Буднаера-Епохалнивремена
Буднаера-Епохалнивремена: Новини и горещи теми от България и света
Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследствоspacer
Kafene 03.11.2014

Савоите искат компенсация, но Италия категорично отказва

 

Базираният в Рим сайт ProntoSofia съобщава, че престолонаследникът на италианския престол принц Виктор Емануил Савойски и синът му Емануил Филиберто са поискали да бъдат обезщетени от Италия за 54-те години на изгнание. Те са пресметнали, че са понесли щети на стойност 260 милиона евро.

Савоите са поискали да им бъде върнато също така имуществото на кралското семейство, което е било конфискувано след установяването на Италианската република. Те отправиха исканията си в официално писмо до президента на републиката Джорджо Наполитано и до премиера Романо Проди.

В писмо на седем страници Савойските принцове цитират моралните щети, които са понесли по време на изгнанието заради нарушаването на основните им човешки права. Те се позовават на Европейската конвенция, одобрена от Италия.

Савоите съобщиха за исканията си по време на предаването „Баларо“ на националната телевизия РАИ. Отговорът от страна на правителството обаче беше сух и категоричен.

Генералният секретар на премиерския дворец Карло Малинконико каза, че правителството не само че не мисли да плаща нищо на Савоите, ами че дори възнамерява да поиска от тях да заплатят щетите, нанесени в миналото на Италия от бившето кралско семейство.

Кпарското семейство беше прогонено от Италия веднага след Втората световна война заради сътрудничеството с фашисткото правителство на Мусолини и германските нацисти. Страната е била обявена за република след референдум, проведен през 1946 година.

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

  

Последни публикации