Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия обяви на паметни плочи имената на 44 войници от Червената армия, загинали от препиване с алкохол в Бургас

Снимка: postimg.

Снимка: postimg

В Бургас бяха поставени плочи с имената на съветските войници, починали в резултат на смъртоносно препиване с метилов спирт в началото на съветската окупация на България през септември 1944 г.

Плочите с имената са поставени до надгробния знак в парк „Изгрев“, южно от параклиса „Св. Троица“ в морския град – място, където преди десетилетия са се намирали старите бургаски гробища. Надгробният знак е издигнат по време на комунистическия режим и указва, че това е мястото, където са „погребани съветските войни, починали в гр. Бургас”, съобщава  desebg.com.  Зад новата инициатива всъщност стои Руската Федерация в лицето на почетния ѝ консул в Бургас.

Тя е представяна като дело на инициативен комитет на наследниците на съветските войници, а средствата за строителната дейност, както и новите плочи са платени от „Лукойл”.

От пресцентърът на община Бургас пък обявиха, че не ставало въпрос за изграждане на нов паметник, а добавяне на елементи към съществуващия и не било необходимо разрешение. Проектът бил видян от художника на общината.

„Познавам много добре и процедурата за поставяне на паметни плочи. В качеството ми на частно лице или като на председател на Съюза на художниците в продължение на доста години, аз съм участвал в поставянето на 7 паметни плочи. Процедурата е много дълга, много тежка, тя рестриктивна, консервативна, в което няма нищо лошо, стига да се спазва. Не би трябвало с някакви си телефонни позвънявания и „видял го художника на общината“ да се прескачат всичките тези процедури“, коментира пред „Десант” действията на общината бургаският художник и историограф Митко Иванов, който в свое изследване осветли мистерията около смъртта на смъртоносно натровилите се с метилов спирт съветски войници през 1944 г. 

По думите му има конфликт на интереси във факта, че художникът на общината Николай Дубаров е едновременно експертно лице, одобрило този проект, и негов изпълнител.

Позовавайки се на различни източници, включително и руски, Митко Иванов установи, че от метиловия спирт, намерен в цистерна,  са пили няколко стотин съветски войници в дните след съветската окупация на България през септември 1944 г. От тях около 200 са потърсили медицинска помощ, 150 са били в много тежко състояние, 42 за починали, а други 8 са ослепели в резултат от препиването.

Прави впечатление, че имената на наскоро поставените плочи от двете страни на надгробният знак съдържат общо 44 имена на съветски войници, изписани на руски, тоест с два повече от известната досега цифра от 42 загинали при алкохолния инцидент през 1944 г.

Пред „Десант” историографът Митко Иванов предположи, че може да става въпрос за съветски военнослужещи, които са участвали в мародерства или изнасилвания, които са били наказани за действията си.

Както е известно при окупацията на България от СССР през септември 1944 г. съветската армия не дава нито една жертва във военни действия, тъй като такива не са водени, поради факта, че още преди нахлуването на армиите на Трети украински фронт в страната българското правителство на Константин Муравиев дава нареждане на българската войска да не оказва съпротива срещу окупаторите.

 Новата руска инициатива с поставените плочи с имената на съветските войници е поредният подъл опит за манипулиране и фалшифициране на историята ни и представяне на Червената като освободител, а не като окупатор.

Източник/ци: https://faktor.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!