” на българските служби. Най-виден застъпник на тази теза е генерал Олег Калугин (бивш шеф на съветското контра-разузнаване, напуснал Русия през 1992 г.)

Авторството на най-сериозните тези, застъпващи българското участие в атентата срещу Папата се приписва на известната американска журналистка Клеър Стърлинг. Факт е, че биографията на Стърлинг е доста интересна и събитията, свързани с професионалната й дейност са повече от гаранция за висока класа. Според българския журналист Калин Манолов “Клеър Стърлинг наистина е рискувала много заради добър репортаж. През 1947 г. се качила в Италия на кораб с еврейски бежанци за Палестина, за да опише на място английската политика на възпиране на еврейски заселници преди създаването на Израел. Гипсирала американския си паспорт в уж счупената си ръка и когато корабът бил пленен от британците, я изпратили в лагер. Там показала паспорта си и британските власти били принудени да я освободят. През 1949 г. взела голямо интервю от Лъки Лучано. В началото на 50-те години, въпреки че била бременна, заминала за Алжир, за да отразява войната за независимост. През 1968 г. била в Прага, за да пише за Пражката пролет. Нима това не е смелост?”

Между другото, много се говори за варненска връзка в българската следа. В глава 7 от книгата на Стърлинг “Родени убийци” става ясно, че в морската столица на социалистическата ни родина се случвали прелюбпотни неща. Ето нялколко цитата:

“Абдула Чатлъ също беше в списъка на DIGOS . В Турция бил издирван за особено жестокото убийство на седем леви профсъюзни дейци в Балгат. Абдула Чатлъ работил за Абузер Угурлу във Варна, България.Информацията за това идва от двама бивши „сиви вълци”. Единият описал подробно бизнеса на Чатлъ с мафията, после бил обесен, заради участието си в клането в Балгат. Другият на име Али Юртаслан, който се криел в Скандинавия, бил интервюиран по телевизията и във вестниците по същия въпрос. Казал, че Чатлъ “играе важна роля в контрабандата на оръжия от София за Турция от януари 1978г.” и добавил, че след масовото убийство на профсъюзните дейци, Затля “веднага заминал за Варна, България, и започнал работа за турския подземен свят.” На въпроса „с кого”, следва отговор: “Имената, които знам, са Абузер Угурлу и Исмаил Офлу. Това са хората, които доставяха оръжие за „Сивите вълци” и „Партията на националното действие” в Турция. Когато им трябваха пари за оръжия в Европа, внасяха там контрабандно хероин…”Сивите вълци” се занимаваха с продажбата на хероина, а с парите купуваха оръжие…”
И така, пред нас са двама известни сиви вълци, които помагат на Агджа да се придвижва веднага след бягството му от затвора на 25 ноември 1979 г., до пристигането му в София през юли следващата година. Занимават се с контрабанда на хероин и оръжие, и получават заплата от турската мафия в България. “Кинтекс е създадена през 1965 г. Намира се на бул. “Антон Иванов” в София, разполага с няколко тайни квартири в София и офиси във Варна и Бургас, както и със складове край София за контрабандни стоки. „Кинтекс” поддържа тесни връзки с други български търговски организации, като „Интерпред” и „Интерсомерс”, на които вероятно преотстъпва част от дейността си. В Турция, „Кинтекс” е представена от „Балкантурист”, „Балканшип” и „ Tap - Ek ”

1979 г. – Турските власти арестуват кораб с 1 500 000 патрона за кюрдските сепаратисти в Източна Турция. По това време пристанищата във Варна и Бургас усилено се използват за контрабанда за Турция. Доставките включват съветски пистолети „Макаров” и чешки пистолети „Скорпион” - новият 9-милиметров модел.

1979 г. – Съветски оръжия са внесени през Сирия в Турция, от Варна и Бургас.

1979 г. – Херметически контейнери, пълни с оръжия, са пуснати от български и съветски товарни кораби, взети са от турски кораби.

1980 г. – Съветски товарен кораб е натоварен с оръжия във Варна през януари. Оръжията са закарани в Самсун и Трабзон, на турското черноморско крайбрежие.”...” Около 1969 г. Абузер Угурлу започва да работи с българските власти и да им прави услуги. В замяна му е позволено да организира контрабанден канал от Варна. През 1974 г. е завербуван от българските служби за сигурност.”

Очевидно е, че Клеър Стърлинг е била снабдявана с доста подробна информация, но едва ли е имала достъп до всички тайни на българските и служби. Нека не забравяме, че в онези години, освен БГА “Балкан”, в Италия много силно присъствие имаше и една емблематична за Варна фирма - Параходство БМФ. Колко ли от старите капитани (най-вече т. нар. “пом-полити”), които днес се подвизават в морския бизнес, представлявайки едни от най-големите и богати български фирми, имат (преки) спомени по темата? Обществеността едва ли ще бъде информирана за нови подробности, но си заслужава все някога да бъдат направени някои предположения. Вероятно все още има живи и сред онези служители на тайните служби, които са се занимавали с описаните от Клеър Стърлинг “сделки”, минавали през пристанище Варна. Най-малкото, повечето от високопоставените чиновници на пристанище Варна и митническите служби от онова време са се досещали за какво иде реч, наблюдавайки отстрани странните “движения” на мистериозни контейнери.

Едно е сигурно! Вече покойният папа Йоан Павел II прости на България и българския народ за събитията от 13 май 1981г. В качествотто му на духовно лице точно това се очакваше от него – да даде прошка. Прошка! Но не и оправдание! Само частица от събитията, описани от Клеър Стърлинг да са верни, то изводите, които се налагат са, меко казно, възмутителни. Не знам коя родина са защитавали българските тайни служби, но това очевидно не е България. Вижте им контрабандните схеми - с руско оръжие и турски мафиоти!?! Къде тук са българските национални интереси?
Антон Луков

Източник/ци: Dnes+

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!