Следвайте "Буднаера" в Телеграм

”Демократична България”: Борисов да поеме отговорност за водната криза в Перник

.

От ”Демократична България” настояват министър-председателят Бойко Борисов да поеме лична отговорност за кризата с водата в Перник. По думите им гражданите са поставени в огромен риск от избухване на епидемии с катастрофални последици.
Тази катастрофа е резултат от управленска некомпетентност, високомерие, незаинтересованост, безстопанственост и корупция. Тя не е локален проблем, а национална криза, пишат още в позицията си до медиите от партията.

В тази връзка те настояват:

- Незабавно да бъде сформиран национален щаб, който да обяви кризисен план за осигуряване на безплатна бутилирана вода за жителите на града с приоритет здравни заведения, училища, детски градини, възрастни хора, хора в неравностойно положение и социално уязвими групи. Да предприеме незабавни действия по осигуряване на необходимия състав водоносна техника, която да обслужва нуждите от битова вода на стохилядната община в 24 часов режим;

- МС да изработи програма със спешни мерки за решаване на проблема с осигуряването на битово-питейно водоснабдяване в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план;

- Незабавните оставки на министрите и техните политически кабинети в поне две министерства - Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на околната среда и водите.

- Да бъде свикано извънредно заседание на НС, което да гласува персоналните промени в МС и да бъде запознат с парламентът с кризисния план и правителствената програма за решаване на водния проблем в Перник, както и да бъдат приети всички необходими законодателни мерки в подкрепа на тяхното прилагане.

- Главният прокурор да разпореди незабавно на специализираната прокуратура да започне разследване с цел привличане към наказателна отговорност на отговорните длъжностни лица за проявената умишлена безстопанственост довела до хуманитарна криза.

От "Демократична България" напомнят, че още в началото на септември тази година са призовали за адекватни мерки и реакции.

Те са категорични, че процесът на задълбочаване на кризата е свидетелство за липсата на отговорно отношение от страна на МС и лично на министър-председателя към съдбата на български граждани.

По думите им всички форми на протест и граждански натиск са оправдани и те ще ги подкрепят, докато управляващите не поемат своята отговорност за вземането на спешни мерки.

Припомняме, че заради водната криза се стигна до сблъсъци на протестите в града.

Водният режим в Перник е от три седмици. Според данните на регионалното министерство, той може да бъде прекратен най-рано в началото на пролетта, когато язовир "Студена" ще се напълни с вода от топящите се снегове.

Източник/ци: https://frognews.bg/n

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!