Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пекин приема дело срещу Политбюро

Li Zhen, Epoch Times

ХОНКОНГ – Министерството за обществена сигурност на Китай изпрати административна жалба на жител от Шанхай до Втори апелативен съд в Пекин. Документът представлява официалния отговор на държавата по дело срещу бившия министър на обществената сигурност на Китай. Според адвокатът на ищеца този случай ще доведе до няколко огромни промени в страната, най-незабавната от които ще е огромната вълна от жалби.

Обвиняемият Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang) бива смятан от мнозина за протеже на Джиянг Земин (Jiang Zemin, бившият лидер на Китай, придобил известност с подетата от него през 1999 г. кампания за преследване на стомилионната медитативна практика Фалун Гонг).  

Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), член на Постоянния комитет на Политбюро на китайската комунистическа партия (ККП) и бивш министър на обществената сигурност в Китай.
Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), член на Постоянния комитет на Политбюро на китайската комунистическа партия (ККП) и бивш министър на обществената сигурност в Китай. (Daniel Velez/AFP/Getty Images)

При едно свое пътуване до Пекин в края на 2005 г., когато се опитал да заведе жалба, на шанхайският жител Тонг Гуочинг (Tong Guoqing) му бива нанесен жесток побой от служители на шанхайската Административна служба в Пекин. Макар да подал оплакване в Бюрото за обществена сигурност в Пекин за тази злоупотреба, искът му не бил уважен. Тогава Тонг завел иск във Втори народен съд в Пекин. След едногодишно забавяне в обработката на иска, Тонг най-после получил административната тъжба на 20 септември 2007 г.  

Жесток побой

По време на интервю за Epoch Times, Тонг говори за двегодишния си процес на жалване. Дългата процедура започнала през 2003 г., след като собствената му къща била конфискувана от властите през 1999 г., а по-късно самият той бил принудително изселен. Наскоро след това бил преследван от полицията, бит и дори арестуван. Тонг отвърнал на удара като започнал да изучава закона, научавайки за правото си на самозащита.  

Вечерта на 28 декември 2005 г. Тонг бил в ресторант заедно с няколко жалбоподатели от Шанхай, близо до площад Тянанмън. Неочаквано в ресторанта нахълтали голяма група държавни служители, които започнали да снимат Тонг и вечерящите с него хора. Той се приближил към снимащите в опит да ги спре, но те го сграбчили за косата и го хвърлили в стената. От удара Тонг загубил съзнание. На останалите четирима жалбоподатели също им бил нанесен брутален побой.

По-късно те се обадили на 110 (китайският аналог на 911) за помощ и помолили пекинската полиция да им издаде медицинско свидетелство, удостоверяващо извършеното престъпление. Едва след дълги молби ранените получили зле принтиран документ, който ясно описвал телесните им повреди. На следващия ден, след като приключил медицинския им преглед, те отново били бити заради иска им за цялостна документация по случая.

Делото прието след една година

Тонг завел три екземпляра за административно преразглеждане в пекинското Бюро за обществена сигурност, включително медицинското му свидетелство за нанесени телесни повреди, нападение и побой, както и отказа на властите да регистрират инцидента. Тонг бил „въоръжен” дори и с повече доказателства, но въпреки това отново бил игнориран. Впоследствие той отнесъл жалбата си във Втори апелативен народен съд в Пекин.

Според Административния съдебен закон на Китай, съдът трябва да отговори дали приема иска или не в рамките на седем дни. Но искът на Тонг не получил отговор цяла година. По време на едногодишното чакане Тонг ходил осем пъти в съда, за да завежда иск. На 20 септември 2007 г. съдът официално приел случая – Случай номер 585. По-късно, на 16 октомври 2007 г., Бюрото за полицейска сигурност отвърнало с пледиране. Тонг очаква съдът скоро да проведе прослушване по делото.

Начало на вълна от съдебни процеси

Дженг Енчонг (Zheng Enchong) - адвокат от Шанхай и защитник на човешките права, бил окуражен от приемането на иска на тъжителя от пекинския съд. Според него това вече е победа в историята на съдебната практика в Китай относно подадените жалби за нарушаване на човешките права.  

„Всяка година стотици хиляди отиват в Пекин, за да апелират, като един човек може да носи документите на десетки други”, твърди Дженг. „За нещастие, обикновено жалбоподателите биват принуждавани да се върнат по родните се места, където често трябва да подават жалби при същите служители, от които искат да се оплачат. Законът не ги предпазва; няколко тъжители от Шанхай са били изтезавани до смърт. Ако случаят на Тонг получи достатъчно публичност, няма да има значение дали той ще спечели или не. Стига да бъде издадена присъда, това ни дава повече шанс при бъдещи дела.”      

Той наблегна също така, че като министър на обществената сигурност Джоу Йонгканг не е успял да изпълни задълженията си. „Той би трябвало да бъде отговорен за осигуряване на безопасността на тъжителите. Освен това финансирането на Министерството за обществена сигурност идва от данъците. Гражданите плащат данъци, но Джоу не си изпълнява служебните задължения.”

Дженг заяви, че вече е приел молбата на Тонг да стане негов адвокат, и че е подготвен да присъства на заседанието в съда. Според него това, дали делото ще успее в Пекин, е добър тест дали партията ще приложи на практика така наречената „демократизация”, за която се говореше по време на неотдавна приключилия 17-и конгрес.

Информация за Джоу Йонгканг

Джоу Йонгканг, член на Постоянния комитет на Политбюро на ККП, е племенник на бившия лидер на Китай Джиянг Земин (Jiang Zemin). Понастоящем заместник-секретар на Комитета по политически и правни дела, Джоу е отдавна въвлечен в политическата и правна система на Китай, заемайки различни постове, включително министър на полицейската сигурност и първи политкомисар на Народните въоръжени полицейски сили.

Под ръководството на Джоу като министър на полицейската сигурност, състоянието на сигурността в Китай и обществената безопасност продължават да се влошават значително. Престъпленията се увеличават със 17 до 22 процента на година. Въпреки слабото си представяне като държавник, през 1999 г. Джоу е изключително отдаден на внедряването и прокарването на геноцидната политика на Джиянг Земин срещу стомилионната медитативна практика Фалун Гонг. Джоу изявява ясно намеренията си, като казва: „Силовият удар над Фалун Гонг е фокусната точка на китайската полиция.”   

Джоу е бил партиен секретар на провинция Сичуан в продължение на много години. По време на своя мандат той превръща тази провинция от близо 100 милиона жители в едно от най-зловещите места по отношение на преследването срещу Фалун Гонг.

Превод Мария Иванова

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!